Trojansk tårta: Päronkaka med kvittenkräm

Har du hört om stridsäpplet som gudinnan Eris startade det trojanska kriget med? Det sägs vara en kvitten. I den grekiska mytologin så var gudinnan Eris inte inbjuden till ett bröllop, så av ilska kastade hon då in ett äpple i festsalen med orden ”Till den vackraste”. Naturligtvis ansåg de flesta av gudomligheterna på festen sig vara den vackraste. Alla sträckte sig efter kvittenäpplet, och tumult uppstod.

Ungefär detsamma händer när du serverar den här vackra päronkakan.

En kaka med en dramatisk historia kan vara precis vad du behöver i novembernatten.

I Italien och Spanien gör man ett slags bröd av kvitten som heter cotognata på italienska och carne de membrillo på spanska. Brödet äts som dessert, ofta tillsammans med färskost som till exempel ricotta. Det här är en svensk version, som en höstig äppelkaka fast med mogna päron och vispad philadelphiaost med kvittenmarmelad.

Päronkaka med kvittenkräm
Serves: 6
Ingredients
  • 2 mogna, saftiga päron
  • 1 msk strösocker
  • 3 stora ägg
  • 4 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 25 g smör
  • 3 dl philadelphiaost
  • 3 msk kvittenmarmelad
Instructions
  1. Kärna ur päronen och skär i ca 2 cm storabitar.
  2. Blanda med strösocker och vaniljsocker.
  3. Vispa ägg och strösocker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
  4. Bred ut den tjocka smeten i formen. Tryck ner päronen. Fördela små klickar av smör på toppen.
  5. Grädda i ca 45-50 min tills päronen är mjuka och kakan blivit gyllene. Låt svallna i kyl medans du gör toppingen.
  6. Vispa philadelphiaost med kvittenmarmelad fluffigt. Bre på kakans topp när den svalnat, i stora, molnlika flak. Garnera med uppskurna päron eller servera som den är.