Norge

Recept på norska skoleboller på 17 maj

Gratulerer med dagen Norge! Det är grannlandets nationaldag idag, och eftersom de firar den med stor glädje så stämmer vi in i kören med den norska favoriten Skoleboller. Dessa ljuvliga vetebullar är fyllda med vaniljkräm och doppade i kokos, de är Norges svar på kanelbullen och finns att köpa lite överallt där borta. I Sverige har de dessvärre inte slagit igenom riktigt, men faktum är att Thelins konditori just nu har dem i sitt sortiment […]

Recept på norska skoleboller på 17 maj Läs mer »

Recept: smörstekt skreirygg med lättbrynt matjessillsmör

Bloggade tidigare i veckan om den smarriga fisken från Lofoten som fått sig en helt egen festival i Stockholm: Skrei. I nr 9 av tidningen Hallen så tipsade handlarna från Fiskeläget om sitt bästa Skrei-recept. Så här säger bland annat Johan Lönnberg om fisken: ”Det här är en personlig favorit då den är smidig, smakrik och enkel. Skrei är en vandringstorsk som simmar från Barents hav ner till Lofoten i Norge för att leka. Därmed

Recept: smörstekt skreirygg med lättbrynt matjessillsmör Läs mer »

Skrei – torskmiraklet från Lofoten

”Miraklet från Lofoten” – den lilla torsken Skrei har blivit en omtalad delikatess. Faktum är att den till och med har fått en helt egen festival, Skreifestivalen som gick av stapeln nyligen i Stockholm. Melanders är en av arrangörerna bakom. ”Varje år vandrar torsken från Barents hav ner till nord-norska kusten för att leka. Efter den långa vandringen genom kalla klara vatten och hårda strömmar, blir torsken muskulösare och får ett fastare vitare och mer

Skrei – torskmiraklet från Lofoten Läs mer »

Semla, fastelavnsbolle, vastlakukkel, semmel, simila

Bagare fick passa sig på 50-talet, så de inte åkte på en semmelböter. Fettisdagen är inte förräns om fyrtionio dagar (den 28 februari 2017) vilket betyder att du har över en månad på dig att testa och hitta en vinnare för självaste semmeldagen. Det händer ju inte så mycket annat i januari, återvändningen till vardagen innebär helt enkelt att en får fira det en har.. Det sägs att en svensk kung åt ihjäl sig på

Semla, fastelavnsbolle, vastlakukkel, semmel, simila Läs mer »

Norsk pinnekött, torkade och rimmade revbenspjäll av fårkött

Den som är trött på fläskkött efter julens alla skinkor och prinskorvar kan blicka mot grannlandet Norge där fårkött är en klassisk jultradition. Pinnekjøtt som det kallas är torkat och kraftigt saltat fårkött som får ligga i vatten över natten för att sedan kokas i flera timmar tills det slutligen serveras med kålrabbistappe (en slags rotmos), kokt potatis och sylt av tyttebär (lingonsylt). Traditionen kommer från Vestlandskusten och är en av de viktigaste julrätterna, 31%

Norsk pinnekött, torkade och rimmade revbenspjäll av fårkött Läs mer »

Saftig så kallad Mugnani forte från Österqvi

17 maj, Norges nationaldag

Minifest för vårt söte syskon i väst. Saftig så kallad Mugnani forte från Österqvist i Hötorgshallen, en stark knubbig salami med tydlig skärpa som passar utmärkt till spekebordet. På söndag den 17 maj är det dags för våra norska vänners största högtid: den norska nationaldagen. Det kanske känns tidigt att börja planera detta en vecka i förväg men i Norge har planerna sannolikt lagts för månader sedan, den ”syttende mai” är nämligen inget att ta

17 maj, Norges nationaldag Läs mer »

Våfflor med norsk hjortronkräm

”På nittiotalet jobbade jag som barnvakt och våffelbagare. Det var en fantastiskt yrkeskombination som var oerhört uppskattad, åtminstone av de vaktade. Jag stekte så det osade, riktigt immigt var det i alla kök jag jobbade och det doftade bränt smör på teflon långt ut i trapphuset. Under denna period testade jag på det allra mesta inom tillbehör, även en och annan skinkskiva kunde smyga sig på våfflorna ifall det var alltför nära middagstid. Men hjortronsylt

Våfflor med norsk hjortronkräm Läs mer »