Fisk

Med anor från 50-talet kan en lugnt påstå

Hamburgare på högrev med whisky bbq-sås och friterad sötpotatis

Piccolino är ett riktigt fik. Med anor från 50-talet kan en lugnt påstå att de vet hur fikan ska smaka och lunchen ska tillredas. På menyn finner du klassiker som bakad potatis, pizza-slice och den legendariska räkor i vinsås (med ett originalrecept som är äldre än de flesta gästerna). Men på senare tid finns även nyheter i tidens anda och i synnerhet tre av dessa är väl värda ett besök. Hamburgaren gjord på högrev med […]

Hamburgare på högrev med whisky bbq-sås och friterad sötpotatis Läs mer »

Confiterad lax med vitlök, timjan, lagerblad och nötig sallad

Att confitera innebär att koka in något långsamt på låg värme i fett eller olja. Smaken blir särskilt mör och utsökt samtidigt som örter och kryddor smälter in fint i det tillagade. Nedan är en genomgång av hur du kokar in lax i olja tillsammans med medelhavsörter, så som den serveras på strandrestaurangen Mantaray i Israel. Strössla ut rikligt med timjan, svartpeppar, vitlök och lagerblad. Du behöver inte mala eller hacka något eftersom att kryddorna

Confiterad lax med vitlök, timjan, lagerblad och nötig sallad Läs mer »

ill föra in kungsräkan i stockholmarnas medv

Kungsräkor hos Fiskeläget

Nu har Fiskeläget i Hötorgshallen börjat sälja kungsräkor. ”Vi vill föra in kungsräkan i stockholmarnas medvetande” förklarar deras handlare för mig, och syftar på att kungsräkan ur miljösynpunkt är bättre än till exempel den omdiskuterade tigerräkan. Kungsräkan är en bifångst till den vanliga fångsten och därför är det bra att ta tillvara på även den. Just Fiskelägets kungsräkor kommer från Smögen, smakar lite sötare och kostar lite mindre än de vanliga räkorna. De planerar även att ta in färska kungsräkor framöver

Kungsräkor hos Fiskeläget Läs mer »

Gör den perfekta hovmästarsåsen

Skaldjur är vinterns juveler. Räkor, hummer och krabba smakar aldrig så gott som under årets kallaste månader. Men en riktig skaldjursmiddag kräver också en riktig hovmästarsås – Pär-Anders från Hav guidar dig. Steg 1. För en hovmästarsås behöver du: 3 msk svensk senap, t ex slottssenap 1,5 msk rödvinsvinäger 2 msk socker 1/2 dl olja 2 msk hackad dill 1 msk senapsfrö salt svartpeppar visp, bunke och matsked Steg 2. Vispa ihop senap, rödvinsvinäger och

Gör den perfekta hovmästarsåsen Läs mer »

Ifall veckan känns grå, middagsinspon låg oc

Stockholms godaste fisksoppa till middag

Efterrätt med regnig vy av Aisha Yusaf och Kajsas fisksoppa av Boularbah. Ifall veckan känns grå, middagsinspon låg och vädret fientligt finns det en god kur som tar dig igenom januaris resterande dagar: Kajsas fisksoppa. Den har figurerat på bloggen förr men goda saker tål att upprepas. Omfamna din inre pluvipfil (en person som älskar regn) och värm dig med en soppa som för tankarna mot havsdrömmar och reseminnen. En redig klick aioli, stenugnsbakad bröd

Stockholms godaste fisksoppa till middag Läs mer »

Stockholms bästa sushi hos Tokyo Diner i Hötorgshallen

Juvelfärgade sushibitar och en tonfisk i storformat. Ifall december är sillens månad så är januari definitvt sushins tid. Nyårslöften ska uppfyllas, träningspass avbockas och jobbeftermiddagar effektiviseras. Sushin är den perfekta snabbmaten i årets första månad – en hjälte i fullbokade scheman och stillasittande eftermiddagar. I allt detta kämpande förtjänar du förstås förstklassig sushi. Det vill säga Tokyo Diners sushi. Tonfisk-stek i Californien-stuk och Tokyo Diners servering. Futomaki-rullar och nudelsoppa med grillade räkor och pak choi.

Stockholms bästa sushi hos Tokyo Diner i Hötorgshallen Läs mer »

foods och komplicerade rätter har sin charm

Fira vardagen med en fiskschnitzel

Jul- och nyårshelgen i all ära men när festligheterna lagt sig är det skönt att återgå till enklare middagar. Finger foods och komplicerade rätter har sin charm, men en vardagsmiddag kan vara precis lika magisk. Schnitzel består vanligtvis av kött och för att det ska kunna kallas för wienerschnitzel måste fyllningen till och med bestå av kalvkött. Men efter högtiderna kan det var gott med en paus från det röda köttet. Ett tips är panerad

Fira vardagen med en fiskschnitzel Läs mer »

Nyårsmeny från Melanders

Ibland kan det vara skönt att slippa googla nyårsmeny i timtal, springa runt i överfulla matbutiker och sedan kanske ändå bli besviken. Melanders i Hötorgshallen har gjort det enkelt för dig och komponerat ihop delikata nyårsmenyer som du bara kommer förbi och plockar upp. Diskarna är redan fyllda med hummer, havskräftor, ostron, renfilé, anklevermousse och rensteksröra…mmmm… På Melanders hemsida hittar du både recept och vinförslag till deras nyårsmenyer – det kan inte bli enklare. Melanders nyårsmenyer

Nyårsmeny från Melanders Läs mer »

Hemlagad inlagd sill från Fiskeläget

I hela december (och delar av november) har Fiskelägets tappra kallskänkor och kockar jobbat för fullt med att lägga in sill. Vilka hjältar! Med salt- och sockerlag upp till knäna i vissa fall har de lagt in, blandat till och filéat Clupea harengus (i folkmun sill då) in på de sena småtimmarna. Det är därför ingen slump att deras sill är helt fantastiskt. Varje filé smakar hav, fast i köttet och alldeles mört i konsistensen.

Hemlagad inlagd sill från Fiskeläget Läs mer »

senaste numret av tidningen Hallen tipsar Re

Ugnsbakad röding med potatispuré och stuvade kantareller

I Reda Ladras butik Sandins frukt och grönt i Hötorgshallen hittar du alltid färska grönsaker anpassade efter säsong. I det senaste numret av tidningen Hallen tipsar Redas om hur du kan kombinera några av hans fina grönsaker med smarrig röding och skogens guld – kantareller. Mums! Ugnsbakad röding med potatispuré och stuvade kantareller Serves: 4 Ingredients 600 g röding, ca 4 filéer 250 g lingon 1/2 dl socker 1 kg mjölig potatis 2 dl mjölk, 3 % 50 g smör

Ugnsbakad röding med potatispuré och stuvade kantareller Läs mer »