Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

Vegetariska dagen

I morgon måndag 1 februari är det den nationella vegetariska dagen. Personligen älskar jag vegetarisk mat; avokadiga sallader, kryddiga linsgrytor, persiskt berberisris och krämiga röror. I Hötorgshallen finns det mängder av handlare att frossa hos. Bosphorus Mezes diskar är fyllda av vegetariska röror och goda färdigrätter, Pierias Livs har Stockholms största(?) utbud av fröer, nötter och sädesslag, och så har vi så klart Sandins frukt och grönt som enbart säljer vegetariska varor. Bland mycket annat! […]

Vegetariska dagen Läs mer »

Gör den perfekta hovmästarsåsen

Skaldjur är vinterns juveler. Räkor, hummer och krabba smakar aldrig så gott som under årets kallaste månader. Men en riktig skaldjursmiddag kräver också en riktig hovmästarsås – Pär-Anders från Hav guidar dig. Steg 1. För en hovmästarsås behöver du: 3 msk svensk senap, t ex slottssenap 1,5 msk rödvinsvinäger 2 msk socker 1/2 dl olja 2 msk hackad dill 1 msk senapsfrö salt svartpeppar visp, bunke och matsked Steg 2. Vispa ihop senap, rödvinsvinäger och

Gör den perfekta hovmästarsåsen Läs mer »

Ifall veckan känns grå, middagsinspon låg oc

Stockholms godaste fisksoppa till middag

Efterrätt med regnig vy av Aisha Yusaf och Kajsas fisksoppa av Boularbah. Ifall veckan känns grå, middagsinspon låg och vädret fientligt finns det en god kur som tar dig igenom januaris resterande dagar: Kajsas fisksoppa. Den har figurerat på bloggen förr men goda saker tål att upprepas. Omfamna din inre pluvipfil (en person som älskar regn) och värm dig med en soppa som för tankarna mot havsdrömmar och reseminnen. En redig klick aioli, stenugnsbakad bröd

Stockholms godaste fisksoppa till middag Läs mer »

Finsk soppa på surmjölk och kaffeost

Jag är precis hemkommen från stelfrusna landskap och bastubad i Seinäjoki i Södra Österbotten, Finland. Hos familjen Koskenkorva (ja, de hette faktiskt så) blev vi bjudna på klassisk redig finländsk husmanskostbuffé. Den roligaste maten var nog sillen inlagd i gin eller vodka, och surkålen kokad i öl. Varför? Jo för att de finska männen tyckte denna mat var äcklig och enda sättet att få dem att äta upp var att blanda den med alkohol, förklarade vår värddam.

Finsk soppa på surmjölk och kaffeost Läs mer »

t är formen på kakan som gör den utmärkande

En smak av 50-talet – Bundt med karamellsås

Bundt-kakan har blivit en amerikansk klassiker men egentligen är den mer av en europé. Det är formen på kakan som gör den utmärkande och inte innehållet. En man vid namn Henry David Dalquist sägs ha uppfunnit Bundt-kakans form på 50-talet, och visst påminner den något om en sockerkaksform? Namnet klingar dessutom lite svenskt och företaget som tillverkar bundt-formerna heter Nordic Ware. Kanske har nordiska bagare haft en finger med i skapandet? Oavsett anor är det

En smak av 50-talet – Bundt med karamellsås Läs mer »

Stockholms bästa sushi hos Tokyo Diner i Hötorgshallen

Juvelfärgade sushibitar och en tonfisk i storformat. Ifall december är sillens månad så är januari definitvt sushins tid. Nyårslöften ska uppfyllas, träningspass avbockas och jobbeftermiddagar effektiviseras. Sushin är den perfekta snabbmaten i årets första månad – en hjälte i fullbokade scheman och stillasittande eftermiddagar. I allt detta kämpande förtjänar du förstås förstklassig sushi. Det vill säga Tokyo Diners sushi. Tonfisk-stek i Californien-stuk och Tokyo Diners servering. Futomaki-rullar och nudelsoppa med grillade räkor och pak choi.

Stockholms bästa sushi hos Tokyo Diner i Hötorgshallen Läs mer »

Smulpaj med äpplen à la Nigella Lawson

Mise en place är ett franskt uttryck som betyder ”allt på plats” och är ett sätt att förbereda ingredienserna på inför matlagningen. Allt läggs fram färdighackat, uppmätt och skalat i olika skålar för att det enkelt ska kunna vispas ihop vid tillagning. Tricket används av proffskockar och på senare tid även av en och annan bloggare.. Smulpajen är en riktig räddare i nöden i januari. Den fyller hemmet med värme, doftar fylligt och ömt av

Smulpaj med äpplen à la Nigella Lawson Läs mer »

Grekisk linssoppa

Grekisk linssoppa

Även om vi äntligen går mot ljusare tider så finns det ännu tid för lite inomhus-mys med varma teer, soppor, tända ljus och brasor. Pierias Livs i Hötorgshallen drivs av greker och i Hallen #4, 2014, så gav de receptet på sin absolut mumsigaste, äkta grekiska, linssoppa. Ingredienserna går självklart att inhandla hos just Pierias. Grekisk linssoppa Serves: 4 Ingredients 250 g puylinser 1 gul lök, finhackad 2 små morötter, tärnade 1 stjälk stjälkselleri, hackad

Grekisk linssoppa Läs mer »

Nytt år, nya krispiga tag! Låt 2016 bli åre

Gör din egna salladsdressing

Klassisk balsam-vinägrett av The Kitchn och italiensk dressing av Peas and Crayons. Nytt år, nya krispiga tag! Låt 2016 bli året då du lär dig vispa ihop din egna favoritdressing, det blir billigare, godare och hälsosammare, win at life helt enkelt! Förvara den i glasburk istället för plastflaska och spara på miljön. Och när du har din godaste dressing väntandes i kylen så känns det förstås mindre jobbigt att blanda ihop en sallad till middag.

Gör din egna salladsdressing Läs mer »

Tryffelkaninen, Edward Blom och Roberto Mancinelli

Medan vår nionde tidning av Hallen är i full produktion så ligger åttan kvar i Hötorgshallen och väntar på att bli medplockad hem. Visserligen finns det inte så många ex kvar – kombinationen gratis och fantastiskt innehåll är ju trots allt vinnande. Ifall ni inte hinner få tag på ett exemplar innan de tar slut lägger vi nu upp detta fantastiska recept på bloggen. Det är som direkt hämtat ur Historieätarna, lika delar frestande och

Tryffelkaninen, Edward Blom och Roberto Mancinelli Läs mer »