Röror kan dessutom berätta mycket om olika

Röror som landsmärken: Ajvar, körözött och malizzano hos Prima Delikatesser

ajvar liptauer tillbehor prima delikatesser 1
Röror är en hel konstform i sig, och det är ju inte så konstigt med tanke på att såserna och rörorna oftast sätter tonen i hela maträtten. Röror kan dessutom berätta mycket om olika länders mathistoria, natur- och odlingsmöjligheter. På Balkan stormtrivs paprikan och växer frodigt, därför kryddas gulaschen i Ungern rikligt med paprikapulver och korvarna har den bittersöta eftersmaken av nyskördade paprikor.

Medelhavet och Italien är tomaternas rike. Stora knippen doftar sött och varmt på marknader runtomkring i städerna och de sätter smak på pastasåser, lasagner, grytor och pizzabottnar. I mellanöstern är hummusen härskare i såsväg, tack vare kikärtorna och tahinin som finns att tillgå i stora skalor.

ajvar liptauer tillbehor prima delikatesser 2Hos Prima Delikatesser finns ett brett utbud av röror från Medelhavet och Balkan. Ajvar (den röda ovan), malizzano (gröna röran i bild) och lutenica är tre paprikabaserade såser som passar lika bra till pastan som grillningen. Utöver detta har de även en ungersk fetaoströra vid namn Körözött (orange:a röran ovan) med kummin och lök.

Den som är sugen på en såsbuffé kan även svänga förbi La Gazelle och Bosphorus i Hötorgshallen och ladda med röror för helgens matplaner. Den som vill njuta av röran för sig självt kan med fördel äta den med enbart pitabröd, enklare blir det inte!