En försvinnande god bit vit fisk med brynt smör och krispig vinterkål är den perfekta vardagsmiddagen inför julens buffébordsbonanza. Det här receptet gick ut med förra veckans nyhetsbrev, tillsammans med ett skräddaranpassat vintips. Ifall du vill prenumerera på Hötorgshallens nyhetsbrev och få helgtips varje veckoslut så kan du skriva upp dig här i sidomenyn 💖 –>
Torsk med kål, brynt grädde och konfiterad äggula
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
- 4 äggulor
- 4 dl neutral rapsolja
- 1 spetskålhuvud
- 4 dl vitt vin
- 1/2 citron
- 6 dl vatten
- 1 finhackad schalottenlök
- 1,5 dl torrt vitt vin
- 3 dl vispgrädde
- 4 bitar torskrygg (ca 150 g/st)
- 1/2 dl plockade dillvippor
Instructions
- Sätt ugnen på 175 grader
- Lägg äggulorna i en liten ugnsfast form fylld med olja. Skeda över olja så att
- gulorna täcks.
- Låt gulorna konfiteras i oljan ca 45 minuter till en krämig konsistens.
- Ta upp ur oljan med en sked och låt svalna.
- Dela spetskålen i fyra kvadrater. Koka i vitt vin, vatten och pressad citron. Salta
- vattnet. Koka ca 5 min.
- Koka ihop schalottenlök och vin till hälften. Sila och spar vinet.
- Koka ned grädde under omrörning så att den börjar bli brun och brynt. Vispa in det
- lökkokta vinet och låt puttra ihop. Smaka av med salt.
- Koka upp saltat vatten ca 5 minuter. Låt rinna av på papper.
- Hetta upp en stekpanna och bränn av spetskålen i lite olja runtom.
- Servera fisken med sås, dill, äggula, spetskål och pressad citron.
Av Tove Nilsson. Foto: Roland Persson.
Från reportaget Vintergröna frestelser i Hallen nr 4.