Det gemensamma målet är för de olika tillagningssätten är att skapa en grönsakskonstellation med krämig, len konsistens som smälter i munnen.
Precis som alla goda ting så har detta kära barn många namn. Pisto i Spanien, samfaina i Katalonien, tombet i Mallorca, caponata och ciambotta i Sicilien, briám och tourloú i Grekland, şakşuka och türlü i Turkiet och lecsó i Ungern.
Sardinerna heter Safi och kommer från La Gazelle i Hötorgshallen. De finns både i en stark och en mild tappning och de är precis lika goda tillsammans med cous cous och vitlök, så som jag åt dem ovan.
Nedan är La Gazelles Rataouille med sardiner:
Ratatouille med Marockanska sardiner
Förberedelser
Tillagningstid
Total tid
Portioner: 6
Ingredienser
- 1 gul lök
- ½ gul paprika
- ½ röd paprika
- ½ grön paprika
- ½ zucchini
- ½ aubergine
- 2 vitlöksklyftor
- 2 krm malen spiskummin
- ½ tsk mejram
- ½ tsk timjan
- salt och peppar
- 200 g krossade tomater
- 2 kokade ägg
- 1 burk sardiner
Instruktioner
- Skär grönsakerna i jämnstora bitar och hacka löken.
- Stek lök och aubergine i olivolja i cirka 5 minuter tills det får lite färg.
- Lägg därefter i paprika och zucchini och stek ytterligare några minuter. Rör om kärleksfullt.
- Pressa över vitlöken. Salta och peppra.
- Häll på tomaterna och kryddorna.
- Låt puttra på svag värme i cirka 15 minuter. Lägg i äggen (finhackade) och sardinerna de sista 4 minuterna och rör om.
- Servera nystekt.