Hötorgshallens
Hitta Recept
Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.
-
Bild från reportaget ”Kul glass” i nya magasinet Hallen nr 5. Mor är så söt och god, klart hon ska ha en egen dag! Att dagen infaller imorgon, på veckans vilodag söndag är desto bättre, då kan en unna sig några rejäla skopor glass och frasiga plättar utan att behöva tillbringa jobbeftermiddagen i matkomans efterverkningar på kontoret. På bloggen firar vi denna ljuva helg med suktande matbilder. Visserligen är skribenten lite väl hungrig i ögonblicket
-
Jordgubbstårtor och andra sommarviktigheter. Nu är det dags igen, ett alldelles nytt nummer av Hallen kommer ut denna vecka (nr 6 närmare bestämt). Detta sommarnummer är proppat med god mat, precis som vi planerar att vara i sommar! Tur då att inspirationen räcker långa vägar, nu kan du följa med på latinamerikansk grillfest, förbereda filtslappande med sommarlätta picknickrecept för att sedan fördjupa dig i super foods som smoothies och téer för att få fart på
-
Carls deli är en ny handlare i Hötorgshallen men redan en självklarhet för många kunder. 2012 slog de upp dörrarna första gången, då med den delispäckade butiken som sedan även utökades med en tillhörande restaurang mittemot diskarna. Lunchtid är delin full av liv och rörelse gästernas bord pryd av utsökta ost- och charkbrickor, italienska grytor och vällagade pastarätter. Därtill har de ett superinspirerande instagramkonto, väl värt att följa om du gillar vacker design och deliciösa
-
På fluffiga marängmoln vilar hallonkronan som en gloria – det är naturligtvis tal om den klassiska hallonmarängen från Gateau. Tänk så många kalas och bröllop denna tappra tårta har räddat. Enligt wikipedia äts tårtor främst för att fira något eller förgylla tillvaron. Detta ädla syfte kan väl även appliceras på sommareftermiddagar, för vad annars behövs firas än värme, ljus och gröna innergårdar? Sockerkaksbottnen är fylld med vaniljgrädde och hallon och överdragen med italiensk maräng Studentbuffé-redo!
-
Pierias livs i Hötorgshallen säljer bara vegetarisk mat. Äntligen har det kommit ett ord för alla oss som gärna äter vegetariskt men inte vill utesluta köttet helt och hållet. ”Jag är inte vegetarian men äter ofta och gärna vegetariskt” brukar jag alltid försöka förklara. Nu räcker det alltså med att bara vara flexitarian. Sandins frukt & grönt är en annan handlare som bara har vegetariska varor. Ordet flexitarian har egentligen funnits ett tag och röstades redan
-
”Den är ful, skör och doftar som unken vitlök på burk. Trots detta älskas den vita tryffeln av grisar, hundar och gourméer.” SvD i sitt reportage ”På jakt efter det vita guldet”. För ett par veckor sedan var jag på tryffeljakt vid Aqualagna, Italiens tryffelhuvudstad. Där växer alla typer av tryfflar vilket gör att man kan äta tryffel där året runt. Tillsammans med tryffelhunden Lola och hennes tryffeljägare begav vi oss iväg ut på jakt
-
Bosphorus Meze Store i Hötorgshallen är som att vandra rakt in i vegetarianernas himmelrike. Deras specialitet är mezerätter. Perfekt för en somrig picknick när du hellre njuter av maten och sällskapet än står och hackar persilja eller mosar kikärtor. En av Bosphorus absolut mest populära mezerätter är deras sallad ”Rostade kikärtor och aubergine”. Salladen innehåller aubergine, rapsolja, kikärtor, kryddor (bl a paprika, vitlök, spiskummin), granatäppelsirap och persilja. Granatäppelsirapen gör att den har en oväntad söt lite kola-aktig smak. En saftig sallad
-
Teboden Charabang i Hötorgshallen är fylld upp till taket av dekorerade plåtburkar fulla av världens alla teer och kaffeblandningar. Hit går du för att fylla lungorna fulla med dofter, munnen fylld med smakkarameller eller för att handla ”gå bort”-gåvan. Teboden Charabang har funnits i Hötorgshallen sedan 1958, och som tur är råkar jag komma förbi just när en av ägarna Siv Jarnebäck står och skopar det klassiska piccolinokaffet i en stor träkista. ”Dofta!” säger hon
-
Tänk dig tivoli på burk. I Latinamerika kallas det för Dulce de leche vilket betyder ”söt mjölk” och är just precis vad det är: mjölk blandat med socker. Dulce de leche är en kolakrämig karamellsås i konservburk – helt oemotståndlig så fort du öppnat locket! Perfekt för barnkalas och frukostpannkakan. Denna söta läckerhet är särskilt populär i t ex Argentina där man brukar ringla den på sina pannkakor. Men Dulce de leche passar även utmärkt som fyllnad
-
Pinxos och Cava, från Fiskelägets legendariska aw (after work). Hötorgshallen är en levande plats, buzz och skratt blandas med ljudet av skärmaskiner och kaffemalare precis varje måndag till lördag. På söndagar är det tyst och stilla i saluhallen men desto mer liv i handlarnas sociala medier. Följ med på en instagram-runda och facebook-tur hos dina favoriter och suktas av alltifrån mjuka marmeladknutar till peppriga pinxos. Om du öppnar inlägget på mobilen kan du följa handlarna