Äppelpajen är en av de vanligaste och mest folkkära efterrätterna i Sverige. Den har till och med sin egna hemsida 😌 Var inte äppelpajen en av de första sakerna en lagade på hemkunskapen? Det fanns ett äppelträd med i de flestas uppväxt på något sätt och för många resulterade det i en och annan äppelpaj på hösten. Vem hann tröttna på äppelmusten någon gång i januari?
En av Hötorgshallens ambassadörer under Food Week denna vecka är Nina Hermansen och hon har delat med sig av ett särskilt fint pajrecept där äpplena fått gräddas i långpanna i ugnen. Resultatet är en saftig och mustig kaka som kan serveras både som efterrätt, mellanmål och kanske även huvudrätt i vissa hushåll där barnen får bestämma. Här kommer receptet för dig som ska plocka (eller kanske palla) i helgen:
🍎🍎🍎🍎🍎🍎🍎🍎🍎🍎🍎
- 6-7 äpplen (jag använde Åkeröäpplen från vår trädgård)
- 1 msk kanel
- ½ dl strösocker
- 1 msk vaniljsockerSjälva kakan:4 ägg
- 4 dl strösocker
- 5,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bikarbonat
- 100 g smält smör
- 2 dl mjölk
- Börja med att skala äpplena och ta bort kärnhuset. Dela äpplena i skivor.
- Häll i kanel, socker och vaniljsocker i en liten plastpåse. Häll i äppelskivorna där och skaka om och låt det sedan stå och dra.
- Dags att förbereda själva kakan. Vispa ägg, vaniljsocker och socker riktigt pösigt och vitt.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och bikarbonat. Häll i det äggsmeten. Rör om ordentligt med en slickepott så att allt rörs om ordentligt.
- Smält smöret och häll i, rör om.
- Häll i mjölken och rör om och häll sedan i bakplåtspappersklädd plåt. Fördela sedan äpplena på kakan. Det ska vara mycket!
- Grädda i 175 grader i ca 20 minuter eller tills kakan är helt torr i mitten. Servera med vaniljvisp!
Bild och recept av Nina Hermansen