Inspiration

Björnbär i sockerlag, nymalet kaffe och handbakat bröd

De sista semesterdagarna och första jobbdagarna förtjänar rediga frukostar. Nu när sommarens bär skördats och syltats smakar de som bäst. Kaffet behövs kanske lite extra mycket. Och några sista tjocka skivor bröd bör få avnjutas innan hösten stampar in med sina kolhydratfria dagar och allt vad det heter. Därför är förslaget att du kör på en frukostrunda i vanlig Hötorgshallen-stil och inhandlar följande: Bröd från Thelins, nymalet kaffe från Himalaya och sylt från Prima i […]

Björnbär i sockerlag, nymalet kaffe och handbakat bröd Läs mer »

5 fina saluhallar & matmarknader i världen

Om man vill bedriva världens bästa saluhall i Stockholm så är det förstås viktigt att ha lite koll på hur andra saluhallar och matmarknader gör runt om i världen. Därför bloggar vi ibland lite spaningar från olika saluhallar och matmarknader i världen. Här kommer 5 favoriter ur arkivet: #1. Nagycsarnok i Budapest, Ungern Nagycsarnok i Budapest, Ungern, är en väldigt vacker saluhall som även är helt enormt stor. Här hittar du förstås de ungerska delikatesserna gulasch (soppa),

5 fina saluhallar & matmarknader i världen Läs mer »

På spaning i Markthalle i tyska Hannover

Maten, mötena, kulturerna och sorlet. Det är någonting speciellt med stämningen i världens saluhallar! I Hannover heter den Markthalle och är full av skojfriska handlare, mat från världens hörn och ovanligt många italienska espressobarer. Här kommer en liten spaning från vår systersaluhall i Tyskland. Bara en av många espressobarer i Markthalle som serverade mycket gott italienskt kaffe. Glada handlare som gärna ställde upp på bloggbilder. Underbart vackra kolhuvuden. Om du har vägarna förbi Hannover i

På spaning i Markthalle i tyska Hannover Läs mer »

Naschmarkt – Wiens matmarknad

Något av det bästa med att resa är att besöka olika länders motsvarighet till Hötorgshallen, tycker jag. I Wien, Österrike, heter den Naschmarkt och kallas för ”stadens mage”. Naschmarkt är en lång matmarknad utomhus, som har funnits i mitten av staden sedan 1800-talet. Hos de 120 olika handlarna hittar du jordens alla delikatesser – från baklava, till israeliska delikatesser, till norska laxar, ja till och med ett persiskt bröd som (enligt mitt iranska sällskap) inte ens går att hitta

Naschmarkt – Wiens matmarknad Läs mer »

På bloggen tipsades det då om kantarellpiz

Favorit i repris, kantarellpizza med tryffel

Förra året vid den här tiden var det riktigt inne med pizza blancos: pizzor utan tomatsås. På bloggen tipsades det då om kantarellpizza, och i likhet med förra året så är det kantarellsäsong igen och därför dammar jag av denna goding och lägger upp den igen för er som missat. Kantareller, även kända som skogens guld, passar superbt ihop med tryffelolja och parmesan förhöjer kalaset ännu ett snäpp. Ifall du gör pizzorna i mindre format

Favorit i repris, kantarellpizza med tryffel Läs mer »

Den lyckade japanska dieten

Ät japanskt och lev längre. En ny studie visar på sambandet mellan att äta enligt den traditionella japanska dieten och att förlänga livet. Nyckeln till detta sägs vara så kallad mindful eating, att vara medveten om råvarorna och att äta allsidigt. Det innebär att restriktionerna är få, dieten är fylld kolhydrater i form av nudlar och ris, men även grönsaker, fisk och baljväxter. Portionerna är resonabelt stora och hara hachi bu tillämpas i stor utsträckning,

Den lyckade japanska dieten Läs mer »

☼ Ätbara blommor ☼

Om du har en liten gräsplätt eller balkonglåda, på landet eller gården i stan, då är sannolikheten stor att det växer en och annan ört eller ros. Och du kan äta upp dem! Fyll frysen med myntadekorerade isbitar och koka klubbor på violer och rosenblad. Strössla i sallad, dekorera på jordgubbstårtan och klä upp laxmackan, vad du än sätter en blomma på blir helt enkelt lite vackrare (och möjligtvis också godare). Än en gång har

☼ Ätbara blommor ☼ Läs mer »

Ny mattrend: #lunchvego

Det borde inte komma som någon nyhet att svenskarnas köttkonsumtion är en av våra största klimatbovar. Samtidigt är det många som fortfarande har kött som en obligatorisk ingrediens. Och visst är det gott med en riktigt mör köttbit, men den behöver ju inte vara obligatorisk tre gånger om dagen för det. För att uppmuntra fler till att äta vegetariskt ibland har Naturskyddsförningen startat en kampanj: #Lunchvego. ”Det krävs inte att man blir eller kallar sig vegetarian eller vegan,

Ny mattrend: #lunchvego Läs mer »

Hallen reder ut vegobegreppen

Har du koll på vegobegreppen? I senaste numret av tidningen Hallen försöker jag reda ut de olika begreppen. Vad vågar du bjuda en Flexitarian, Stockholmsvegetarian, Pescetarian eller Fuskvego på egentligen? Här kommer den lilla vego-ordlistan: Vegan – en person som inte äter kött eller andra biprodukter från djur som t ex mjölk och ägg. Ovo-vegetarian – en vegan som även äter ägg. Laktovegetarian – en vegan som även äter mjölkprodukter. Vegetarian eller Lakto-ovo-vegetarian – en

Hallen reder ut vegobegreppen Läs mer »

Lokalt, organiskt och säsongsbaserat är de

Sweetgreen, trendigaste salladerna i stan

En av de senaste trenderna i matväg som fått en närmast kultlik status i USA är fastfood-kedjan Sweetgreen. Lokalt, organiskt och säsongsbaserat är deras melodi och 30-minutersköer ringlar sig ut på gatan från butikerna. Hållbarhet, genomtänkta sociala medier och en slogan som lyder Keeping it real har skapat ett community av följare som identifierar sig med kedjans etos och gladeligen väntar i kö och betalar $10 för en sallad. Det är dock inte helt svårt

Sweetgreen, trendigaste salladerna i stan Läs mer »