Fisk

Mamma Mias fiskgryta

En till synes enkel fiskgryta som dock kräver lite arbete. Men all nedlagd tid lönar sig, resultatet blir en rätt som passar både till vardags och till helgen. Skapad av ägaren till Kajsas fisk i Hötorgshallen, Mia Nyberg. ”Den här grytan har varit lite av en familjehemlighet tills nu” Mamma Mias fiskgryta Serves: 6 Ingredients 2 msk smör 2 fiskbuljongtärningar 1 dl vitt vin 4 medelstora gula lökar 1 kg fryst torsk eller sejfilé 8 […]

Mamma Mias fiskgryta Läs mer »

Smörstekt gösfilé med delikata tillbehör

Det här urmumsiga receptet på smörstekt gösfilé med kantareller, västerbottenost, pocherat ägg och örtslungad potatis kommer från Fiskeläget. Johan Lönnberg från Fiskeläget berättar om gösen: ”Gösen har sin bästa tid nu när det blir kallare i vattnen, det gör den fastare i köttet, vilket gör det lättare att lyckas med den i köket. Den passar perfekt till mustiga och höstiga smaker, så passa på nu när det går att få tag på fina kantareller.” Smörstekt gösfilé

Smörstekt gösfilé med delikata tillbehör Läs mer »

Ugnsbakad öring med rostad blomkålspuré, forellrom och gurksallad

Ett fräscht recept som sätter guldkant på helgmiddagen. Det här receptet kommer från Havs egen kokbok. Smaklig öring! Ugnsbakad öring med rostad blomkålspuré, forellrom och gurksallad Serves: 4 Ingredients </br>Öring: 4 bitar öring à 180 g 1 msk smör 4 dillstjälkar salt och peppar</br></br>Blomkålspuré: 1/2 blomkålshuvud 1 schalottenlök, finhackad 1 vitlöksklyfta, pressad 1 msk matolja 2 dl grädde 2 dl mjölk 1 tsk pressad citron salt och vitpeppar</br></br>Gurksallad: 1/2 gurka 4 rädisor 2 msk smör

Ugnsbakad öring med rostad blomkålspuré, forellrom och gurksallad Läs mer »

Sensommar-strömming

Än är inte sommaren slut, eller hur? Här kommer ett ljuvligt recept på strömming som du serverar tillsammans med karamelliserad rödlök med lingon och potatismos. Perfekt en sensommarkväll! Strömming med karamelliserad rödlök med lingon och potatismos Serves: 4 Ingredients STRÖMMING 600-700 g strömmingsfiléer 1 aska (33 cl) ljust öl 1 tsk salt 23 msk smör 3 dl havregryn till panering</br></br>KARAMELLISERAD RÖDLÖK MED LINGON 2 rödlökar 1 msk olivolja + 1 msk smör 1 msk socker

Sensommar-strömming Läs mer »

Piggvar Barigoule

Barigoule består av brässerade kronärtskockor som fått smak av vin, vinäger, och örter. Rätten kommer från Provence i södra Frankrike och passar alldeles utmärt till smörstekta piggvarfiléer. I Sverige är kronärtskockans skördetid under sensommaren och hösten så skippa den importerade och tillaga svensk kronärtskocka istället. Med lite tur har Sandins fått in en omgång svenska kockor, slå en pling och dubbelkolla (📞 084112889). Piggvar väljer du för det möra, fasta köttet som gör fisken lite

Piggvar Barigoule Läs mer »

Donburi Poke Bowl

För några veckor sedan gick vi igenom det hawaiianska matbegreppet lomi lomi och nu är det dags för Donburi. Poke bowls har blivit mäkta trendiga i Stockholm på senare tid, de är hälsosamma och färgranna – perfekta till lunch och dessutom har ett antal nya aktörer dykt upp som erbjuder Poke till lunch, inte minst Hötorgshallens egna Noodle Mama. Ifall du vill laga en Poke själv så är grunden enkel. Ordet betyder ”dagens fångst från

Donburi Poke Bowl Läs mer »

Somrig bläckfisksallad med vitlök och persilja

Vissa saker är lika delar sommar och vinter. Kanske är de mest ledighet. Bläckfisksalladen ovan från Hav till exempel. När den dyker upp så har en det gott (pga ledighet om inte annat!). Den persilje- och vitlöksdoftande bläckfisken passar så bra till semesterdagar när skivat bröd räcker till middag. Då plockar du bara fram de tillbehör du behagar och låter spisen vara av för en stund. På den här snabba sommarbrickan fick bläskfisksalladen sällskap av

Somrig bläckfisksallad med vitlök och persilja Läs mer »

Lomi Lomi lax-bowl

Lomi lomi betyder massera på hawaiianska och i det här fallet syftas det på att man ska massera in saltet i laxen. Bowl är den nya trenden som innebär matig och färggrann sallad som ätes ur, ja, en skål! Perfekt en het sommardag! Lomi Lomi lax-bowl Serves: 4 Ingredients 3–4 dl rött ris 400 g rå lax, gärna Salmalax ½ tsk salt 3 tomater ½ gul lök 1 salladslök 2 krm chiliflakes 2 avokador 80

Lomi Lomi lax-bowl Läs mer »

Clamchowder: sommargryta och musselkok

Clamchowder är en amerikansk soppa, antingen tomat- eller mjölkbaserad med musslor eller fisk i basen. Den är somrig, och smakar hav, dvs perfekt till midsommarafton! Servera med tjocka skivor rågsurt bröd och klick crème fraiche, mättande och värmande (vilket är ett plus om midsommarvädret går i traditionella vädertecken).   Clamchowder, midsommargryta med färska musslor Prep time: 15 mins Cook time: 40 mins Total time: 55 mins Serves: 8 Ingredients Clamchowder 4 skivor bacon 1 hackad

Clamchowder: sommargryta och musselkok Läs mer »

Ugnsbakad röding och tiramisù med mandelbiskvier på Sveriges nationaldag

Här kommer en enkel nationaldagsmeny för dig som inte hunnit beställa catering eller lägga några storslagna planer för morgondagens middag. Imorgon är Hötorgshallen stängd så passa på att bunkra under dagen. Ugnsbakad röding med blomkålskräm och brynt smör och så en färdigbakad dessert på det står på nationaldagsmenyn i år ☀ ☀ Till dessert föreslås säsongens bakelse och dessert från Gateau i Hötorgshallen: tiramisu med mandelbiskvier och/eller passionsfruktsbrulé med vitchokladmousse smaksatt med citron & chokladkräm

Ugnsbakad röding och tiramisù med mandelbiskvier på Sveriges nationaldag Läs mer »