fbpx

Libanon

Till buffén – Auberginerullar med labneh och dadelsirap

De här rullarna är perfekta som förrätt eller på toppen av en sallad. Dadelsirapen lyfter fram getosten i labnehn på ett fantastiskt vis. Den som har provat klassikern chevré- och rödbetor i ugn kommer att älska den här versionen från Sevan. Dadelsirap passar perfekt i matlagningen när du vill addera något sött som inte är …

Till buffén – Auberginerullar med labneh och dadelsirap Read More »

Halva, Halavi och Xalvo – älskvärd efterrätt med anor

Halva (persiska), halava (sanskrit), halvah (hebreiska), halavi (arabiska), halwa (hindi) och xalwo (somaliska) – kär sötsak har många namn. Halvan, som återfinns i Mellanöstern på Balkan och i Turkiet är en nougatliknande dessert vars bas vanligtvis består av tahini (sesampasta). Smaken är söt och nötaktig med varma undertoner av sesam och kakornas vanligaste smaksättningar är …

Halva, Halavi och Xalvo – älskvärd efterrätt med anor Read More »

ndaren Fatma Buhannads desserter är ofta iko

Arabiska desserter hos Butter Dessert Salon (och La Gazelle)

Med sina 13000 följare på instagram är det ingen tvekan om saken, Butter Dessert Salon i Dubai kan sina kakor. Grundaren Fatma Buhannads desserter är ofta ikoniska franska och italienska bakverk med arabiska inslag. Ingredienserna pistagenötter, saffran, vanilj och ros förhöjer menyn som är säsongsbaserad och förändras var fjärde månad. Storsäljaren är Nutella sea salt …

Arabiska desserter hos Butter Dessert Salon (och La Gazelle) Read More »

t alternativ till julbordet (eller inslag på

Nordafrikanskt julbord från La Gazelle

Alla firar inte nödvändigtvis jul men god mat finns det i alla länder och kulturer. Ett alternativ till julbordet (eller inslag på det) är det nordafrikanska köket, fyllt av läckra smaker och färger. Gyllengul Cous Cous Royale med saffran, smaragdgrön spenat- och fetaoströra med yoghurt och sötsyrlig Sahara-sallad med finhackade grönsaker, koriander och olivolja. Vispa …

Nordafrikanskt julbord från La Gazelle Read More »

n La Gazelle i Hötorgshallen är faktiskt en

Rösta på La Gazelle i Allt om Stockholms Krogpris!

Hur många lunch- och middagsrestauranger kan stoltsera med att de lagar precis allt från grunden numera? Inte många. Men La Gazelle i Hötorgshallen är faktiskt en utav dem. Varenda potatis skalas innan den gyllensteks och all persilja som garnerar rätterna är helt färsk och omsorgsfullt hackad för hand – inget är fryst eller färdiglagat. Hos …

Rösta på La Gazelle i Allt om Stockholms Krogpris! Read More »

eras specialitet är mezerätter. Perfekt för

Mezerätt: rostade kikärtor och aubergine från Bosphorus

Bosphorus Meze Store i Hötorgshallen är som att vandra rakt in i vegetarianernas himmelrike. Deras specialitet är mezerätter. Perfekt för en somrig picknick när du hellre njuter av maten och sällskapet än står och hackar persilja eller mosar kikärtor. En av Bosphorus absolut mest populära mezerätter är deras sallad “Rostade kikärtor och aubergine”. Salladen innehåller aubergine, rapsolja, kikärtor, kryddor (bl …

Mezerätt: rostade kikärtor och aubergine från Bosphorus Read More »