Vegetariskt

Pasta al limone Hötorgshallen

Studentrecept: Pasta al limone

Många har de varit som skrattat åt min sparsmakade middagsfavorit under studenttiden: Pasta al limone. Men trots dess spartanska uppenbarelse så är det en utomordentlig maträtt om man är student eller bara har glömt att gå till mataffären innan stängningsdags. Pasta al limone är italienska och betyder, föga förvånande: pasta med citron. Och det är ungefär exakt vad det är också. Nyckeln till hela smakupplevelsen ligger i råvarorna. En citron är inte bara en citron […]

Studentrecept: Pasta al limone Läs mer »

efära är en rolig, knölig och smakrik liten

Ingefära – en nyttig och knölig rot

Ingefära-te är perfekt vid förkylning och superenkelt att göra: hett vatten, ingefära, citron, honung. Ingefära är en rolig, knölig och smakrik liten rot. Den går att köpa både färsk, torkad, malen, inlagd, kanderad och i form av olja. Ingefära kan användas till det mesta men är kanske allra vanligast som krydda i pepparkakor, som smak i Ginger Ale, som te eller inlagd till sushi. Forskning om ingefära Medical News Today har listat sju hälsofördelar. Här kommer en sammanfattning av

Ingefära – en nyttig och knölig rot Läs mer »

v recepten är på bönsallad, något Filip mena

Bönsallad med ruccola och kikärtor av Filip Fastén

I höstnumret av vår tidning Hallen (som finns att plocka med hem gratis just nu i Hötorgshallen) tipsar årets kock 2014, Filip Fastén, om olika tapastillbehör. Ett av recepten är på bönsallad, något Filip menar är ett måste: Det tillför så mycket och det är superenkelt och gott att göra. Jag brukar gå till diskarna som har färdigkokta och marinerade bönor och grönsaker. Bönsallader för tankarna mot varmare klimat: siestor under parasoll i Mexiko och

Bönsallad med ruccola och kikärtor av Filip Fastén Läs mer »

Pizza med svartkål, potatis och parmesan

Kål har snabbt blivit ett av världens mest hypade livsmedel. Kolesterolsänkande, anti-inflammatoriskt och detox-vänligt utav bara tusan, kändisarna tuggar det och modehusen gör t-shirtprint av det – nyttigt eller ej, dess välsmakande kvalitéer går inte att förbise. Den krispiga grödan med järnaktiga undertoner gör sig suverän på ett livsmedel med motsatt image: pizzan. Vi tänker såhär: om något är så pass nyttigt som kål är så gör det sig bara väl ihop med något onyttigt.

Pizza med svartkål, potatis och parmesan Läs mer »

Veckans favoritmatblogg: Stockholm Drift

Stockholm Drift är en underbar blogg. Bilderna är sagolika och känslan alldeles filmisk och stämningsfull. Varje inlägg berättar en historia som är lika välfotad som skriven med stora delar humor och intelligens, fylld med populärkulturella referenser och skarpa insikter om alltifrån mat till kultur. Nathalie Cantacuzino är 26 år gammal, bosatt i Stockholm för tillfället, relativt nykommen hem från några år i Tokyo. Hennes matlagning är fylld av färger och spännande smaker, mycket är makrobiotiskt

Veckans favoritmatblogg: Stockholm Drift Läs mer »

Queso Fresco – chilensk färskost från Mi Esquina

Om en vecka, den 18 september, firar Chile sin nationaldag. Därför tänkte vi passa på att tipsa om en typisk chilensk delikatess: Queso Fresco, kallas ibland även för Quesillo eller Queso Latino. Färskosten är tillverkad på komjölk och smakar ungefär som en kombination av mozzarella och haloumi, alltså ganska subtil smak men med en härlig sälta och konsistens som åtminstone får ett mozzarellafreak som mig själv att genast bli beroende. Perfekt som smält ost-dipp med

Queso Fresco – chilensk färskost från Mi Esquina Läs mer »

el, om du frågar mig.


En perfekt sensommar

Grekisk sallad med fetaost och tzatziki

Sommarsolen är äntligen här och även om vi är många som har börjat jobba lagom till att den bestämde sig för att titta fram, så har vi ju långa underbara augustikvällar att njuta av. Inte helt fel, om du frågar mig. En perfekt sensommarkvällsmåltid är en fräsch grekisk sallad (Sandins frukt & grönt) med fetaost och olivolja (från t ex Pierias livs), en syrlig hemmagjord tzatziki (fet yoghurt och riven gurka) och en frasig baguette

Grekisk sallad med fetaost och tzatziki Läs mer »

Mezerätt: Grön hirssallad från Bosphorus

Meze måste vara den mest flexibla varianten av mat. Mezerätter går oftast att äta både kalla och varma, de fungerar som glamoröst fest-tilltugg, i picknickkorgen, som snabblunch och på söndagsmiddagen. I Hötorgshallen finns det flera olika handlare som säljer mezerätter och en av dem är Bosphorus Meze Store. Ordet meze har sitt ursprung i persiskan och betyder ungefär ”smakligt” eller ”med smak”. En populär mezerätt hos Bosphorus är deras gröna hirssallad. Salladen är helt glutenfri

Mezerätt: Grön hirssallad från Bosphorus Läs mer »

Grilla vegetariskt

Lika lätt som gott! Grillad paprika passar fint att lägga in i ättika – en sötsyrlig sommardelikatess. Grillat förknippas ofta med kött, kompakta stekar och salta korvar vilket kan vara gott men kanske inte är det lättaste i sommarvärmen. Grönsaker kräver minimalt med förberedning och är lika mättande och saftiga som en riktigt mör filé. Fördelen är att du inte sjunker som en sten under kvällsdoppet, du kanske till och med simmar över till grannnen

Grilla vegetariskt Läs mer »

Den turkiska burgaren hos Turkiska delikat

Turkisk burgare hos Turkiska delikatesser i Hötorgshallen

Ett paket perfektion. Den turkiska burgaren hos Turkiska delikatesser i Hötorgshallen är närmast legendarisk i lunch-Stockholm. Det fluffiga, fyllda franskabrödet finns i en mängd variationer: kryddiga köfte, äggvända och friterad auberginer, saftiga falafel och zucchiniplättar är några utav ingredienserna och de finns både i vegetariska och veganvänliga kombinationer. Allt är hemlagat och dagsfärskt och kostar runt 50 kr. När vädret ger med sig är burgaren perfekt som Konserthustrappe-lunch. Bilder lånade av annasthlm, helperev och innovationevent.

Turkisk burgare hos Turkiska delikatesser i Hötorgshallen Läs mer »