Sommar, sol (en och annan regnskur), spegelblanka sjöar och fiskestången vajandes i cykelkorgen. Många är på landet och fångar sin föda i urtida manér. Men hur tillreder man egentligen fiskelyckan? Följ med på en tur till landet och in i köket. Spöfiskad öring står på menyn.
Vilda julibuketter, ni är sommarens stjärnor.
Gummistövlarna är återigen på. Kom ihåg att smyga försiktigt fram till sjön för att inte skrämma undan fisken.
Lantliga kök får vara precis så operfekta de vill.
Börja med att rensa fisken och avlägsna fram- och bakdelen. Skölj i vatten och låt torka lite på hushållspapper.
Ett tips är att klippa bort fenor med en sax, är både enklare och effektivare än med kniv. Mindre farligt iallafall.
Snitta lätt på utsidan så blir fisken genomstekt fortare och absorberar mer smör och kryddor.
Rulla i mjöl (med salt och pepper i).
Och stek i en rejäl klick smör.
Låt puttra på medelsvag värme tills de är gyllenbruna på ena sidan – vänd sedan. Cirka 4 min men beror på fiskens storlek och spisens styrka.
Knaprigt, smörstekt, himmelskt.
In med rejäl klick gräddfil och låt puttra någon minut.
Klipp och strössla över lite gräslök för perfekta sommarsmaker.
Ifall fiskelyckan uteblir har Hötorgshallen öppet hela sommaren med dagsfärsk fisk hos fiskehandlarna Hav, Melanders och Fiskeläget. Våga fråga, personalen är lika kunnig som kreativ. Imorgon har vi öppet mellan 10-18, vi ses!