Trender

Forskning visar att jäst och fermenterad ma

Pickle your pain away

Krispiga, knapriga och nu: välmenande. Forskning visar att jäst och fermenterad mat har riktiga hälsofördelar. Yoghurt, surkål, pickles och kimchi reducerar stress och social ångest enligt Virginia’s College of William and Mary och University of Maryland. Effekten har visat sig särskilt stor hos medverkande i studien vars nerver lutar mot det neurotiska hållet och särskilt de kroniskt blyga. Att kost påverkar vår hälsa kommer inte som någon större nyhet men att den saltsyrliga maten har […]

Pickle your pain away Läs mer »

största nyhetssajt skrev "Säg hej till den n

”Nordic diet” internationell mattrend

Visste du att den nordiska dieten just nu är något av det hippaste du kan äta utomlands? Dieten sägs ha fått uppsving i och med den danska lyxrestaurangen Nomas enorma framgångar och har sedan spritts världen över som ”den hälsosamma dieten”. Australiens största nyhetssajt skrev ”Säg hej till den nordiska dieten, ett traditionellt skandinaviskt sätt att äta på”, Storbritanniens dagstidning Daily Mail ställde sig frågan ”Kan man gå ner i vikt genom att äta som en viking?” och den stora modejätten Vouge gjorde även de

”Nordic diet” internationell mattrend Läs mer »

Äntligen har det kommit ett ord för alla oss

Flexitarian – en vegetarian som äter kött ibland

Pierias livs i Hötorgshallen säljer bara vegetarisk mat. Äntligen har det kommit ett ord för alla oss som gärna äter vegetariskt men inte vill utesluta köttet helt och hållet. ”Jag är inte vegetarian men äter ofta och gärna vegetariskt” brukar jag alltid försöka förklara. Nu räcker det alltså med att bara vara flexitarian. Sandins frukt & grönt är en annan handlare som bara har vegetariska varor. Ordet flexitarian har egentligen funnits ett tag och röstades redan

Flexitarian – en vegetarian som äter kött ibland Läs mer »

arje år publicerar de till exempel en samman

Årets smak- och mattrender 2015

The food people är ett företag som jobbar med att hitta och analysera kommande internationella mattrender. Varje år publicerar de till exempel en sammanställning över det kommande årets mattrender. En del i deras trendspaning handlar om vilka smaker som kommer att bli populära. I år handlar det bland annat om, de kanske inte så oväntade trenderna picklade grönsaker och färska örter. Men även mindre folkliga smaker som umami och kryddan Ras el Hannout. Och så min egna

Årets smak- och mattrender 2015 Läs mer »

Köttfri måndag

Någonting som börjar bli mer och mer populärt är att skippa köttet helt och hållet en dag i veckan och bara äta vegetariskt. Köttfri måndag som trenden kallas har även blivit stort internationellt, på engelska kallas det Meat Free Mondays eller Meatless Monday. Köttproduktionen är vår tids största klimathot så visst kan man väl tycka att en vegetarisk måndag i veckan kan vi väl åtminstone offra? Varje svensk konsumerar i genomsnitt drygt 1,6 kilo kött

Köttfri måndag Läs mer »

Supperclub, eller underground restaurants e

Har du ätit på en hemmarestaurang?

”Supperclubs” har blivit en riktig supertrend. Supperclub, eller underground restaurants eller popup restaurants som det också ibland kallas, innebär att du äter på restaurang – fast hemma hos någon. Det började som en reaktion mot dyra restaurangpriser i England och USA. Kockar och matentusiaster började att laga mat hemma istället – och bjöd in vem som helst att mot en mindre summa avnjuta middagen tillsammans. Sedan har även vissa restauranger hakat på med popup-restauranger eller

Har du ätit på en hemmarestaurang? Läs mer »

utan ramar var det fullt med inspiration kr

Stor trend på årets trädgårdsmässa: odla ätbart!

Just nu pågår trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö och vi hade hört att det skulle handla om ätbart i år, så vi begav oss dit för en trendspaning. I montern Rum utan ramar var det fullt med inspiration kring hur du kan odla stadssmart. Här är till exempel ett fiffigt tips på hur du kan använda Espresso House fina kopp, ett mjölkpaket eller varför inte någon annan fin förpackning du hittar (i Hötorgshallen förstås): Att

Stor trend på årets trädgårdsmässa: odla ätbart! Läs mer »