Mama’s hos Prima Deli – Malizzano, Lutenica och Ajvar från Balkan

prima-delikatesser-ajvar-lutenica-malizzano-pasta-2.png
Vad är ajvar? Bara den godaste röran i världen om du frågar Prima Delikatesser i Hötorgshallen. Ajvar är en stapelvara i det balkanska köket, den förhöjer vilken rätt som helst och förenklar vardagen så väldigt middagsmässigt; allt som behövs är en klick ajvar i pastan så är maten klar.

Vegan, glutenfritt, certifierat kosher och halal. Dessutom helt fritt från tillsatser. Processen, från tillagning till inpackning, sker inom 12 timmar för att smaken ska vara maximal. Och varje paprika är handskalad och omsorgsfullt rostad. Det låter som klassiska försäjningsvisor men en enda sked ur burken och så faller allt på plats. Denna gudomliga röra som kan ätas med alltifrån pasta, till bröd, på kanapéer eller bakad potatis är lika mångsidig som fantastisk helt enkelt.

prima-delikatesser-ajvar-lutenica-malizzano-pasta-3
Röda burkar (ajvar) och gröna (malizzano) från Mama’s hittar ni alltså hos Prima Delikatesser på Hötorgshallens nedre plan.

mamas malizzano ajvar lutenica 1
Malizzano (på smörgåsen med ruccola) är gjort på rostade gröna paprikor från Strumica och aubergine från Valandovo. Ajvaren (i pastan) är gjord på röda paprikor från Strumica och har en något sötare smaken än sin gröna syskonröra.

mamas malizzano ajvar lutenica 2Båda rörorna är perfekta till plockmaten med sin varma, sötsyrliga paprikasmak.

mamas malizzano ajvar lutenica 6
Kanske är de godast på bröd, eller direkt ur burken till och med. I vilket fall rekommenderas verkligen ett smakprov! Fråga på Prima och smaka innan du köper.