Hötorgshallens
Hitta Recept
Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.
-
Sedan vi drog igång Hötorgshallens matblogg i våras så har jag då och då tipsat om olika favoritmatbloggar. Jag tänkte att det har blivit dags att samla ihop dem i ett inlägg. Låt mig alltså presentera: 10 av Hötorgshallens favoritmatbloggar – utan inbördes ordning #1. Flora Flora Wiström har en helt fantastisk blogg full med matiga tips i inspirerande miljöer. Hon har dessutom jobbat lite då och då i Hötorgshallen och har typ stenkoll på
-
Saffranspannkaka med salmbärssylt är Gotlands landskapsrätt och så smarrig att det suktas i munnen på mig bara av att skriva om den. En gotländsk saffranspannkaka innehåller grötris, grädde, mjölk, honung, ägg, hackad mandel och saffran. Det kan ju tyckas märkligt att en så osvensk krydda som saffran blivit något jättesvenskt. Men faktum är att Saffran funnits på Gotland sedan medeltiden då ön var ett rikt handelscentrum dit exotiska varor kom från hela världen, däribland saffran
-
Tavuk güveç är en klassisk turkisk kycklinggryta som tillagas i lergryta i ugnen och kombinerar enkla ingredienser till något helt magnifikt. Här kommer Master Kebabs bästa recept! Man känner sig verkligen hemma när mamma lagar tavuk güvec, och ärtor tycker jag faktiskt riktigt bra om. Extra gott blir det om det finns ris till också. Tavuk güveç enligt Master kebab Serves: 6 Ingredients 1 hel kyckling (fri från skinn och ben) 1 gul lök 2 potatisar 2
-
Foodfilm är en produktionsbyrå baserad i frankrike som specialiserar sig på matfilmer. Formatet är kort och inspirerat av modevärlden: tempot är högt och detaljerna i fokus. Michael Roulier och Philippe Lhomme kallar sig själva för matfilmsregissörer och bland kunderna finns jättar som Marks & Spencer men även enskilda ostproducenter som Le Comté (vars himmelskt lagrade ost finns att köpa i Hötorgshallen). De magiska filmkonstellationerna får en minst sagt att sukta efter mat: Alla bilderna i
-
Carl’s deli är en fantastisk italiensk lunch-oas på Hötorgshallens entréplan – bara antalet handlare som själva äter lunch där dagligen borde vara en indikator på den fantastiska kok-konst ägarna besitter. Nu har hallens egna ristorante blivit omnämnd i SvD Vin & Mat. Att få ett bord där är enligt artikeln väl värt väntan – inte så förvånande när den ena (Carl Fox) har erfarenhet av att ha varit kökschef på Il Tempo och har varit
-
Hellbergs fågel & vilt är en guldgruva för fågel- och viltfantaster. I fågelväg finns klassikerna kalkon, gås, majskyckling, höna och anka. I viltväg är det ren- och älgkött, hare och hjort. På speciallagret finnes krokodil, struts och känguru… Det är som beskrivningen på Hötorgshallens hemsida om Hellbergs: de är Noaks ark helt enkelt! Här på bloggen har vi provsmakat torkat renkött (perfekt för fjällvandringar) och fått receptet på en perfekt höstig älggryta. I veckan var
-
I höstnumret av vår tidning Hallen (som finns att plocka med hem gratis just nu i Hötorgshallen) tipsar årets kock 2014, Filip Fastén, om olika tapastillbehör. Ett av recepten är på bönsallad, något Filip menar är ett måste: Det tillför så mycket och det är superenkelt och gott att göra. Jag brukar gå till diskarna som har färdigkokta och marinerade bönor och grönsaker. Bönsallader för tankarna mot varmare klimat: siestor under parasoll i Mexiko och
-
Fragola, tryfflar, färsk buffelmozzarella och pasta i alla dess former och färger. En italiensk matmarknad är något av en dröm för matälskaren! Marknaden på Piazza Campo dei Fiori brukar räknas som Roms äldsta marknad och där ryms allt i från kronärtskockor, basilikakvistar och solmogna citroner till korvar och färska fiskar. Om du åker till Rom är matmarknaden på torget Campo dei Fiori definitivt ett tips. Namnet betyder blomsterfältet och förutom mat är den även förgylld av blomster
-
Hötorgshallens historia sträcker sig långt bak i tiden. Till och med längre än kanelbullens. Det är fantastiskt att föreställa sig 50-talets livfulla saluhall på Hötorget vid denna tid – handlarna som sträckte smör och kanel över diskarna till kunderna som på kvällen fyllde sina Stockholmshem med den varma och nostalgiska doften av bullar. I år infaller kanelbullens dag på en söndag (den 4 oktober nu i helgen) vilket ju är perfekt ur ett bakperspektiv! Jag
-
Den hetaste mattrenden i år är varm buljong! Den gjorde viral-succé när en av de hippaste restaurangerna i New York öppnade en takeaway-shop där de enbart sålde olika varianter av varm buljong – sedan dess har den poppat upp på de flesta trendiga platserna – från Broklyn, till London, till Tokyo. Som The Guardian rapporterar: det finns numera till och med buljong för katter. Buljong görs vanligtvis på märgben från kyckling eller ko som tillsammans med lite grönsaker