Produkter

Klostertaler – ny österrikisk ost hos Österqvist

”En elegant ost från Östterike som har sting utan att vara dominant. Perfekt till ALLT.” Låter det för bra för att vara sant? Tja, nu finns den hos Österqvist i Hötorgshallen för dig som vågar smaka – med risk för att bli beroende av denna läckerhet. Klostertaler är en smakrik österrikisk ost med lite nötig karaktär som tillagas på mjölk från österrikiska alpkor. Den har sedan fått mogna under drygt ett halvår vilket ger den dess […]

Klostertaler – ny österrikisk ost hos Österqvist Läs mer »

Röror kan dessutom berätta mycket om olika

Röror som landsmärken: Ajvar, körözött och malizzano hos Prima Delikatesser

Röror är en hel konstform i sig, och det är ju inte så konstigt med tanke på att såserna och rörorna oftast sätter tonen i hela maträtten. Röror kan dessutom berätta mycket om olika länders mathistoria, natur- och odlingsmöjligheter. På Balkan stormtrivs paprikan och växer frodigt, därför kryddas gulaschen i Ungern rikligt med paprikapulver och korvarna har den bittersöta eftersmaken av nyskördade paprikor. Medelhavet och Italien är tomaternas rike. Stora knippen doftar sött och varmt

Röror som landsmärken: Ajvar, körözött och malizzano hos Prima Delikatesser Läs mer »

Detta gör tekoppen till en trogen sidekick,

Sommarte för krya på dig-picnicen, från Himalaya

Dagarna har blivit längre och ljusare men inte nödvändigtvis varmare. Detta gör tekoppen till en trogen sidekick, både på balkongens första trevande sittningar och till fikastunden på kontoret. Teet i bilderna kommer ifrån Himalaya i Hötorgshallen och är precis lagom fruktigt och somrigt. Sommarte heter det närmare bestämt. Gott att göra iste på och fint att ge bort till någon som behöver krya på sig. Smaken är söt och len och passar gott till mörk

Sommarte för krya på dig-picnicen, från Himalaya Läs mer »

Den klarar sig fint i rumstemperatur vilket

Bubbelkorv istället för ölkorv: Landjäger hos Österqvist

Landjäger är en lufttorkad korv från södra Tyskland som är populär som snackskorv. Den klarar sig fint i rumstemperatur vilket gör den perfekt för picnickorgen, båtturen och hiking-trippen. Det är med andra ord en typisk ölkorv: praktisk både format- och förvaringsmässigt. Finessen med landjäger är att den inte är lika rökig som klassiska ölkorvar. Vanligtvis går visan att rökig korv: ölsnacks och lufttorkade korvar: goda till vin (då den rökiga smaken inte tar över helt).

Bubbelkorv istället för ölkorv: Landjäger hos Österqvist Läs mer »

Den skiljer sig inte alltför mycket åt f

Så gör du sommarens godaste tzatziki – steg för steg

På den här drömmiga strandrestaurangen i Tel Aviv rör de ihop en alldeles särskilt god tzatziki. Den skiljer sig inte alltför mycket åt från vanlig tzatziki, men tillräckligt mycket för att inspirera inför sommarens rörigheter. Först behöver du en riktigt bra yoghurt. Här användes Labneh, en tjock och krämig yoghurt från mellanöstern. Enkel att göra enligt internet (men du kan såklart köpa färdig grekisk, turkisk eller rysk yoghurt om du föredrar det). Sedan behöver du

Så gör du sommarens godaste tzatziki – steg för steg Läs mer »

God som den är, smörstekt eller med klassi

Vit sparris ugnsbakad med parmesan

Den mjölkvita sparrisen är en riktig vårprimör. God som den är, smörstekt eller med klassisk hollandaise-sås som tillbehör. Du kan steka upp den med risotto eller lägga den hel på pizza som topping. Eller koka och lägg i matberedaren tillsammans med lite grädde och salt, så vips har du en sammetslen soppa till middag. Två tips i tillagningen: nedre delen av den gröna sparrisen kan vara lite träig, bryt därför av några centimenter av foten,

Vit sparris ugnsbakad med parmesan Läs mer »

Confiterad lax med vitlök, timjan, lagerblad och nötig sallad

Att confitera innebär att koka in något långsamt på låg värme i fett eller olja. Smaken blir särskilt mör och utsökt samtidigt som örter och kryddor smälter in fint i det tillagade. Nedan är en genomgång av hur du kokar in lax i olja tillsammans med medelhavsörter, så som den serveras på strandrestaurangen Mantaray i Israel. Strössla ut rikligt med timjan, svartpeppar, vitlök och lagerblad. Du behöver inte mala eller hacka något eftersom att kryddorna

Confiterad lax med vitlök, timjan, lagerblad och nötig sallad Läs mer »

Tahini parfait – Recept av kocken Aviv Moshe på restaurang Messa i Tel Aviv

Halva, ni vet: den ljuvliga sesamnougaten från mellanöstern som kan få vem som helst på fall med sin nötiga fyllighet och krispiga sötma? Oftast äts den som den är men i Tel Aviv på restaurang Messa serveras den på ett särskilt sätt, som en glassbakelse. Det här är så gott att det tar dig till en annan plats, ifall du bara lagar en sak i helgen, låt det bli en tahini parfait. Den är veganvänlig,

Tahini parfait – Recept av kocken Aviv Moshe på restaurang Messa i Tel Aviv Läs mer »

Musslor i sherry och apelsin, recept

I Hallen nr 8 är det slatt-special. Ni vet de överblivna småskvätterna från helgens bravader? De kan ju användas i matlagningen. Det här receptet ger en försmak av sommarens moules frites (musslor med pommes, minus pommesen) men med en sötsyrlig smak av sherry. Enkelt att laga och festligt att både äta och servera: Musslor i sherry och apelsin Prep time: 10 mins Cook time: 10 mins Total time: 20 mins Serves: 4 Ingredients 1 kg

Musslor i sherry och apelsin, recept Läs mer »

inst 2500 år gamla, klargröna oliverna komme

Nocellara – söta sicilianska oliver

Oliver kan variera så väldigt i smak och konsistens men sicilianska nocellara-oliver är verkligen något alldeles extra. De minst 2500 år gamla, klargröna oliverna kommer ursprungligen från en dal i sydvästra Sicilien: Valle del Belice. Platsen ligger belägen på ett sätt som gjorde den till en utmärkt strategisk besättning förr där det tillverkades just olja och mat. Valle del Belice sedd från Google Street View. Än idag är Valle del Belice känt för sin olivoljeproduktion.

Nocellara – söta sicilianska oliver Läs mer »