Plazmakex är kända över hela Balkan berättade Kristian på Prima Delikatesser i Hötorgshallen. Kexen finns i kak, glass, choklad och mjölform, i frysta tårtor och små snackspåsar och i nästan alla småbarnshem. De är helt enkelt enormt kända och alla har sin relation till varumärket. Flera generationer har växt upp med de Bambi-producerade kakorna och de flestas mormor har ett hemligt recept på någon torta med plazma som huvudingrediens.
På Balkan är det nämligen inte helt ovanligt att en använder malda kex istället för mjöl i bakverken. Lite på samma sätt som smulade digestivekex utgör basen i ostkakor. I Serbien används både finmalet mjöl av plazmakex men också lite större bitar som kommer till genom att en krossar kakorna för hand.
Här kommer ett recept på en plazmastubbe gjord av Kristians mormor Milica, grundaren av Prima Delikatesser. Malda och hela plazmakakor hittar du hos Prima:
- 100 gr malda Plazma kex
- 100 gr smulade Plazma kex
- 200 gr pudersocker
- 3 äggulor
- 200 gr smör
- 200 gr smält matlagningschoklad
- Glasyr:
- 1 dl grädde
- 100 gr matlagningschoklad
- Vispa smöret pösigt med elvisp, tillsätt äggulor och pudersocker och vispa till en jämn smet.
- Tillsätt matlagningschoklad.
- Blanda ihop smeten med de malda och smulade plazmakexen med en träsked.
- Forma degen till en oval stubbe i valfri tjocklek, du kan även forma den i en form eller med hjälp av bakplåtspapper. Låt stelna i kylskåp under 2-3 timmar.
- Ta ut den kylda smeten och täck med chokladglasyr som du gör såhär:
- Koka upp grädden och tillsätt chokladen. Rör om tills den smält och blandats med grädden.
- Kakan är supergod att förvara i frysen också, och ta fram när sockernöden kallar!