Fisk

Fiskkroketter med rökt paprikaaioli

Förra veckan var en av handlarna på en tur till Dublin i Irland och fick en skälig dos matinspiration. Framförallt i friterad väg. Pankofriterade pommes och gränslöst krispiga fish n’ chips var några av upplevelserna, och nu är jag i Stockholm med nya cravings. I det första numret av vårt dubbelt prisbelönade magasin Hallen finns det ett recept på fiskkroketter – det praktfulla alternativet till fish n’ chips. Därför dammar jag nu av detta recept […]

Fiskkroketter med rökt paprikaaioli Läs mer »

Pilgrimsmusslor California style

Från vänster: Felix, Marlon, Kaandaa och Erik från Tokyo Diner i Hötorgshallen. ”Närmare en stimmig diner i Tokyo med modern asiatisk mat kommer man inte utan att lämna Sverige” skrev tidningen Hallen om Tokyo Diner i Hötorgshallen och visst är det precis så! Tokyo Diner har gjort sig känt som ett av Stockholms bästa sushi-ställen och som Marlon berättade i vår handlarintervju så är deras ”spicy tuna” ett paradnummer. Pilgrimsmusslor är en annan populär rätt som går att göra både som förrätt

Pilgrimsmusslor California style Läs mer »

och med idag går det för första gången att

Från och med idag är svenska räkor miljömärkta

Frossa med gott samvete – svenska räkor miljömärkta! Foton från Melanders. Från och med idag går det för första gången att köpa svenska MSC-certifierade räkor. MSC, Marine Stewardship Council, är en global organisation som arbetar med att lösa problemet med överfiske. Deras märkning på de svenska västkusträkorna innebär bland annat att fiskarna inte använder redskap som skadar fisket eller tar upp småräkor. Världsnaturfonden WWF har tidigare varnat för just de svenska västkusträkorna men tar idag,

Från och med idag är svenska räkor miljömärkta Läs mer »

Det är något särskilt inspirerande med insta

Fiskelägets instagram

Minipizza med kallrökt lax, timjans-creme fraiche och chèvre. Det är något särskilt inspirerande med instagram på hösten, speciellt i matväg. Grytor plockas fram, ljus tänds på matbord runt om i staden och favorithandlare presenterar säsongsnyheter i sina sortiment. Den senaste månaden har Fiskeläget på Hötorgshallens nedre plan varit riktigt flitiga på sin insta: krabbfester, räkmackans dag och årets svenska hummerdebut har allt dokumenterats med bravur. Minipizza med frutti di mare-tema del två. På denna är

Fiskelägets instagram Läs mer »

Ta med Kajsas legendariska fisksoppa hem

Kajsas fisk har funnits i Hötorgshallen i snart över 30 år. Deras legendariska krämiga fisksoppa är ett måste för alla Hötorgshallenbesökare om du frågar mig. Hit tar jag själv släkt och vänner som kommer på besök utomlands ifrån och vill smaka svenskt men har redan avverkat/tröttnat på köttbullar. Fotografier från två Kajsas-kunder på Instagram: @pang_xpensive och @aylincaglaatiye. Det bästa är att du även kan ta med dig Kajsas fisksoppa hem – eller till kontoret. Antingen

Ta med Kajsas legendariska fisksoppa hem Läs mer »

Hög tid för kräftskiva – Melanders bjuder på fint kräftfat

Helgerna för kräftskivor börjar gå mot sitt slut – det gäller att ”passa på”, som det så svenskt heter. Snöra kräfthattarna och dra på dig haklappen redan nu i helgen! Både kräftor och tillbehör hittar du i Hötorgshallen (så klart). Melanders firar kräftsäsongen med ett supererbjudande över helgen: köp 3 kg kräftor och få ett kräftfat i porslin utvalt av Leif Mannerström på köpet (värde 399kr). Erbjudandet gäller till 31/8 kl 18:00. Perfekt för helgens

Hög tid för kräftskiva – Melanders bjuder på fint kräftfat Läs mer »

Fiskeläget, havsdrömmar och reseminnen

Italiensk fiskhandlare i Napoli (pescheria) och gata i Positano. Semestern är förbi men matminnena består. Kanske tillbringades semestern vid Italiens kust, ätandes en citronprydd frittura di pesce (friterad fisk) vid hamnen i Napoli, eller kanske har en Caldereta de Langosta (hummersoppa) avnjutits på en strandbar på en Balearisk ö. Den gemensamma nämnaren för mycket av semestermaten, framförallt den som ätits kring Medelhavet, är att den bestått till stor del av fisk. Det bästa med hela

Fiskeläget, havsdrömmar och reseminnen Läs mer »

e har utökat tillagningsmöjligheterna för at

Hav utökar sin serveringsdel

Under sommaren har Hav byggt ut sin bardel för att få fler sittplatser. De har utökat tillagningsmöjligheterna för att kunna bjuda på ännu mer inspirerande maträtter och ökat arbetsflödet för att kunna hantera fler människor. Ett perfekt ställe att avsluta på efter jobbet med några smarriga munsbitar, eller varför inte gå all in och köra kräftskiva i miniformat? Gå på kräftskiva i miniformat hos Hav. Stora burfångade havskräftor (foto från Havs Facebooksida), 530 kr/kg. Hav

Hav utökar sin serveringsdel Läs mer »

vallfärdar människor på lunchen för att njut

Pasta med vitvinsås, skaldjur och kallrökt lax à la Kajsas Fisk

Kajsas Fisk är med sina över 30 år i Hötorgshallen något av en hallenklassiker. Hit vallfärdar människor på lunchen för att njuta av deras berömda fisksoppa eller någon av deras delikata fisk- och skaldjursrätter. I Hötorgshallens tidning Hallen, nr 3, delar de med sig av en av sina kreationer: en pasta med vitvinsås, skaldjur och kallrökt lax. ”Den här pastan med kallrökt lax är också en fullträff, laxens rökiga smak blir en perfekt kombination till

Pasta med vitvinsås, skaldjur och kallrökt lax à la Kajsas Fisk Läs mer »

ånga är på landet och fångar sin föda i urti

Fiska och tillred fångsten själv (eller få den filéad i Hötorgshallen)

Sommar, sol (en och annan regnskur), spegelblanka sjöar och fiskestången vajandes i cykelkorgen. Många är på landet och fångar sin föda i urtida manér. Men hur tillreder man egentligen fiskelyckan? Följ med på en tur till landet och in i köket. Spöfiskad öring står på menyn. Vilda julibuketter, ni är sommarens stjärnor. Gummistövlarna är återigen på. Kom ihåg att smyga försiktigt fram till sjön för att inte skrämma undan fisken. Lantliga kök får vara precis

Fiska och tillred fångsten själv (eller få den filéad i Hötorgshallen) Läs mer »