Hummus är mycket mer än bara kikärtor (även om ordet betyder kikärta), i själva verket kan det vara en huvudrätt. I de livfulla kvarteren kring Carmel Market, motsvarigheten till Hötorget i Tel Aviv i Israel, sitter lunchande gäster under stora parasoll i mars-solen och njuter av skålar med krämig hummus och fluffigt pitabröd som tillbehör. Toppingen på hummusen varierar från chakchouka (en tunisisk omelett med paprika och tomat) till kokta ägg och yoghurt strösslad med stora mängder färska örter.
Innan pitabrödet doppas i hummusen dras den över en rå, skuren lök för att ge syrlighet åt rätten. Andra tillbehör är citronskivor, inlagd saltgurka och kryddiga paprikaröror.
Att bryta bröd och doppa generöst i hummus är både ett sällskapligt och enkelt middagsalternativ som förutom sina vegetariska och hälsomässiga fördelar även är svårslaget gott och enkelt.
Färsk, hemlagad hummus hittar ni i Hötorgshallen hos Bosphorus och Chakchouka finns hos La Gazelle.