Hötorgshallens
Hitta Recept
Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.
-
Äntligen vågar man planera in en picknick utan att riskera snöfall. Den 22 maj är det picknickens dag så varför inte fira den lite i förväg redan nu på söndag? I Hötorgshallen hittar du mängder av färdiga rätter att ta med dig ut på en picknick i någon av Stockholms gröna parker. Här är lite take away-inspiration från vår kundtidning: Klassisk kebabtallrik från Izmir. Räksallad från Kajsas fisk och kundfavoriten spicy tuna roll från Tokyo
-
Det vanligaste i Sverige är att vi vill värma oss genom att äta en soppa. Men ibland så kommer den även hit, den där sommarhettan, och då gäller det att vara förberedd! Spanjorerna har sedan urminnes tider lärt sig att hantera hettan och ett av knepen är den svalkande gazpacho – en slags rå tomatsoppa som serveras kall. Gazpacho Serves: 4 Ingredients 4–5 mogna tomater 4 skivor vitt bröd ¾ gurka, skalad och utan frön
-
Ett sprillans nytt nummer av vår prisbelönta tidning Hallen är just nu på tryckeriet! I slutet av maj kommer du kunna hämta ditt eget gratisexemplar i saluhallen. Men jag tänkte att vi redan nu kan ta en liten tjuvtitt på vad den kommer att innehålla för smaskigheter. I nästa nummer får du ta del av handlarnas bästa recept till semestern, du får tips på massor av fräscha sommarsallader, och så får du lära dig mer om den nya supertrenden Poke.
-
Gratulerer med dagen Norge! Det är grannlandets nationaldag idag, och eftersom de firar den med stor glädje så stämmer vi in i kören med den norska favoriten Skoleboller. Dessa ljuvliga vetebullar är fyllda med vaniljkräm och doppade i kokos, de är Norges svar på kanelbullen och finns att köpa lite överallt där borta. I Sverige har de dessvärre inte slagit igenom riktigt, men faktum är att Thelins konditori just nu har dem i sitt sortiment
-
Vissa tycker att det är skämsigt med macka till middag och menar att det indikerar lathet och okreativitet. Men att göra en riktigt bra macka är konstform, en del kombinationer har ju till och med säkrat sig en plats i mathistorien. Varma ostmackor, pastramismörgåsen och foccacian (som är en lyxtoast med fräckt namn)… Eller snittar som är ett tjusigt namn för upphackade mackor. Nej, leve mackan! Som lunch, mellis, middag och bjudmat till helgen. Här
-
Det här en en favorit i repris som tål att upprepas nu när vi går mot varmare tider – lammkorven hos La Gazelle! Det som kännetecknar en merquez-korv är att den är gjord på lamm-, nöt- eller fårkött. Spiskummin är huvudkryddan men vitlök och harissa förekommer också i de starkare varianterna. La Gazelle tillverkar sina merquezkorvar själva och de finns både att köpa i färdigstekt (20kr/hg) och rått (11,9kr/hg) format. Goda tillbehör inkluderar tangine-lagad Cous
-
På Balkan äts kåldolmar både till högtider och vardagsmiddag. Rätten är sund men räknas ändå som comfort food tack vare sina lena, varma smaker och surkålens pasta-liknande konsistens som formligen smälter i munnen. I Sverige görs kåldolmar ofta med brunkål vilket ger en lite sötare smak, men på Balkan är det surkål som gäller och den inlagda vitkålen ger en syrlig och frisk smak till rätten. Dolma, eller Sarma som de också kallas, tillagades redan
-
Bild av Roxanne Desgagnes. Kängurun är den Australiska motsvarigheten till rådjuret i Sverige. Det finns ett överskott av känguruer så en viss jakt måste ske, men samtidigt anses djuret (i likhet med rådjuret pga Bambi) vara så gulligt att många inte vill äta det alls. Ankbröst med rotfrukter och ingefärssky och viltfilé (det finns både ren, hjort, rådjur och älg hos Hellbergs). När det tillagas är det viltkött som gäller. Smaken liknar en kombination av
-
Chokladbollen är den ursprungliga no bake-desserten och om du byter ut smöret mot kokosolja så faller den inom kategorin rawfood. Då blir det en kokosboll ända in i smeten. Lägg till lite salt så blir bollarna sanslöst goda, havssalt förstärker chokladsmaken och i sin tur hela upplevelsen. Här kommer receptet så att du kan bunkra upp inför chokladbollens dag på torsdag: Enkla och nyttiga rawfood-chokladbollar med havssalt Prep time: 35 mins Total time: 35 mins
-
Havregrynsgröten. Den där mättande, rustika kärnfödan som förutom sina prisvärda och hälsomässiga egenskaper går att kombinera i det oändliga. Nathalie Cantacuzino är en svensk fotograf och matkreatör bosatt i Tokyo, förutom en drömsk instagram (@nanorie) och blogg (Meanwhile in Tokyo) så har hon superbra koll på god mat gjord av bra råvaror. På hennes instagram kan du till exempel följa projektet ”Porridge challenge”, en utmaning som kort och gott går ut på att hon provar