Hötorgshallens historia sträcker sig långt bak i tiden. Till och med längre än kanelbullens. Det är fantastiskt att föreställa sig 50-talets livfulla saluhall på Hötorget vid denna tid – handlarna som sträckte smör och kanel över diskarna till kunderna som på kvällen fyllde sina Stockholmshem med den varma och nostalgiska doften av bullar.
I år infaller kanelbullens dag på en söndag (den 4 oktober nu i helgen) vilket ju är perfekt ur ett bakperspektiv! Jag var ute i god tid och gjorde en första plåt redan denna söndagen. Receptet kommer ifrån en nästan 100-årig kobok: Iduns kokbok från 20-talet av Elisabeth Östman. Hemligheten är riven mandelmassa. Och massa smör, men det är nog mer regel än hemlighet.
- Deg
- 10 dl vetemjöl
- 25 g jäst
- 3 dl mjölk
- 75 g smör
- 1,5 dl socker
- Fyllning
- 1,5 dl riven mandelmassa
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 2 msk mald kanel
- Börja med degen
- Värm mjölk i en kastrull till fingervärme.
- Smula ner jäst i en bunke och blanda ut med mjölken.
- Tillsätt vetemjöl och socker. Blanda.
- Tillsätt smör och knåda ihop en deg. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Fyllning
- Blanda ihop smör, socker, mandelmassa och kanel till en smet.
- Kavla ut degen tills den är ca 1 cm tjock. Smeta ut fyllningen jämt på degen och rulla ihop till en rulle. Skär rullen i ca 2 cm tjocka bitar.
- Fördela ut rullarna i bullformar på en plåt, täck med bakduk och låt jäsa i ca 30 min.
- Baka bullarna i ugnen på 225 grader i ca 8-10 min eller tills dom får en fin gyllene färg.
- Blanda ihop en 1 dl socker och 1/2 dl varmt vatten
- Pensla dina kanelbullar med sockerlagen direkt då du tagit ut dem ur ugnen.
Bilder: skogsglänta i Göteborg och rött hus. Mer bullbilder hittar ni hos lolitas.