Hötorgshallens

Hitta Recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

  • t jobbar kocken Marcy Hassmén som har persis
    Piccolino Bar med sina charmiga luncher, flörtiga bakverk och delikata kaffebar utgör något av Hötorgshallens hjärta på nedre plan. I köket jobbar kocken Marcy Hassmén som har persiska rötter. I nr 3 av vår kundtidning Hallen bjuder hon på receptet till en typisk persisk maträtt bestående av stekt kyckling med berberisris. Att koka ris på persiskt vis är en vetenskap i sig, men med tungan rätt i mun går det och blir jättegott. Berberisbären adderar en frisk syrlighet till riset – och mängder av
  • Har du någonsin undrat hur en alpäng smakar? I så fall är det dags att prova någon av Österrikes specialostar! Österrike har en flera hundra år lång osttradition och särskilt i de södra delarna finns många mindre gårdar där kossorna går ute året runt bland blåtonade alptoppar. Jag var i Tyrolen i våras och besökte den lilla ostgården Kasplatzl mitt bland ängsblommorna. Tack vare att kossorna enbart idisslar på tusen sorters blomster, örter, färskt gräs
  • stermaten är underbar, det har vi konstatera
    Mör och krämig parmesanröding från Piccolino, Hötorgshallens nedre plan. Semestermaten är underbar, det har vi konstaterat tidigare. Men vardagens jobbluncher behöver inte ligga efter. Lämna lunchlådan hemma (åtminstone första arbetsveckan) och unna dig en starkt matstart på hösten, med en god lunch i magen blir du mer redo för höstens utmaningar! Här kommer fem olika lunchtips från handlarna i Hötorgshallen som garanterat lyfter tisdageftermiddagen: Krispig, hälsosam och mättande wrap från Bosphorus Meze Store på nedre
  • Merguez är en korv urpsrungligen från Algeriet ”baserad på nöt- och lamm- eller fårkött och kryddad med bland annat spiskummin” om du läser på Wikipedia. Receptet bakom La Gazelles legendariska Merguez i Hötorgshallen är däremot topphemligt. La Gazelle tillagar sina Merguez på lammfärs i egen korvfabrik efter unikt och noga utprovat recept. Resultatet? En himmelsk bästsäljare! Prova själv! Du kan antingen köpa Merguez råa hos La Gazelles Kött och lägga dem i en stekpanna med
  • Italiensk fiskhandlare i Napoli (pescheria) och gata i Positano. Semestern är förbi men matminnena består. Kanske tillbringades semestern vid Italiens kust, ätandes en citronprydd frittura di pesce (friterad fisk) vid hamnen i Napoli, eller kanske har en Caldereta de Langosta (hummersoppa) avnjutits på en strandbar på en Balearisk ö. Den gemensamma nämnaren för mycket av semestermaten, framförallt den som ätits kring Medelhavet, är att den bestått till stor del av fisk. Det bästa med hela
  • att göra oss båda starkare, piggare och mer
    Foto: Dan Kullberg Superfoods är här för att stanna, vi boostar våra humör och kroppar med bär och torkad frukt av alla möjliga slag – chiafrön, bipollen och spirulina-alger har blivit basvaror i mångas skafferier. Förutom att göra oss båda starkare, piggare och mer antioxidanta (om det nu går) så är den mesta supermaten rätt god också, när den tillagas rätt. Att brygga te på nyttigheterna är en av våra personliga favoriter just nu och
  • a och hennes systrar som jobbar i butiken fö
    Hernekeitto – finsk husmanskost när den är som bäst! I Finska butiken i Hötorgshallen hittar nostalgiska finska hjärtan produkten Papuska, torkade matärtor till traditionell ärtsoppa. Rosanna och hennes systrar som jobbar i butiken föreslår att den tillagas tillsammans med deras sidfläsk som är så rökigt, saftigt och mört att den mest inbitna baconvägraren blir pånytt-frälst. Ett halvt kilo ärtor kostar enbart 25:- och sidfläsket ligger på 30:-/hg i bit. Fram med fin-faten och silverskedarna! De
  • Krispig, kladdig och ilande söt - tillsamman
    Baklavan är en underbar dessert. Krispig, kladdig och ilande söt – tillsammans med kaffe förvandlar den vilken tre-fika som helst till en oförglömlig upplevelse. Framförallt energi- och humörmässigt! Ursprungligen kommer bakverket från det Osmanska riket men idag finns den utbredd över hela Balkanhalvön, Mellanöstern och även in mot Centralasien. Desserten består av flera lager filodeg, ett slags tunna veteplattor. Fyllningen mellan dessa varierar från valnötter och kanel till pistach- och mandelkorn. Bakverket glaseras (och konserveras
  • av lufttorkad Iberico-skinka, ljuvliga pinto
    En av handlarna i Hötorgshallens företagarförening spenderade semestern på Mallorca och passade på att besöka huvudstaden Palmas alldeles egna Hötorgshall: saluhallen Mercat de l’Olivar. Rader av lufttorkad Iberico-skinka, ljuvliga pintox och krämiga röror blänkte i butikernas välfyllda diskar och lokalbefolkningen strosade runt i täta klungor med färskhandlade delikatesser såsom Mallorcansk sobrasada (bredbar chorizo) och beryktade mandelkakor i kassarna. Pata negra-chorizo, krämig Manchego-fårost och berg av saftiga Fuet-korvar hos handlaren Aceitunera Balear. Oliver med musslor, citron-
  • På första våningsplanet precis innanför dörren till Hötorgshallen, hittar du Sandys. Mängder av färska grönsaker, frasiga baguetter och mumsiga röror. För att citera dem själva är Sandys ”ett nyttigt och fräscht svenskt alternativ till mer traditionell snabbmat”. Jag passade på att fråga Kevin Qrunell som jobbar på Sandys, bl a om hans personliga favorit från menyn och varför det är så himla bra med just Sandys i Hötorgshallen. Här kommer min mini-intervju: Hej Kevin! Vad