Hötorgshallens
Hitta Recept
Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.
-
Styling av Linda Lundgren, foto av Josef Peyre. Vad äter en på Kristi Himmelfärdsdag egentligen? Traditionsmässigt känns maten inte helt självklar. Om vi ser till det historiska så är den liturgiska färgen för högtiden vitt. Det vill säga kyrkans färgval och det prästarna bär på sin krage, så som de till exempel har lila på advent och rött under pingst. Det kan ju användas som någon slags riktlinje för middagen. Eller efterrätten. Kanske något med
-
Master Kebab är en av Sveriges första kebabrestauranger, redan 1979 slog de upp portarna i Hötorgshallen och sedan dess har de dagligen tillverkat och sålt en av stans godaste kebaber. Märk väl ordet tillverkat – de gör nämligen all kebab helt från start på plats i Hötorgshallen och med jämna mellanrum ser man en kebabstock (cylindern med nötkött runtomkring) rullas genom saluhallen för att sedan fyllas på och grillas till perfektion i butiken. För lite
-
Till det allra första numret av Hötorgshallens prisbelönta tidning Hallen gjorde författarna och bloggarna Sandra Beijer och Elsa Billgren ett alldeles utsökt reportage värt att minnas – den italienska aftonen. En höstkväll stod de i en stängd och tom Hötorgshall och lagade en helt fantastisk trerätters-middag med en egenkomponerad meny och ett tillhörande tema. Nedan följer ett bildregn fyllt av inspiration, från ombre caprese (färgskala av coctailtomater som går från en nyans till en annan),
-
Minifest för vårt söte syskon i väst. Saftig så kallad Mugnani forte från Österqvist i Hötorgshallen, en stark knubbig salami med tydlig skärpa som passar utmärkt till spekebordet. På söndag den 17 maj är det dags för våra norska vänners största högtid: den norska nationaldagen. Det kanske känns tidigt att börja planera detta en vecka i förväg men i Norge har planerna sannolikt lagts för månader sedan, den ”syttende mai” är nämligen inget att ta
-
Få får maten att se lika vacker ut på bild som Sonja Dahlgren, kvinnan bakom matbloggen Dagmar’s Kitchen. Förutom Sonjas alltid lika fina matfoton och inspirerande recept på bloggen, ordnar hon även omåttligt populära workshops i matfoto och matstyling (högst upp på min egen önskelista just nu). Exakt varje bild hon tar är ett litet konstverk i sig. Dagmar’s Kitchen är full av pinterestvänliga matfotografier. Blodapelsin med rökt lax och mintdressing. Receptet finns här. Hur föddes din
-
The food people är ett företag som jobbar med att hitta och analysera kommande internationella mattrender. Varje år publicerar de till exempel en sammanställning över det kommande årets mattrender. En del i deras trendspaning handlar om vilka smaker som kommer att bli populära. I år handlar det bland annat om, de kanske inte så oväntade trenderna picklade grönsaker och färska örter. Men även mindre folkliga smaker som umami och kryddan Ras el Hannout. Och så min egna
-
Oliver är en praktisk liten frukt (ja det räknas faktiskt som en frukt) som passar både självständigt som drinktilltugg och i en kombination med andra ingredienser i såser, röror, pastor, sallader, bröd, pizzor…you name it. Oliverna sägs vara 40.000 år gamla och i en papyrus från 1100 år f.kr. har man hittat följande citat: ”från olivträdet kan den renaste olja utvinnas för att hålla lamporna i din helgedom brinnande”. De har med andra ord fler
-
Till rödvinet, dessertbrickan, såsen eller toppen av tagliatellen – hos Jacksons ost finns det ostar för varje tillfälle. Jackson’s främsta specialitet är europeiska hårdostar och de har många olika varianter av den omåttligt populära Gruyèreosten. Låt osten agera kronan på verket i form av ett läckert kex till eller toppa med någon delikat fikonmarmelad. Personalen hos Jackson’s kan hjälpa dig att hitta rätt kombo. Nicklas Chaligo är en av dem som jobbar i butiken så
-
Det är få saker som slår den där första kaffekoppen på dagen. Helig på något vis. Morgonstund må ha guld i mund, men min har definitivt kaffe. Läste precis i SAS inflight magazine att vi svenskar i genomsnitt dricker 1,3 koppar kaffe om dagen. Det ger oss en hedersfylld tredjeplats på listan, bara Holland och Finland slår oss med 2,4 resp. 1,8 koppar om dagen. Men visst är det inte bara kvantiteten som räknas? Johan
-
Kendra Valentine från Americulinariska förbereder kimchi-sill. Foto: Claes Helander Americulinariska är en favoritblogg av många anledningar, bland annat för att videorna är fantastiska! Kendra är kunnig, karismatisk och pedagogisk och recepten på hennes blogg är tillgängliga samtidigt som matlagningen känns både bejakande och lustfylld. Mötet mellan amerikansk matlagning och svenska smaker är spännande och kreativ – gamla klassiker får ett nytt liv utan att det krävs timmar i köket. På under 3 minuter blandar hon