Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

an får plocka! Ramslök ser ut ungefär som li

Vårig ramslökspesto

Under påsken var jag på Gotland och en av de fina sakerna med just Gotland är att det växer ramslök lite här och var. Som man får plocka! Ramslök ser ut ungefär som liljekonvalj men luktar starkt av vitlök så risken att plocka fel är inte så stor så länge man luktar på den. Ramslök kallas ibland för ”skogsvitlök”. Man kan göra soppa på ramslök eller använda den som krydda i såser och sallad. Min pappa […]

Vårig ramslökspesto Läs mer »

Köttfri måndag

Någonting som börjar bli mer och mer populärt är att skippa köttet helt och hållet en dag i veckan och bara äta vegetariskt. Köttfri måndag som trenden kallas har även blivit stort internationellt, på engelska kallas det Meat Free Mondays eller Meatless Monday. Köttproduktionen är vår tids största klimathot så visst kan man väl tycka att en vegetarisk måndag i veckan kan vi väl åtminstone offra? Varje svensk konsumerar i genomsnitt drygt 1,6 kilo kött

Köttfri måndag Läs mer »

Fira den ortodoxa påsken med gotländskt dilamm

På söndag infaller den ortodoxa kyrkans största högtid: påsken. Traditionellt sett så förbereder man sig inför denna högtid med en sju veckor lång fasta där kött, ägg och allt som är fett ska undvikas. Så när påsken sedan kommer är kött, och då framför allt påsklammet, desto mer angeläget. Vi skippade fastan och hoppade direkt till lammet, närmare bestämt ett gotländskt dilamm från G. Nilssons livs i Hötorghallen. Ugnsrostade det tillsammans med potatis och morötter

Fira den ortodoxa påsken med gotländskt dilamm Läs mer »

årsolens strålar börjar tina stockholmarnas

Vårigt ostkalas från Saluplats Ost

I Hötorgshallen mäter vi varken vårens ankomst i antalet blåsippor eller gökar – utan i antalet lunchgäster i solen på Konserthusets trappa vid Hötorget. Så fort vårsolens strålar börjar tina stockholmarnas frusna själar, märks det i form av glada möten och soliga matstunder där på trappan. Picknick är ju något av det vårigaste och kalasigaste som finns, så därför tänkte vi tipsa om tre krämiga, vackra, franska getostar som du kan köpa med dig från

Vårigt ostkalas från Saluplats Ost Läs mer »

Gör ditt eget té, örtdrycker och lavendelskorpor

Lavendelskorpor, se recept nedan. Påskhelgen är den perfekta bakhelgen. Och för att balansera ut onyttigheterna kan man rena sinnet med lite egenkokat té. Örtté är så väldigt enkelt att göra – det är bara att kasta i bladen i varmt vatten och vänta några minuter. Till detta rekommenderas krispiga kakor med lavendel, och kanske en bok eller två. Sträck-titta på någon serie går såklart också utmärkt. Pepparmynta En riktigt balkongvänlig ört, den växer fort, doftar

Gör ditt eget té, örtdrycker och lavendelskorpor Läs mer »

Våfflor med norsk hjortronkräm

”På nittiotalet jobbade jag som barnvakt och våffelbagare. Det var en fantastiskt yrkeskombination som var oerhört uppskattad, åtminstone av de vaktade. Jag stekte så det osade, riktigt immigt var det i alla kök jag jobbade och det doftade bränt smör på teflon långt ut i trapphuset. Under denna period testade jag på det allra mesta inom tillbehör, även en och annan skinkskiva kunde smyga sig på våfflorna ifall det var alltför nära middagstid. Men hjortronsylt

Våfflor med norsk hjortronkräm Läs mer »

ade ingen någonsin...

Gå-bort-gåvan, vars d

Majskyckling i gå-bort-present

Det trevligaste med att bli bortbjuden är att komma på vad man ska ta med sig i present. Sade ingen någonsin… Gå-bort-gåvan, vars dramatiska namn på sätt och vis beskriver olusten man känner inför den, består vanligtvis utav en flaska vin. Denna tas emot av värdinnan/värden och förpassas till ett hörn i köket, där den sedan står och drar anonymt bland de andra gästernas bidrag. I bästa fall korkas den upp senare på kvällen och

Majskyckling i gå-bort-present Läs mer »

Ugnsbakad torsk i vitvinssås med knaprig pancetta

Tapas, ni vet de där smårätterna med spanska fanor? Det där hopplocket av this and that, så kallad festlig buffémat. Alltså sånt som inte behöver passa jättebra ihop, allt är ju så gott för sig? Det vill säga: kylskåpsrester. Lördagens lyxbuffé blir till måndagens rester. Söndagens långkok låter plötsligt långtråkigt? Nej, tycker det är dags att återerövra kylskåpsresterna! Egentligen är mitt kylskåp aldrig så lockande som efter helgen. Det är ju då jag varit i

Ugnsbakad torsk i vitvinssås med knaprig pancetta Läs mer »