Trender

Det är en blandning mellan frukt och bär,

Nya superbäret – kiwibäret Nergi

Det allra senaste inom superbär heter Nergi. Det är en blandning mellan frukt och bär, ser ut som en kiwi på insidan med ätbart skal och helt proppfyllt med vitaminer. Härkomsten är Asien där mini-kiwisarna vuxit vilt i flera århundraden och smaken är intensivt söt och syrlig. I formen påminner de nästan lite om körsbärstomater vilket gör dem utmärkta i sötsyrliga sallader och i smoothiebowl:en. De är perfekta i tapas också. Bäret är ett säsongsbär […]

Nya superbäret – kiwibäret Nergi Läs mer »

Inspiration – den röriga delibrickan

Rostat bröd/bruchetta passar till allt. Likaså halverade fikon, utströdda nötter och en klick marmelad direkt på osten. Det finaste som finns är en radda vackert upplagda delibrickor, komponerade till perfektion av vana cateringfingrar. Men det är inte alltid en planerar med så god framförhållning att en hinner beställa cateringen i tid… I tid och otid står vi alla där på fredag eftermiddag med 3 timmar kvar till feststarten och ångrar att vi någonsin klickade iväg

Inspiration – den röriga delibrickan Läs mer »

Trendspaning: Iskaffe med lönnsirap, hemligheten bakom perfekt pesto, Kylie Jenners ramen-noodles hack och hummus med cayenne (& 50 andra smaker)

Den här iskaffen hos Brooklyn Kitchen verkar helt fantastisk! Frys in överblivet kaffe på en isbricka och lägg sedan in de frysta kuberna i ett glas pekannötsmjölk med lönnsirap och njut! Ifall pekannötsmjölk är för svårt att hitta går det säkert bra med mandelmjölk. Hela receptet hittar du här. Hemligheten bakom krämig pesto är avslöjad av New York Times Food. Det har att göra med att lägga i ingredienserna i rätt ordning i mixern, så

Trendspaning: Iskaffe med lönnsirap, hemligheten bakom perfekt pesto, Kylie Jenners ramen-noodles hack och hummus med cayenne (& 50 andra smaker) Läs mer »

Mattrender 2016 och 2017

The food people är ett företag som varje år publicerar en sammanställning över kommande internationella mattrender. För 2016 och 2017 tror de att några av mattrenderna kommer att se ut så här: Svart! Svart ris, kolgrillade grönsaker och bläckfiskfärgat. Och Hötorgshallens blogg är ju inte sen på trenderna, vi skrev redan i höstas om trenden med aktivt kol i mat. Nu verkar det nå resten av världen sakta men säkert. Får det lov att vara en kolsvart

Mattrender 2016 och 2017 Läs mer »

Vindarna vänder så att säga. Eller boksta

Soppor, puréer och buljonger i trenden Clean Eating

Hösten ligger och lurkar runt hörnet och semestern har sagt sitt för många. Vindarna vänder så att säga. Eller bokstavligt talat blåser omkull varenda krukväxt på balkongen. Och det betyder att det är dags för soppor! Ifall vintern är grytornas tid så är hösten soppornas; de värmande, lena och framförallt hälsosamma grönsaksstompernas högtid. Ifall du behöver inspiration på soppfronten så kolla in Splendid Spoons instagram. Sötpotatispuréer med lönnsirap, blomkålssoppor med gräslök och mustiga ihopkok av

Soppor, puréer och buljonger i trenden Clean Eating Läs mer »

Smör, det godaste som finns, kan faktiskt b

Så gör du smaksatt smör

Bild av Armstrong photo. Smör, det godaste som finns, kan faktiskt bli godare. Hurdå? Med din favoritsmak förstås! Det är perfekt för dig som följer en lchf-diet eller bara skär ner på kolhydraterna. Dessutom är det enkelt att göra: Bild via Buzzfeed Först behöver du rumstempererat smör. Skär upp smöret i mindre bitar så når det rätt temperatur snabbare. Lägg det rumstempererade smöret i en skål med valfri smaksättning. Till exempel kryddor, färska örter, citronjuice

Så gör du smaksatt smör Läs mer »

Den lyckade japanska dieten

Ät japanskt och lev längre. En ny studie visar på sambandet mellan att äta enligt den traditionella japanska dieten och att förlänga livet. Nyckeln till detta sägs vara så kallad mindful eating, att vara medveten om råvarorna och att äta allsidigt. Det innebär att restriktionerna är få, dieten är fylld kolhydrater i form av nudlar och ris, men även grönsaker, fisk och baljväxter. Portionerna är resonabelt stora och hara hachi bu tillämpas i stor utsträckning,

Den lyckade japanska dieten Läs mer »

Grillade Piementos de Padrón med havssalt ∿ sommartapas

Padrónes är små, gröna och röda paprikor med söt smak från Galicien i nordvästra Spanien. De brukar oftast läggas upp på grillen i väntan på den perfekta glöden, de gör sig nämligen bäst med en kolspräcklig yta, strösslade med havssalt och en skvätt olivolja direkt på tallriken. Smaken är len, bränd och kolaktig och saltkornen förhöjer den saftiga paprikasmaken på det mest fantastiska vis. De smakar sol, sommar och tapas när det är som godast

Grillade Piementos de Padrón med havssalt ∿ sommartapas Läs mer »

Ny mattrend: #lunchvego

Det borde inte komma som någon nyhet att svenskarnas köttkonsumtion är en av våra största klimatbovar. Samtidigt är det många som fortfarande har kött som en obligatorisk ingrediens. Och visst är det gott med en riktigt mör köttbit, men den behöver ju inte vara obligatorisk tre gånger om dagen för det. För att uppmuntra fler till att äta vegetariskt ibland har Naturskyddsförningen startat en kampanj: #Lunchvego. “Det krävs inte att man blir eller kallar sig vegetarian eller vegan,

Ny mattrend: #lunchvego Läs mer »

Lokalt, organiskt och säsongsbaserat är de

Sweetgreen, trendigaste salladerna i stan

En av de senaste trenderna i matväg som fått en närmast kultlik status i USA är fastfood-kedjan Sweetgreen. Lokalt, organiskt och säsongsbaserat är deras melodi och 30-minutersköer ringlar sig ut på gatan från butikerna. Hållbarhet, genomtänkta sociala medier och en slogan som lyder Keeping it real har skapat ett community av följare som identifierar sig med kedjans etos och gladeligen väntar i kö och betalar $10 för en sallad. Det är dock inte helt svårt

Sweetgreen, trendigaste salladerna i stan Läs mer »