Sverige

Midsommar #GOALS

Ljuva midsommar. Aldrig riktigt där vädermässigt men lika vacker och minnesvärd för det. Och snart är den här igen! Honestly Yum har  gjort ett så himla fint midsommarreportage som ni bara måste kolla in. Reportaget inkluderar förstås en skyhög gräddtårta med lager av jordgubbar, kantad av syrener och hundkexblomster. Tårt-#GOALS  för att tala instagram-språk. Drömsk buffé. Bubbelglas knutet med hundkex och rostbiff- och romsmörgås. Det godaste och somrigaste som finns på en och samma gång. […]

Midsommar #GOALS Läs mer »

Dessutom bjuds det på ett härligt recept s

Grillad abborre serranolindad sparris med pepparot- och citron-crème fraiche

I nya numret av Hallen (som finns att plocka med hem gratis i Hötorgshallen), tipsar Melanders om sommarmaten nr 1: grillad aborre. Dessutom bjuds det på ett härligt recept som förtjänar att digitaliseras så att ni kan hitta ingredienserna enkelt i mobilen när ni är och handlar, så här kommer det: Grillad abborre serranolindad sparris med pepparot- och citron-crème fraiche Prep time: 20 mins Cook time: 5 mins Total time: 25 mins Serves: 4 Ingredients

Grillad abborre serranolindad sparris med pepparot- och citron-crème fraiche Läs mer »

Syren – ätbar blomma på 5 olika sätt

Det blommar på de flestas innergårdar i Stockholm nu och har en tur är en av buskarna fylld med lila, honungsdoftande syrenblommor. De flesta har nog plockat en och annan bukett och ställt på köksbordet men hur många har bakat något med gårdsblomman? På Elle tipsas det om fem olika ätbara ting du kan göra utav sötblommorna du (inte alls tjuvklippt) fått med från gården: Syrensocker via Fuck Yeah Paganism. Syrensaft, ihopkokad hos Our Food

Syren – ätbar blomma på 5 olika sätt Läs mer »

Grattis Sverige! Här kommer några svenska favoriter

Grattis Sverige på nationaldagen! En dag som sällan går obemärkt förbi genom åsiktskorridorern; Hur mycket är pk att fira? Vem är egentligen svenskt? Ska vi ens ha en nationaldag? Oavsett vad man tycker om ditten och datten, så finns det som tur är en sak som de flesta är rörande överens om: Äta bör man! Därför tänkte jag tipsa om några matiga favoriter som alla har någon form av koppling till detta avlånga land i Norr. Här kommer några svenska favoriter från

Grattis Sverige! Här kommer några svenska favoriter Läs mer »

Viltsvinsburgare och Vilt Rydberg hos Hellbergs

Hellbergs fågel och vilt har en liten bistro där du kan avnjuta delikata, innovativa rätter tillagade på plats. Menyn ändras regelbundet, och ju nu erbjuder de en delikat viltsvinsburgare tillagad på eget bakat bröd, viltsvinsbiff, avokado, rödlök, en coleslaw med ingefära i, och ugnsbakade potatishalvor på sidan. En burgare du bara måste smaka! Hamburgerbrödet bakas direkt hos Hellbergs vilket gör det pudrigt, mjukt och ljummet. 120 riksdaler kostar den här viltsvinsburgaren hos Hellbergs Fågel och Vilt i

Viltsvinsburgare och Vilt Rydberg hos Hellbergs Läs mer »

ön kom till slut till Stockholm och nu har ä

Semlorna har kommit till Hötorgshallen

Inte en sekund för tidigt är de, dessa fluffiga och noggrannt gräddspritsade underverk. Snön kom till slut till Stockholm och nu har även semlorna anländit till Thelins i Hötorgshallen. Det fina med semlor är att de firar in varje nytt år. Januari och februari förgylls av semlans gräddiga ljus som sprider glädje i årets första fikor. Semmelfrossan pågår till påsk så det finns ingen anledning att stressa till hallen (i och med att den är

Semlorna har kommit till Hötorgshallen Läs mer »

senaste numret av tidningen Hallen tipsar Re

Ugnsbakad röding med potatispuré och stuvade kantareller

I Reda Ladras butik Sandins frukt och grönt i Hötorgshallen hittar du alltid färska grönsaker anpassade efter säsong. I det senaste numret av tidningen Hallen tipsar Redas om hur du kan kombinera några av hans fina grönsaker med smarrig röding och skogens guld – kantareller. Mums! Ugnsbakad röding med potatispuré och stuvade kantareller Serves: 4 Ingredients 600 g röding, ca 4 filéer 250 g lingon 1/2 dl socker 1 kg mjölig potatis 2 dl mjölk, 3 % 50 g smör

Ugnsbakad röding med potatispuré och stuvade kantareller Läs mer »

Husmanskost med gott samvete från Saluplats Husman

Blodpudding och handgjorda kroppkakor. Hösten är perfekt för husmanskost på många sätt. Men Lotta Lundgren varnar för fenomenet långkok i artikeln “När dörren till köket slår igen” i tidningen Bang. Hon menar att anledningen till att många maträtter fallit i glömska är att de är tidskrävande att laga och problematiska ur fler synpunkter än en: “Mormor levde större delen av sitt liv i sitt lilla opraktiska kök. Så snart frukosten var bortplockad satte hon igång

Husmanskost med gott samvete från Saluplats Husman Läs mer »

och med idag går det för första gången att

Från och med idag är svenska räkor miljömärkta

Frossa med gott samvete – svenska räkor miljömärkta! Foton från Melanders. Från och med idag går det för första gången att köpa svenska MSC-certifierade räkor. MSC, Marine Stewardship Council, är en global organisation som arbetar med att lösa problemet med överfiske. Deras märkning på de svenska västkusträkorna innebär bland annat att fiskarna inte använder redskap som skadar fisket eller tar upp småräkor. Världsnaturfonden WWF har tidigare varnat för just de svenska västkusträkorna men tar idag,

Från och med idag är svenska räkor miljömärkta Läs mer »

otländsk saffranspannkaka innehåller grötris

Gotländsk saffranspannkaka med salmbärssylt

Saffranspannkaka med salmbärssylt är Gotlands landskapsrätt och så smarrig att det suktas i munnen på mig bara av att skriva om den. En gotländsk saffranspannkaka innehåller grötris, grädde, mjölk, honung, ägg, hackad mandel och saffran. Det kan ju tyckas märkligt att en så osvensk krydda som saffran blivit något jättesvenskt. Men faktum är att Saffran funnits på Gotland sedan medeltiden då ön var ett rikt handelscentrum dit exotiska varor kom från hela världen, däribland saffran

Gotländsk saffranspannkaka med salmbärssylt Läs mer »