Baklavan är en underbar dessert. Krispig, kladdig och ilande söt – tillsammans med kaffe förvandlar den vilken tre-fika som helst till en oförglömlig upplevelse. Framförallt energi- och humörmässigt!
Ursprungligen kommer bakverket från det Osmanska riket men idag finns den utbredd över hela Balkanhalvön, Mellanöstern och även in mot Centralasien.
Desserten består av flera lager filodeg, ett slags tunna veteplattor. Fyllningen mellan dessa varierar från valnötter och kanel till pistach- och mandelkorn. Bakverket glaseras (och konserveras naturligt) i en lag av honung, socker och kryddor såsom ros- och apelsinblomsvatten. Resultatet blir en magisk munsbit, knaprig på utsidan och mustig på insidan, en perfekt dessert helt enkelt!
Baklava finns hos flera handlare i hallen, från La Gazelle till Prima Delikatesser, Pieiras livs och Bosphorus:
Drömskt god och helt hemlagad baklava enligt Nordafrikanskt recept med mandel och apelsinblomvatten. Från La Gazelle.
Pistachfyllda filokuber hos Bosphorus.
Arabisk kunafa med tunt snörd filodeg och ett innehåll av valnötter och citronskal, från Prima Delikatesser.
Honungsglaserad medelhavsbaklava fylld med valnötter och kanel från Pieiras Livs.
Lägg upp de olika varianterna på ett fat och bädda in med saftiga sultanrussin och valfria nötter – perfekt bjudfika eller fredagsmys.