Den har till och med sin egna hemsida &#x1f6

Nina Hermansens äppelkaka i långpanna

apple-pie-apple-cake-recept-baka-bakning
Äppelpajen är en av de vanligaste och mest folkkära efterrätterna i Sverige. Den har till och med sin egna hemsida 😌 Var inte äppelpajen en av de första sakerna en lagade på hemkunskapen? Det fanns ett äppelträd med i de flestas uppväxt på något sätt och för många resulterade det i en och annan äppelpaj på hösten. Vem hann tröttna på äppelmusten någon gång i januari?

En av Hötorgshallens ambassadörer under Food Week denna vecka är Nina Hermansen och hon har delat med sig av ett särskilt fint pajrecept där äpplena fått gräddas i långpanna i ugnen. Resultatet är en saftig och mustig kaka som kan serveras både som efterrätt, mellanmål och kanske även huvudrätt i vissa hushåll där barnen får bestämma. Här kommer receptet för dig som ska plocka (eller kanske palla) i helgen:

🍎🍎🍎🍎🍎🍎🍎🍎🍎🍎🍎

Nina Hermansens saftiga äppelkaka i långpanna
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 10
Ingredients
  • 6-7 äpplen (jag använde Åkeröäpplen från vår trädgård)
  • 1 msk kanel
  • ½ dl strösocker
  • 1 msk vaniljsockerSjälva kakan:4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bikarbonat
  • 100 g smält smör
  • 2 dl mjölk
Instructions
  1. Börja med att skala äpplena och ta bort kärnhuset. Dela äpplena i skivor.
  2. Häll i kanel, socker och vaniljsocker i en liten plastpåse. Häll i äppelskivorna där och skaka om och låt det sedan stå och dra.
  3. Dags att förbereda själva kakan. Vispa ägg, vaniljsocker och socker riktigt pösigt och vitt.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och bikarbonat. Häll i det äggsmeten. Rör om ordentligt med en slickepott så att allt rörs om ordentligt.
  5. Smält smöret och häll i, rör om.
  6. Häll i mjölken och rör om och häll sedan i bakplåtspappersklädd plåt. Fördela sedan äpplena på kakan. Det ska vara mycket!
  7. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter eller tills kakan är helt torr i mitten. Servera med vaniljvisp!

Bild och recept av Nina Hermansen