Det sägs att Gruyère började tillverkas på 1000-talet. Högt upp i de schweiziska bergen, i en liten stad med det givna namnet Gruyères med nedärvda recept i byarnas ysterier. De första ysterierna öppnades faktiskt i Schweiz så en kan med säkerhet påstå att de kan sina ostar.
Slottet i Guyères och den kullerstensklädda medeltidsstaden.
I Schweiz äts gruyère naturligtvis som tapas, men den är en lika populär ingredienser i fonduer, gratänger och olika pastarätter. Den milda, nötiga smaken går hem hos hela familjen och är en bra stapelvara i kylen eftersom att den förhöjer det allra mesta. En så kallad grilled cheese på Gruyère är till exempel bland det bästa som finns på söndagar, vare sig du varit på fest eller inte kvällen innan..
Undertecknade är milt sagt sugen på ost efter att ha skrivit detta inlägg. Känner du detsamma så kan du fortsätta botanisera i schweisisk ost i detta inlägg om Klostertaler, eller blicka en bit öst mot Italien och ostbrickans förrätt: Camaggione Stravecchio.
Alla ovan nämna ostar hittar du hos Fromageriet och Jacksons i Hötorgshallen.