Efterrätt

Så gör du vackra äppelrosor – recept steg för steg i bilder

Äppelpajen är död, länge leve äppelrosen! Skämt åsido. Äppelrosen är bara den uppdaterade versionen av äppelpajen. Vacker att se på och lika fin i instagramflödet som i magen. Allt du behöver är (mängden bestämmer du själv): Säsongens svenska äpplen Färdiggjord smördeg Aprikosmarmelad Florsocker & kanel 🍃🍎🍃🍎🍃 Kavla ut smördegen och dela den på fyra längder. Dela äpplena på hälften. Skiva upp äpplena i tunna, någorlunda symmetriska skivor. Bre ett lager aprikosmarmelad över hela smördegslängden. Rada […]

Så gör du vackra äppelrosor – recept steg för steg i bilder Läs mer »

Perfekt varm choklad med lönnsirap och karamellpopcorn

Den här tjusigaste drycken är inte bara nostalgiskt god utan även skonad från onödiga smaksättare och ruskiga konserveringsmedel. Chokladen sitter som en liten planet på toppen av en praktisk pinne du rör om med i varm mjölk (och ifall du känner dig dekadent: en skvätt grädde). Sedan är det lönnsirap i mixen, avslutningsvis höstiga mängder vispad grädde, hyvlad mörk choklad och karamellpopcorn på toppen. Choklad-pinnen från P&B i Hötorgshallen är osötad, du avgör allstå själv

Perfekt varm choklad med lönnsirap och karamellpopcorn Läs mer »

Stockholms godaste bullar

I Thelins disk i Hötorgshallen är det alltid huller om bullar, på bästa möjliga sätt. Nybakade, saftiga kringlor med kardemumma och kanel påminner förbipasserande om det viktigaste som finns: fika. Månadens bulle för den som är intresserad av det allra senaste är en wienersnäcka med äpple, russin, mandelmassa och kanel, perfekt som mellis innan du bär hem alla påsarna från saluhallen. Och på tal om påsar så kan det bli en del, med tanke på

Stockholms godaste bullar Läs mer »

Pavlova med citroncurd, granatäpple och yoghurtsorbet

En söt marängdans med syrliga toner av citron, granatäpple och yoghurt! Pavlovan som har fått sitt namn av prima ballerinan med samma efternamn, är en utsökt dessert eller kalastårta. Jag har tidigare bloggat om den prima pavlovan, men här kommer även ett smarrigt recept på hur du gör en alldeles egen! Receptet är skapat av kocken Olle T Cellton och publicerades i tidningen Hallen, nr 10, 2016. Pavlova med citroncurd, granatäpple och yoghurtsorbet Ingredients CITRONCURD 3 citroner,

Pavlova med citroncurd, granatäpple och yoghurtsorbet Läs mer »

Hypnotisk Baklava

Baklava är som bekant det sötaste som finns. Klistriga filodegsknyten fyllda med nötter och överösta med honung, kan det bli bättre? Kolla på cinemagraphs:en ovan och fråga dig själv hur länge till du klarar dig utan en sån här innan du måste bege dig till Hötorgshallen? Hötorgshallen har öppet mellan 10-18 imorgon, just sayin’. Baklava, tulumba och kunafa  i olika varianter hittar du bland annat hos La Gazelle, Prima Delikatesser, Pieiras Livs och Bosphorus.

Hypnotisk Baklava Läs mer »

En prima pavlova

Om du är på jakt efter en riktigt somrig efterrätt har du hittat rätt. Pavlova är en mumsig marängbakelse som toppas med vispgrädde och frukter och/eller bär. Marängen ska vara hård på utsidan men mjuk på insidan. Några varianter är till exempel att toppa den med lemon curd, passionsfrukt eller, som den här delikata pavlovan jag avnjöt i Warszawa, med jordgubbar! Bakelsen har fått sitt namn efter prima ballerinan Anna Pavlova som reste jorden runt med

En prima pavlova Läs mer »

Chilenska bakelser från Mi Esquina

Hos Mi Esquina kan du hitta dessa sockersöta bakelser från Chile. Perfekt till fikarasten eller barnkalaset – eller varför inte sommarpicknicken! En skinande vit chilenitos med marängskal. Innehåller mjöl, ägg, juice, socker, kondenserad mjölk och vaniljsocker. Kokospudrig chilensk bakelse. Fylld med krämig dulce de leche – latinamerikansk kolasås. Mmmmmums! Bakelserna kostar 25 kr/st och hittas alltså hos Mi Esquina på nedre plan i Hötorgshallen.

Chilenska bakelser från Mi Esquina Läs mer »

Österrikisk bulle – Zelten

Är precis hemkommen från Wiens pampiga gator där jag upptäckte den här inhemska specialiteten: Zelten. Det är som runda munkar fast inte alls lika söta, fyllda med olika innehåll. Från äppelmos, till valnötter. Klassikern är Mohnzelten, dvs en fyllning av vallmofrön. Om du någon gång beger dig till Wien måste du ta en promenad längs med deras matmarknad Naschmarkt (ska försöka blogga lite fler bilder därifrån snart) och köpa på dig ett gäng Zelten. De

Österrikisk bulle – Zelten Läs mer »

☼ Ätbara blommor ☼

Om du har en liten gräsplätt eller balkonglåda, på landet eller gården i stan, då är sannolikheten stor att det växer en och annan ört eller ros. Och du kan äta upp dem! Fyll frysen med myntadekorerade isbitar och koka klubbor på violer och rosenblad. Strössla i sallad, dekorera på jordgubbstårtan och klä upp laxmackan, vad du än sätter en blomma på blir helt enkelt lite vackrare (och möjligtvis också godare). Än en gång har

☼ Ätbara blommor ☼ Läs mer »

Sicilianska Cannoli, perfekta italienska munsbitar från Gelato Bar

Det finns en gå-bort-gåva som inte kan gå fel: en påse krispiga italienska cannoli med olika fyllningar. Denna munsbit som återfinns i Gudfadern-filmerna är den perfekta desserten, lagom i storlek, krispig på utsidan och krämig inuti med fyllning av hasselnötskräm, vit choklad eller kokospudrad vanilj. De är helt enkelt beroendeframkallande. Perfekt efter en stor måltid eller en liten espresso. 20:-/st,  5 för 85:– eller 10 för 70:- lyder erbjudandena hos Gelato bar i Hötorgshallen just

Sicilianska Cannoli, perfekta italienska munsbitar från Gelato Bar Läs mer »