Hötorgshallens

Hitta Recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

  • I måndags spenderade jag morgonen hos Latinamerikanska Livsmedel i Hötorgshallen. Vi skulle fota hur man kokar sin egen fond och buljong för en artikel till tidningen Hallen. Artikeln kommer i nästa nummer som finns i saluhallen 10 mars, men här kommer lite bilder från själva fotograferingen så länge. Tänk att koka lite fond på märgben och rotgrönsaker ändå kan vara ganska vackert! Håll utkik efter kommande Hallen för instruktioner till hur du kokar din egen
  • tekul om man är jättekär, och inte alls lika
    Få må ni vara som har undgått att det är alla hjärtans dag på söndag. Typ jättekul om man är jättekär, och inte alls lika lattjo om man kanske till och med råkar vara hjärtekrossad. Hur som helst: Himalaya te och kaffe i Hötorgshallen säljer ett te för alla Sweet hearts. Ja, teet heter så. Men jag tänker att det passar perfekt även för den skara brustna hjärtan som bara vill krypa upp i soffan
  • Halva (persiska), halava (sanskrit), halvah (hebreiska), halavi (arabiska), halwa (hindi) och xalwo (somaliska) – kär sötsak har många namn. Halvan, som återfinns i Mellanöstern på Balkan och i Turkiet är en nougatliknande dessert vars bas vanligtvis består av tahini (sesampasta). Smaken är söt och nötaktig med varma undertoner av sesam och kakornas vanligaste smaksättningar är pistasch, choklad vanilj eller russin. Förutom att efterrätten för det mesta är vegansk är den även proteinfylld med goda mängder
  • ill föra in kungsräkan i stockholmarnas medv
    Nu har Fiskeläget i Hötorgshallen börjat sälja kungsräkor. ”Vi vill föra in kungsräkan i stockholmarnas medvetande” förklarar deras handlare för mig, och syftar på att kungsräkan ur miljösynpunkt är bättre än till exempel den omdiskuterade tigerräkan. Kungsräkan är en bifångst till den vanliga fångsten och därför är det bra att ta tillvara på även den. Just Fiskelägets kungsräkor kommer från Smögen, smakar lite sötare och kostar lite mindre än de vanliga räkorna. De planerar även att ta in färska kungsräkor framöver
  • Vad är ajvar? Bara den godaste röran i världen om du frågar Prima Delikatesser i Hötorgshallen. Ajvar är en stapelvara i det balkanska köket, den förhöjer vilken rätt som helst och förenklar vardagen så väldigt middagsmässigt; allt som behövs är en klick ajvar i pastan så är maten klar. Vegan, glutenfritt, certifierat kosher och halal. Dessutom helt fritt från tillsatser. Processen, från tillagning till inpackning, sker inom 12 timmar för att smaken ska vara maximal.
  • elativa nykomlingen bland handlarna har på k
    För några månader sedan lovprisade SvD Carls Deli på Hötorgshallens gatuplan. Den relativa nykomlingen bland handlarna har på kort tid tagit deli-Stockholm med storm. Det vissa inte vet är att flera av alternativen från lunchmenyn även finns i receptform på deras hemsida. Nu kan du alltså själv vispa ihop din napoletanska ragú. Räkna dock med 2,5 timmar koktid. Goda saker tar tid… Här är det fullsatt dagen lång, inte så konstigt med tanke på den
  • uneberg var finlandssvensk och skrev vackra
    5:e februari firas Runebergsdagen till minne av Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg. Runeberg var finlandssvensk och skrev vackra dikter och lyrik om framför allt den finska naturen. På Runebergsdagen är det tradition i Finland att man äter den traditionella Runebergstårtan, som det sägs att Runeberg själv ska ha ätit dagligen. En Runebergstårta är gjord på mandel eller hasselnötter, ströbröd som är indränkt i rom eller punsch och garnerad med kristyr och hallonsylt. Mums! Se, hur herrlig solen träder
  • ndaren Fatma Buhannads desserter är ofta iko
    Med sina 13000 följare på instagram är det ingen tvekan om saken, Butter Dessert Salon i Dubai kan sina kakor. Grundaren Fatma Buhannads desserter är ofta ikoniska franska och italienska bakverk med arabiska inslag. Ingredienserna pistagenötter, saffran, vanilj och ros förhöjer menyn som är säsongsbaserad och förändras var fjärde månad. Storsäljaren är Nutella sea salt cookien, ett 90-tals barndomssnacks med en modern tvist enligt Fatma själv. Frestad? Dubai är en bit bort, men hos La
  • I morgon måndag 1 februari är det den nationella vegetariska dagen. Personligen älskar jag vegetarisk mat; avokadiga sallader, kryddiga linsgrytor, persiskt berberisris och krämiga röror. I Hötorgshallen finns det mängder av handlare att frossa hos. Bosphorus Mezes diskar är fyllda av vegetariska röror och goda färdigrätter, Pierias Livs har Stockholms största(?) utbud av fröer, nötter och sädesslag, och så har vi så klart Sandins frukt och grönt som enbart säljer vegetariska varor. Bland mycket annat!
  • Skaldjur är vinterns juveler. Räkor, hummer och krabba smakar aldrig så gott som under årets kallaste månader. Men en riktig skaldjursmiddag kräver också en riktig hovmästarsås – Pär-Anders från Hav guidar dig. Steg 1. För en hovmästarsås behöver du: 3 msk svensk senap, t ex slottssenap 1,5 msk rödvinsvinäger 2 msk socker 1/2 dl olja 2 msk hackad dill 1 msk senapsfrö salt svartpeppar visp, bunke och matsked Steg 2. Vispa ihop senap, rödvinsvinäger och