Hötorgshallens
Hitta Recept
Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.
-
”Ben, skal och rester är början på något riktigt gott.” står det i Hötorgshallens ny tidning Hallen (nr 9). Det handlar om buljongen. Denna krydda (eller bas) har blivit den hetaste av trender 2016. I Japan anses buljongen vara matens mest grundläggande komponent och ett mästerprov för kockar. Detaljerna i kvalitetsbestämmandet av viss fiskbuljong kan enligt japansk kok-konst inkludera information om fiskens kön, fångstområdets karaktär och vilken del av fisken det handlar om. Ett mästerprov
-
Den mjölkvita sparrisen är en riktig vårprimör. God som den är, smörstekt eller med klassisk hollandaise-sås som tillbehör. Du kan steka upp den med risotto eller lägga den hel på pizza som topping. Eller koka och lägg i matberedaren tillsammans med lite grädde och salt, så vips har du en sammetslen soppa till middag. Två tips i tillagningen: nedre delen av den gröna sparrisen kan vara lite träig, bryt därför av några centimenter av foten,
-
I det allra första numret av tidningen Hallen så fanns det här delikata receptet med på påsklamm med potatisgratäng och grillad sparris. Jag tänkte att det är dags för en favorit i repris, så här i påsktider. Själva påsklammet hittar du förstås hos handlarna i Hötorgshallen. Ugnsrostat gotländskt dilamm, med sparris och rotgrönsaker. En annan variant på påsklammet. Recept här. Recept: Påsklamm med potatisgratäng och grillad sparris Ingredients LAMMSTEK 1-1,2 kg lammstek 3 st vitlöksklyftor,
-
Det har blivit hög tid att införskaffa det klassiska påsklammet! I Hötorgshallen finns det flera handlare som säljer lammkött, och några som satsat lite extra så här inför påsk är Latinamerikanska Livsmedel och G.Nilsson. G.Nilsson (t.v.) har utökat sitt fina lammsortiment till påsken med bl a svenskt färskt dilamm! Men även Latinamerikanska (t.h.) säljer svenskt lammkött i form av gotländskt dilamm, men också marinerad lammstek och lammkotletter. Även om påsklammet känns som en klassiker på
-
Bosphorus har uppdaterat sitt sortiment med lite våriga nyheter. Mer om dem utlovas framöver här i bloggen, men här kommer ett litet smakprov: ”Vi på Bosphorus har fått vår-feeling och har därför uppdaterat vårat sortiment en smula! Säg hej till våra nya plättar!” Förutom tre olika nya plättar så lanserar Bosphorus även en gurksallad med sesam och en helt ny quinoarätt. ”Vi tror plättar kommer bli det nya matmodet” Håll utkik i bloggen – eller i
-
Att confitera innebär att koka in något långsamt på låg värme i fett eller olja. Smaken blir särskilt mör och utsökt samtidigt som örter och kryddor smälter in fint i det tillagade. Nedan är en genomgång av hur du kokar in lax i olja tillsammans med medelhavsörter, så som den serveras på strandrestaurangen Mantaray i Israel. Strössla ut rikligt med timjan, svartpeppar, vitlök och lagerblad. Du behöver inte mala eller hacka något eftersom att kryddorna
-
…@Klasskamp! Denna vecka har ni fotat och delat med er av era frukostar och lagt upp på instagram under hashtagen #LoveHötorgshallen. Det var inget lätt beslut för juryn, bidragen innehöll allt från vackra vyer till snygga kompositioner och finska finfrullar. Motiveringen från juryn lyder: ”Klasskamp lyckades kombinera goda motiv med goda intentioner, i bilden ovan har hennes mamma lärt henne hur en får i barn nyttigheter – genom att blanda in det hälsosamma i det
-
Halva, ni vet: den ljuvliga sesamnougaten från mellanöstern som kan få vem som helst på fall med sin nötiga fyllighet och krispiga sötma? Oftast äts den som den är men i Tel Aviv på restaurang Messa serveras den på ett särskilt sätt, som en glassbakelse. Det här är så gott att det tar dig till en annan plats, ifall du bara lagar en sak i helgen, låt det bli en tahini parfait. Den är veganvänlig,
-
Våren och sommargrillen till ära, nu har Latinamerikanska Livsmedel i Hötorgshallen tagit in två nya korvsorter i sitt sortiment. Eller tagit in är nog fel uttryckt, för korvarna görs på plats av killarna själva i Hötorgshallen. Den översta korven heter Linguica Calabresa och är en rökt variant som innehåller fänkål, vitt vin och paprika. Det är ett brasilianskt recept, så om man vill göra egen feijoada (brasiliansk nationalrätt: böngryta med kött i) så passar den perfekt. Den andra
-
Hummus är mycket mer än bara kikärtor (även om ordet betyder kikärta), i själva verket kan det vara en huvudrätt. I de livfulla kvarteren kring Carmel Market, motsvarigheten till Hötorget i Tel Aviv i Israel, sitter lunchande gäster under stora parasoll i mars-solen och njuter av skålar med krämig hummus och fluffigt pitabröd som tillbehör. Toppingen på hummusen varierar från chakchouka (en tunisisk omelett med paprika och tomat) till kokta ägg och yoghurt strösslad med