Länder

Turkiska kåldolmar med nötfärs och paprika

På Balkan äts kåldolmar både till högtider och vardagsmiddag. Rätten är sund men räknas ändå som comfort food tack vare sina lena, varma smaker och surkålens pasta-liknande konsistens som formligen smälter i munnen. I Sverige görs kåldolmar ofta med brunkål vilket ger en lite sötare smak, men på Balkan är det surkål som gäller och den inlagda vitkålen ger en syrlig och frisk smak till rätten. Dolma, eller Sarma som de också kallas, tillagades redan […]

Turkiska kåldolmar med nötfärs och paprika Läs mer »

Australisk känguru hos Hellbergs

Bild av Roxanne Desgagnes. Kängurun är den Australiska motsvarigheten till rådjuret i Sverige. Det finns ett överskott av känguruer så en viss jakt måste ske, men samtidigt anses djuret (i likhet med rådjuret pga Bambi) vara så gulligt att många inte vill äta det alls. Ankbröst med rotfrukter och ingefärssky och viltfilé (det finns både ren, hjort, rådjur och älg hos Hellbergs). När det tillagas är det viltkött som gäller. Smaken liknar en kombination av

Australisk känguru hos Hellbergs Läs mer »

Fira nässeldagen med nässelsoppa

Det är dags för vårens första nässelsoppa med ägghalvor! Första söndagen i maj, nämligen nu på söndag, firas Nässlans dag. Nässlan har haft ett oförtjänt dåligt rykte pga den stickiga brännässlan, men det går att göra himla mycket bra med de små rackarna också. Nässlor är nämligen supernyttiga för kroppen då de innehåller vitamin A, B och C. De har höga halter av järn och innehåller även andra viktiga mineraler. Rena rama supergrönsaken med andra

Fira nässeldagen med nässelsoppa Läs mer »

Salsicciasallad med fårost och granatäpple

Det ser kanske inte mycket ut för världen då det puttrar på i pannan men det doftar och smakar fantastisk! Fräscht och krispigt tack vare granatäpplekärnorna och valnötterna – fullt med antioxidanter och omega 3. Men med lite nyttighetsbalans i form av godbröd och finkorv. Det här snabbkoket är perfekt när du har några korvar över i kylen och inte vet vad du ska göra med tomaterna som börjar mjukna. Obs, passar lika bra till

Salsicciasallad med fårost och granatäpple Läs mer »

Vårens lammburgare à la G. Nilsson

Hos G. Nilsson i Hötorgshallen är lammfärsen alltid nymald och i deras populära lammburgare är den blandad med vitlök, rosmarin, citronskal och svartpeppar. Om du vill ta dem ytterligare en nivå (vet, går det ens?) så kan du testa att steka biffarna i lite mortlad panko. Det blir som en kombination av falafel och schnitzel med den saftiga och mustiga smaken från lammköttet i mitten.. Servera med finhackad, strösslad persilja och finhackad rödkål. Så gott

Vårens lammburgare à la G. Nilsson Läs mer »

Stekt rödmulle med sparris, olivravioli, grillad bläckfisk och rödbetssaft

Dröm iväg till Sydfrankrikes olivlundar och värmande vårsol med det här delikata receptet ur Hallen #10, 2016. Stekt rödmulle med sparris, olivravioli, grillad bläckfisk och rödbetssaft Serves: 4 Ingredients FISK 2 rödmullar, kan vara smart att beställa eller fråga fiskhandlaren om liknande fisk. 2 små tioarmade bläckskar (squid), rensade, det är själva kroppen du behöver 12 gröna sparris 1 skiva stekt vitt bröd skuren i fyra bitar 8 ravioli, helst fyllda med svarta oliver. Du

Stekt rödmulle med sparris, olivravioli, grillad bläckfisk och rödbetssaft Läs mer »

Sveriges Mästerkock 2017 Klara Lind besöker Hötorgshallen

Förra veckan, dagen efter Sveriges Mästerkock-finalen, befann sig vinnaren Klara Lind på plats i Hötorgshallen. Eftersom Klara är uppvuxen i Sydamerika så var det inte första besöket i Hötorgshallen, genom åren har hon hittat favorithandlare i sann stammis-anda. Hos La Gazelle plockar hon gärna med sig färdiglagad mat i fartern och Mi Esquina har många ingredienser, kryddor och burkar som är svåra att få tag i på andra ställen men som är ett måste om

Sveriges Mästerkock 2017 Klara Lind besöker Hötorgshallen Läs mer »

Pasha – en smarrig finsk påskdessert

Ett tips är att alltid våga prova nya saker även vid högtiderna. Alltså att kanske hålla fast vid traditionerna överlag om man vill, men att lägga till åtminstone någonting nytt varje gång. Vad sägs till exempel om den traditionella finska påskdesserten Pasha? Den kommer ursprungligen från judarnas uttåg ur Egypten men kom så småningom till Ryssland med den ortodoxa tron. Pasha betyder påsk på ryska. Det är en dessert gjord på kvarg som får stå

Pasha – en smarrig finsk påskdessert Läs mer »

Odla ditt eget påskgräs

Att odla påskgräs har varit en stark påsktradition i Finland sedan krigstiden. Det gröna gräset symboliserar nytt liv och att våren är på väg. Känns liksom extra väsentligt i tider som dessa. I Finska butiken kan du nu köpa rajgräsfrön för att odla ditt alldeles egna påskgräs. Ett fint och väldigt vårigt påskpynt! Och dessutom superenkelt, för undertecknad tog det knappt tre dagar tills gräset växte vajande högt. Du behöver: Ett fat med kanter på

Odla ditt eget påskgräs Läs mer »