Ny basvara att ställa i skafferiet: cannelloni-plattor! Denna torrvara går ju nämligen att kombinera med det godaste (ok, mest ekonomiska och potentiellt godaste som finns): rester!
Matsvinn är dumt och kostsamt för miljön. Cannelloni är gott. Det här receptet är med andra ord fullkomligt genialiskt. Riv över parmesan, prästost eller taco-ost (beroende på vad du har i kylen) så har du en perfekt onsdagsmiddag i november med ljumma italienska influenser.
- 250 g korvfärs eller överbliven korv, skivad
- 50 g rökt sidfläsk, tärnat
- 50 g kycklinglever
- 1/2 dl olivolja
- 1 gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, rivna
- 1 röd chili, urkärnad och hackad
- 250 g krossade tomater
- 1 lagerblad
- 1 dl torrt vitt vin
- 12 färska lasagneplattor
- 6 salviablad
- 6 små soltorkade tomater
- 1 dl riven parmesanost
- salt och nymalen svartpeppar
- BECHAMELSÅS
- 2 msk smör
- 2–3 msk vetemjöl
- 5 dl miölk, 3 %
- salt och nymalen vitpeppar
- en nypa muskotnöt
- BÖNSALLAD
- 2 msk olivolja
- ½ citron, skal och saft
- 1 tsk dijonsenap
- en nypa strösocker
- 150 g haricot verts, kokta
- 150 g vaxbönor, kokta
- 100 g gröna sojabönor
- ½ –1 rödlök, finskivad
- salt och nymalen svartpeppar
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Fräs korv, fläsk och lever i olja i en gjutjärnsgryta.
- Låt lök, vitlök och chili fräsa med ett par minuter.
- Tillsätt tomater, lagerblad, vin och ev. en skvätt vatten.
- Koka ihop cirka 15 minuter.
- Låt svalna.
- Börja med såsen. Smält smöret i en kastrull, pudra över mjöl och tillsätt mjölk.
- Koka ett par minuter under omrörning.
- Smaka av med salt, peppar och muskot.
- Dags att lägga ihop allt. Lägg ut lasagneplanor på en rad. Klicka 1 msk korvsås på varje platta. Lägg därefter på ett salviablad och soltorkad tomat.
- Rulla ihop plattorna till rör och fyll en smord ugnsfast form med prydliga rader.
- Häll över béchamelsås och parmesan.
- Gratinera mitt i ugnen 25–30 minuter eller tills pastan fått en vacker yta.
- Gör bönsalladen medan lasagnen är ugnen. Blanda olja, citronskal och citronsaftsaft med senap och socker.
- Lägg nykokta bönor och rödlök i en rymlig skål.
- Slå över vinägretten och smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra en stund i rumstemperatur.
Styling och receptbearbetning: Liselotte Forslin. Matfoto: Ulrika Ekblom. Receptet är av Taylor and Jones ur tidningen Hallen nr 11.