Så gör du egen sirap med mynta

Nu prunkar det av grönska i mångas trädgårdar och balkonglådor, och det är dags att skörda örterna av ditt hårda arbete under sommaren. Eller hårt och hårt, mynta växer ju lite som ogräs i Stockholm.

Men ogräs är det ju inte, tvärtemot är mynta så väldigt friskt och gott, för att inte tala om hälsosamt (säg hejå till huvudvärk och hudirritation till exempel). Men vad ska en göra med alla blad? Sirap till exempel!

Sirap är så enkelt att göra själv, det håller i evigheter och passar till det mesta. Till exempel i drinkar, på frukostgröten, som marinad till kyckling och grillkött, som en skvätt i salladen, i tet, på ostbrickan…

…eller i glassen! Antingen ihopblandad med vaniljglass eller som sås över kalaset.

Så gör du egen sirap med mynta
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves:
Ingredients
  • 2 dl vatten
  • 2 dl socker
  • En handfull myntablad
Instructions
  1. Tvätta av myntabladen i kallt vatten. Slunga dem torra i en salladsslunga eller torka försiktigt med hushållspapper. Ta bort stjälkarna och mortla bladen. Låt dra i hett vatten i cirka 30 min. Sila bort vattnet från den mortlade bladröran.
  2. Koka upp 2 dl vatten i en liten stekpanna. Stäng av värmen. Tillsätt socker och vispa tills det löses upp helt. Låt det svalna och lägg det sedan i kylen tills det svalnar ytterligare. När det är helt kallt tillsätter du myntan och blandar ihop med sirapen. Förslut och låt stå i kylen över natten. Så är sirapen klar för användning!