Halva, ni vet: den ljuvliga sesamnougaten från mellanöstern som kan få vem som helst på fall med sin nötiga fyllighet och krispiga sötma? Oftast äts den som den är men i Tel Aviv på restaurang Messa serveras den på ett särskilt sätt, som en glassbakelse. Det här är så gott att det tar dig till en annan plats, ifall du bara lagar en sak i helgen, låt det bli en tahini parfait. Den är veganvänlig, enkel att göra med få ingredienser (varav du hittar de flesta i Hötorgshallen) och förtrollande god:
- 300g tahini
- 150g silan (dadelhonung)
- 150g hackad, torkad frukt (dadlar, russin, aprikoser)
- 150 ml kokosgrädde
- 100g halva
- 50g pistagenötter
- Mixa alla ingredienserna och lägg dem i en plåtform.
- Lägg i plåtformen i frysen i minst 8 timmar.
- Servera med några droppar dadelhonung, hackade pistagenötter och riven halva.
Restaurang Messa i Tel Aviv.
Fler minnesvärda desserter från menyn.
Halva hittar ni hos La Gazelle, Prima Delikatesser och Bosphorus. Torkad frukt och nötter finnes hos Pieiras Livs.