Fiskeläget

Smörstekt gösfilé med delikata tillbehör

Det här urmumsiga receptet på smörstekt gösfilé med kantareller, västerbottenost, pocherat ägg och örtslungad potatis kommer från Fiskeläget. Johan Lönnberg från Fiskeläget berättar om gösen: ”Gösen har sin bästa tid nu när det blir kallare i vattnen, det gör den fastare i köttet, vilket gör det lättare att lyckas med den i köket. Den passar perfekt till mustiga och höstiga smaker, så passa på nu när det går att få tag på fina kantareller.” Smörstekt gösfilé […]

Smörstekt gösfilé med delikata tillbehör Läs mer »

Byt fredagschipset mot färska räkor, aioli och vitlöksbaguette

Ibland är det de enkla knepen som är de absolut bästa. Sommarkvällarna är äntligen här och viskar om lediga tider. Vi säger: passa på! Byt ut fredagschipset framför tv:n och sätt dig ute på balkongen eller valfri grön gräsplätt med ett gäng färska räkor, en skål aioli och frasig (och med fördel lätt värmd) vitlöksbaguette. Melanders och Fiskeläget i Hötorgshallen har både räkorna och den där perfekta aiolin (Eller alternativ till den, för den mer

Byt fredagschipset mot färska räkor, aioli och vitlöksbaguette Läs mer »

Recept: smörstekt skreirygg med lättbrynt matjessillsmör

Bloggade tidigare i veckan om den smarriga fisken från Lofoten som fått sig en helt egen festival i Stockholm: Skrei. I nr 9 av tidningen Hallen så tipsade handlarna från Fiskeläget om sitt bästa Skrei-recept. Så här säger bland annat Johan Lönnberg om fisken: ”Det här är en personlig favorit då den är smidig, smakrik och enkel. Skrei är en vandringstorsk som simmar från Barents hav ner till Lofoten i Norge för att leka. Därmed

Recept: smörstekt skreirygg med lättbrynt matjessillsmör Läs mer »

Blinier till nyår

Blinier med räkor från Fiskeläget. Nyår är munbitens, snitten, kanapén och aperitifens högtid. Även räkornas och skaldjurens. Kanske är det på grund av det tunga julbordet som vi föredrar smårätter och havsmat till årskiftet? Sätt ihop dina blinier i valfri ordning på Havs servering. I Ryssland äts det blinier när det nalkas fest, små plättar av bovete med en klick smetana, kaviar och massvis med finhackad rödlök. Blinierna serveras i slutet av december för att

Blinier till nyår Läs mer »

Bland sejfiléer och dillströsslade laxpudd

Eurovision-desserter hos Hötorgshallens… fiskhandlare?

Kopplingen må inte vara solklar men den finns där. Bland sejfiléer och dillströsslade laxpuddingar ligger små handgjorda mästerverk i dessertväg i fiskhandlarnas diskar. Perfekta komplement till den festliga havsmaten. Och på tal om festliga tillfällen så ligger ju Eurovision precis runt hörnet; en perfekt anledning att provsmaka sig fram till kvällens efterrätt! Fiskeläget: Pekanbotten, citronbavaroise, kola och lemoncurd toppad med jordgubbar. Till höger har Ullis gjort magiska chokladmoussebakelser, en med enbart mörk choklad och en

Eurovision-desserter hos Hötorgshallens… fiskhandlare? Läs mer »

ill föra in kungsräkan i stockholmarnas medv

Kungsräkor hos Fiskeläget

Nu har Fiskeläget i Hötorgshallen börjat sälja kungsräkor. ”Vi vill föra in kungsräkan i stockholmarnas medvetande” förklarar deras handlare för mig, och syftar på att kungsräkan ur miljösynpunkt är bättre än till exempel den omdiskuterade tigerräkan. Kungsräkan är en bifångst till den vanliga fångsten och därför är det bra att ta tillvara på även den. Just Fiskelägets kungsräkor kommer från Smögen, smakar lite sötare och kostar lite mindre än de vanliga räkorna. De planerar även att ta in färska kungsräkor framöver

Kungsräkor hos Fiskeläget Läs mer »

ka små munsbitar fyllda med havssälta och fr

En förrätt att se (äta) mer av 2016

En nyårsrätt som gärna skulle kunna få göra comeback lite oftare under året är löjromsrutor med crème fraiche och rödlök. Dessa friska små munsbitar fyllda med havssälta och frasighet i kombination med den lena fraichen gör vilken fredag som helst lite ljusare. Ett behövligt inslag såhär i årets mörkaste första månader. Tillsammans med ett högt glas av något iskallt och bubblande blir det inget mindre än perfekt. Björnbärsdrinken kommer härifrån. Löjrom av olika slag, däribland

En förrätt att se (äta) mer av 2016 Läs mer »

Hemlagad inlagd sill från Fiskeläget

I hela december (och delar av november) har Fiskelägets tappra kallskänkor och kockar jobbat för fullt med att lägga in sill. Vilka hjältar! Med salt- och sockerlag upp till knäna i vissa fall har de lagt in, blandat till och filéat Clupea harengus (i folkmun sill då) in på de sena småtimmarna. Det är därför ingen slump att deras sill är helt fantastiskt. Varje filé smakar hav, fast i köttet och alldeles mört i konsistensen.

Hemlagad inlagd sill från Fiskeläget Läs mer »

Fiskeläget, havsdrömmar och reseminnen

Italiensk fiskhandlare i Napoli (pescheria) och gata i Positano. Semestern är förbi men matminnena består. Kanske tillbringades semestern vid Italiens kust, ätandes en citronprydd frittura di pesce (friterad fisk) vid hamnen i Napoli, eller kanske har en Caldereta de Langosta (hummersoppa) avnjutits på en strandbar på en Balearisk ö. Den gemensamma nämnaren för mycket av semestermaten, framförallt den som ätits kring Medelhavet, är att den bestått till stor del av fisk. Det bästa med hela

Fiskeläget, havsdrömmar och reseminnen Läs mer »

Fira Sveriges nationaldag med grillad tonfisk från Fiskeläget

I morgon är det Sveriges nationaldag, och även om vi i Hötorgshallen har en lång lista på andra länders nationaldagar som vi firar kanske minst lika mycket, så är det en bra dag att skämma bort sig med en riktig festmåltid på! Hos Fiskeläget i Hötorgshallen kan du köpa massor av olika färska fiskar och skaldjur. Ett av deras tips inför nationaldagen (eller bara en helt vanlig grillkväll) är att grilla tonfisk. Kombinera den med

Fira Sveriges nationaldag med grillad tonfisk från Fiskeläget Läs mer »