Brer och rullar, som med kanelbullar!


 S

Porchetta på fläsksida med honung och örtsalsa

Porchetta_hotorgshallen1
Ett paket med örter.

Porchetta_hotorgshallen2
Brer och rullar, som med kanelbullar!

Porchetta_hotorgshallen3
Servera med ugnsstekta rotfrukter och äppelmos som tillbehör.

Porchetta är en mör, vacker rulltårta av sidfläsk. Fyll med vad du behagar, vore det örter eller ost – resultatet blir efter några tålamodiga timmar i ugnen en helt underbar rätt att avnjuta både till fredagsmyset eller soffliggar-söndagen.

I många originalrecept används urbenad spädgris men den mer ekonomiska varianten gjord på fläsksida är minst lika god om den får mjukna till i ugnen något längre.

En av de bästa sakerna med Hötorgshallen är att mycket finns att hitta som inte är lika tillgängligt i vanliga butiker. Olika köttdelar bland annat, och fläsksidan är ett bra exempel. Det mesta finns att tillgå och om något mot förmodan inte skulle finnas inne så går det att beställa utan att det kostar extra. Inom några dagar kan du hämta upp beställningen hos din kötthandlare och tillaga ditt mästerverk.

Fläsksidan ovan är från G. Nilsson livs i hallen. Den är penslad med en dramatisk mängd färska örter såsom mynta, oregano och rosmarin, sedan masserad med några generösa nypor vitlök och en stor slev ur honungsburken. Doften av örtsalsan kan närmast liknas vid Rosendals trädgård under högsommar.

 

Porchetta med honung och örter
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
  • 1,5 kg fläsksida
  • Stor näve örter (rosmarin, oregano, mynta – det du gillar)
  • 2 msk honung
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk salt
  • 3 dl vatten
Instructions
  1. Lägg fläsksidan med svålsidan nedåt och gnid in den med salt.
  2. Finhacka örterna tillsammans med vitlöken och blanda med olivolja.
  3. Bred ut fyllningen på fläsksidan och rulla ihop till en fast rulle.
  4. Bind upp fläsksidan och snitta svålen med en vass kniv sida till sida.
  5. Värm ugnen till 275 grader.
  6. Gnid in rullen med olivolja och placera den i en ugnsfast form i mitten av ugnen.
  7. Bryn tills rullen får en fin brun färg, sänk sedan temperaturen till 140 grader.
  8. Häll på lite vatten med jämna mellanrum.
  9. Tillaga i ugn i ca 2,5 timme.
  10. Ta ut porchettan ur ugnen. Låt vila någon kvart. Skiva upp och servera!