Halva, Halavi och Xalvo – älskvärd efterrätt med anor

halva sesamnougat halavi
Halva (persiska), halava (sanskrit), halvah (hebreiska), halavi (arabiska), halwa (hindi) och xalwo (somaliska) – kär sötsak har många namn. Halvan, som återfinns i Mellanöstern på Balkan och i Turkiet är en nougatliknande dessert vars bas vanligtvis består av tahini (sesampasta). Smaken är söt och nötaktig med varma undertoner av sesam och kakornas vanligaste smaksättningar är pistasch, choklad vanilj eller russin.

Förutom att efterrätten för det mesta är vegansk är den även proteinfylld med goda mängder e-vitamin. Dessutom är den rejält energifylld och passar bra som återhämtnings-snack efter träningen. I Turkiet serveras den gärna till frukosten, för att ge dagen en söt och pigg start, i Mellanöstern smulas halavin över frukt i ugn och blir som en slags smuldeg och på Balkan njuts kakan tillsammans med en het kopp kok-kaffe.

halva sesamnougat halavi halwa 2I Hötorgshallen hittar du sesamnougaten på ett flertal ställen, fråga hos Pieiras Livs (Grekland), La Gazelle (Mellanöstern), Prima Delikatesser (Balkan) och Bosphorus (Turkiet) för olika varianter.