Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

På bloggen tipsades det då om kantarellpiz

Favorit i repris, kantarellpizza med tryffel

Förra året vid den här tiden var det riktigt inne med pizza blancos: pizzor utan tomatsås. På bloggen tipsades det då om kantarellpizza, och i likhet med förra året så är det kantarellsäsong igen och därför dammar jag av denna goding och lägger upp den igen för er som missat. Kantareller, även kända som skogens guld, passar superbt ihop med tryffelolja och parmesan förhöjer kalaset ännu ett snäpp. Ifall du gör pizzorna i mindre format […]

Favorit i repris, kantarellpizza med tryffel Läs mer »

Den lyckade japanska dieten

Ät japanskt och lev längre. En ny studie visar på sambandet mellan att äta enligt den traditionella japanska dieten och att förlänga livet. Nyckeln till detta sägs vara så kallad mindful eating, att vara medveten om råvarorna och att äta allsidigt. Det innebär att restriktionerna är få, dieten är fylld kolhydrater i form av nudlar och ris, men även grönsaker, fisk och baljväxter. Portionerna är resonabelt stora och hara hachi bu tillämpas i stor utsträckning,

Den lyckade japanska dieten Läs mer »

Ni vet: mycket bärsmak, svalkande, törstsl

Smoothie med färska bär från Sandins

Smoothiefantaster, look no further! Hallon- och blåbärsmoothin på Sandins är perfekt. Ni vet: mycket bärsmak, svalkande, törstsläckande och söt utan att vara sockrig. Den är så bra att den är värd att ta med hem, om den klarar av resan dit det vill säga. Så byt ut kaffet mot drickyoghurten för en gångs skull (det är ju sommar trots allt). Sandins hittar ni på Hötorgshallens nedre plan.

Smoothie med färska bär från Sandins Läs mer »

Österrikisk bulle – Zelten

Är precis hemkommen från Wiens pampiga gator där jag upptäckte den här inhemska specialiteten: Zelten. Det är som runda munkar fast inte alls lika söta, fyllda med olika innehåll. Från äppelmos, till valnötter. Klassikern är Mohnzelten, dvs en fyllning av vallmofrön. Om du någon gång beger dig till Wien måste du ta en promenad längs med deras matmarknad Naschmarkt (ska försöka blogga lite fler bilder därifrån snart) och köpa på dig ett gäng Zelten. De

Österrikisk bulle – Zelten Läs mer »

☼ Ätbara blommor ☼

Om du har en liten gräsplätt eller balkonglåda, på landet eller gården i stan, då är sannolikheten stor att det växer en och annan ört eller ros. Och du kan äta upp dem! Fyll frysen med myntadekorerade isbitar och koka klubbor på violer och rosenblad. Strössla i sallad, dekorera på jordgubbstårtan och klä upp laxmackan, vad du än sätter en blomma på blir helt enkelt lite vackrare (och möjligtvis också godare). Än en gång har

☼ Ätbara blommor ☼ Läs mer »

Ny mattrend: #lunchvego

Det borde inte komma som någon nyhet att svenskarnas köttkonsumtion är en av våra största klimatbovar. Samtidigt är det många som fortfarande har kött som en obligatorisk ingrediens. Och visst är det gott med en riktigt mör köttbit, men den behöver ju inte vara obligatorisk tre gånger om dagen för det. För att uppmuntra fler till att äta vegetariskt ibland har Naturskyddsförningen startat en kampanj: #Lunchvego. ”Det krävs inte att man blir eller kallar sig vegetarian eller vegan,

Ny mattrend: #lunchvego Läs mer »

Hallen reder ut vegobegreppen

Har du koll på vegobegreppen? I senaste numret av tidningen Hallen försöker jag reda ut de olika begreppen. Vad vågar du bjuda en Flexitarian, Stockholmsvegetarian, Pescetarian eller Fuskvego på egentligen? Här kommer den lilla vego-ordlistan: Vegan – en person som inte äter kött eller andra biprodukter från djur som t ex mjölk och ägg. Ovo-vegetarian – en vegan som även äter ägg. Laktovegetarian – en vegan som även äter mjölkprodukter. Vegetarian eller Lakto-ovo-vegetarian – en

Hallen reder ut vegobegreppen Läs mer »

En skattskista full av recept på mat som kr

Favoritmatblogg: Goji Girl

”Goji Girl är en vegoblogg med fokus på det gröna. En skattskista full av recept på mat som krasar, smälter och exploderar av färg och gott samvete.” Goji Girl är en av Hötorgshallens favoritmatbloggar! Där kan du frossa i recept som alla är skapade av Goji Girl herself och dessutom helt vegetariska. En himmel för både vegetarianer och för dig som tror att vegetarisk mat är pastan utan såsen, eller tillbehören till grillkvällen, och behöver lite inspiration. Vad sägs

Favoritmatblogg: Goji Girl Läs mer »

Den funkar bra att grilla i stor bit efterso

Helgrillad entrecote med rub kansas style -> recept

Trött på midsommarsillen? No more lax? Fram med grillen och langa på en hel bit entrecote. Den funkar bra att grilla i stor bit eftersom att den är mör men har fett både utanpå och insprängt. Med en bra rub blir den sommarens vinnare på grillen enligt vår tidning. Entrecoten kan ni inhandla hos G.Nilsson Livs eller Latinamerikanska livsmedel imorgon, då har hallen öppet som vanligt. Sen gör du såhär: Helgrillad entrecote med rub kansas

Helgrillad entrecote med rub kansas style -> recept Läs mer »

Frukt- och bärcocktail, Caffè shakerato con gelato och Groppino -> recept

I nyaste numret av vår tidning Hallen (som ni kan hämta i Hötorgshallen, gratis och fantastisk som ni vet) så bjussar Gelato Bar på triss i cocktailrecept. Perfekt för sommarens varma utehäng! Här kommer recepten: Frukt- och bärcocktail, Caffè shakerato con gelato och Groppino Prep time: 10 mins Cook time: 10 mins Total time: 20 mins Serves: 7 Ingredients Caffè shakerato con gelato 1 portion 1 skopa vaniljgelato 3 cl kall espresso 1 citronskalstrimla (du

Frukt- och bärcocktail, Caffè shakerato con gelato och Groppino -> recept Läs mer »