Adventskalender lucka 7: Köpenhamnare med saffran

I lucka 7 i Hötorgshallens adventskalender hittar vi något som kommer att passa utmärkt inför lussefikorna på intåg: wienerbröd med saffran från Gateau i Hötorgshallen.

I norden kallas de oftast för wienerbröd medan de i USA går under benämningen Danish Pastry, eller danskt bakverk. I Wien däremot kallas de för Kopenhagener Plunder (vars närmaste översättning är ungefär junk food från Köpenhamn).

Bullen kom till Köpenhamn i mitten av 1800-talet på grund av en strejk som rådde bland danska bagare. Bagerierna såg sig om efter villig arbetskraft och fann den bland annat i Österrikiska bagare, som gärna bakade istället för danskarna men som också gärna bakade sina egna bakverk.

Så kom wienerbrödet för att stanna, receptet omgjordes lite och ursprunget rördes till men den blev inte mindre populär eller god för det. Köpenhamnaren är med andra ord ett bakverk med historia. En smörig, frasig och färskbakad sådan..

Saffransblommor är bra tjusiga.. Tänk att vi firar jul med en smak som kommer ifrån något så somrigt.

Gateau hittar du på Hötorgshallens gatuplan.

Hötorgshallens adventskalender fortsätter fram till julafton med nya erbjudanden och produkttips varje dag. Följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa morgondagens lucka!