Gör en galette av höstens äppelskörd, dels för att det är rustikt och franskt på bästa möjliga vis, men också för att det är så enkelt att baka.
I den franska delen av Kanada beskrivs galette som en stor kaka och fyllningen varierar beroende på säsong. Allt ifrån svamp, kött, ost och pumpa kan ingå i fyllningen, men basen är alltid den samma: krispig och otvunget vikt, med delar av innehållet synligt.
En vackert vikt äppelgalette passar lika bra till höstens middagsbjudningar som till frukost. Servera med glass, björnbär, vaniljsås eller ät den bara som den är.
Ifall du precis lagat en galette och vill göra något annat med höstens äpplen så hittar du här på bloggen recept på äppelrosor och klassisk smulpaj (ovan).
- Deg:
- 150 g kallt, osaltat smör
- 1,5 tsk strösocker
- 3,5 dl vetemjöl
- 1 dl kallt vatten
- 1 nypa salt
- Fyllning:
- 4 stora svenska äpplen
- 1 msk honung
- 1 tsk kanel
- 20 g smör (osaltat)
- Skär smöret i små tärningar. Blanda vetemjöl, strösocker och salt. Vispa alla ingredienser till pajdegen förutom vattnet i en högsta hastighet i ca fem sekunder. Häll över vattnet och kör i ca tio sekunder tills degen precis börjar hålla ihop. Det skall fortfarande vara smörbitar i den som inte blandat sig.
- Forma degen till en klump och platta ut den. Vira in degen i plastfolie och låt den vila i kylen medans du förbereder äppelfyllningen. Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala äpplena och tag bort kärnhusen. Dela äpplena på hälften och skär halvorna i tjocka skivor.
- Placera ett bakplåtspapper på arbetsytan. Lägg degklumpen på bakplåtspappret och kavla ut degen till en cirkel som är ungefär 30 cm i diameter. Förflytta bakplåtspapper och degen till en ugnsplåt.
- Lägg ut äppelskivorna i ett valfritt mönster på den utkavlade degen, låt de yttersta centimetrarna av degen vara fria från fyllning.
- Ringa honung över äpplena och krydda över kanelen. Hyvla smöret så tunt som möjligt och lägg skivorna ovanpå äppelblandningen. Vik upp pajdegens kanter.
- Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter. Galetten är färdig när den blivit ljusbrun och äpplena mjuknat.
- Servera varm med glass eller kylskåpskall som frukost.