Nu är det äntligen dags för matälskares mest efterlängtade årstid. I takt med att vårsolen värmer upp gator och torg letar sig också årets spröda och primörer äntligen upp ur jorden. Den gröna sparrisen är först ut och med sin aromatiska smak får den gärna ta plats på tallriken. Sparris tillagas bäst med lätt hand — ät den precis som den är tillammans med Hallens egna hollandaise gjort på brynt smör. Ett recept med enkla och […]
Jordärtskocka – är den inte lite av en doldis? Det tycker vi det är dags att ändra på, för jordärtskockan går att kombinera till det mesta och smakar så otroligt gott. Här ger vi 3 tips på hur du kan äta den eller få in den i din matlagning. #1. Rostad jordärtskocka – som tillbehör till det mesta Istället för potatis, som krispig bonusgrej i din favoritsallad eller som snacks? Rostad jordärtskocka passar till det […]
Vi rekommenderas ju att äta ungefär 500 g grönsaker om dagen. Därför rekommenderar vi här några ljumna och varma sallader som gör sig bra såväl till luinch som en sen lättsam middag. Sötpotatis är en bra ingrediens till en varm sallad. #1. Halloumipanerad kyckling med grönt Halloumipanerad kyckling låter som en dröm men den kan bli verklig och det är inte ens särskilt svårt. En smakrik helglunch, kanske! #2. Ljummen tortellinisallad med bresaola Ljummen pasta […]
Tidningen Hallen bad Bosphorus att ta fram ett mustigt recept att värma sig med när midvinternattens köld är hård. Det blev denna delikata böngryta med pastrami och grönsaker. Bosphorus vd Serdar Öztenar säger så här: ”Anatolien ligger i asiatiska delen av Turkiet och där har bajlväxter alltid spelat en viktig roll i mathållningen tack vare att de är näringsrika och innehåller mycket protein – man behövde inte äta kött till. Fortfarande äter man böngrytan som […]
Har du någon gång suttit på ett kafé eller en restaurang och känt dig obekväm över att alla andra har sällskap medan du bara sitter där ensam och tar upp ett bord med rum för fyra? Well, snart kanske det är ett minne blott. Över världen sprider sig nämligen ett nytt sätt att tänka: Bord med platser för en! Antingen sitter du kanske längs en bardisk eller så har restaurangen helt enkelt skapat särskilda bord […]
Den här pastarätten går både snabbt och är lite vardagslyxig – perfekt att servera en fredagskväll ihop med ett glas rött. Ingredienserna hittar du förstås i Hötorgshallen. Superenkel höst-pasta med smak av svamp och tryffel Serves: 4 Ingredients 400 g pappardelle eller tagliatelle 3–4 vitlöksklyftor, tunt skivade 500 g svamp, vi valde kantareller och skogschampinjoner 5 msk olivolja extra virgin ca 1 dl pastavatten 2–4 msk vit tryffelolja ca 1 dl riven parmesanost finrivet skal […]
Om du går in på en snabbmatskedja vet du vad du kan förvänta dig: Halvdan mat, gärna billig, men framförallt går det fort. Du behöver inte vänta på att någon med omsorg ska krydda och förbereda din mat och servera den på en fin tallrik. Men du får i dig något fort, på bekostnad av smaken. I en ny trend, speed, försöker man på olika sätt kombinera dessa två och utveckla snabbhet i olika led. […]
När vi precis har vant oss vid trenden Family style dining och applåderat The small fish movement så får vi nys om ytterligare en trend som vi nog lär se mer av: Att middagen eller lunchen också ska bjuda på någon form av upplevelse. God mat och trevligt sällskap i all ära (oavsett om sällskapet består av någon annan eller bara dig själv, en annan trend som vi återkommer till snart). Men nu vill vi ha något […]
En stor gryta med värmande gulasch räcker hela söndagen och kanske även in på måndag och tisdag nästa vecka. Gulasch är en sådan rätt som blir godare när den får stå till sig och alla smakerna blandas och går in i varandra. Servera med ungerska pastagryn, eller tarhonya som de heter, gjorda med ägg, det blir som en slags risotto som suger upp all sås på ett utsökt vis. Recept på gulaschgryta hittar du här […]
Att äta tillsammans är knappast någonting nytt, ändå är det nog många som känner igen sig i att man stressar i sig maten vid varsin telefon och sedan sätter sig i soffan med varsin telefon. Family style dining är en trend på frammarsch på restauranger och överlag, antagligen som en motreaktion mot det snabba. Lika enkel som smart: maten byggs upp runt en stor central servering i mitten av bordet och många skålar med tillbehör. […]
För 80 år sedan presenterades vit choklad för första gången och nu är det dags att uppdatera färgskalan. Den schweiziska chokladproducenten Barry Callebaut har nämligen upptäckt och utvecklat den röda kakaobönan och genom en unik process så har de lyckats skapa en helt naturlig ton, utan tillsatser av färg eller andra smaker än de som finns naturligt i bönan. Både bönans färg och smak är speciell, den karakteristiska ljusröda färgen är varken bitter eller mjölkig […]
I det centraleuropeiska köket är inlindning en återkommande tillagningsmetod. Surkål- och vinblad är de vanligaste omslagen och fyllningen består vanligtvis av färs, ris och olika kryddor. I Ungern kryddas dolmarna med paprika, på Balkan hackar en ner rökt kött i fyllningen och i Turkiet är kanel en förekommande ingrediens i dolmarna. Dolma, den turkiska versionen, kan ätas både som huvudrätt och tillbehör, eller meze som det kallas. I tidningen Hallen nr fyra tipsade Bosphorus om […]
Ibland behöver en inget mer än en redig hög med nysteka pannkakor. En klassiker som muntrar upp vilken höstkväll som helst. Toppa med akaciahonung, lönnsirap, florsocker eller bara säsongens clementiner och ett avsnitt eller två av Big Little Lies – både pannkakorna och den besvärade kuststaden Monterey kommer att få dina vardagliga bekymmer att kännas avlägsna. All världens tillbehör hittar du förstås hos handlarna Hötorgshallen, vare sig du känner för kondenserad mjölk eller hemlagad hjortronsylt. Amerikanska […]
Det är kantarelltoastens tid att skina. Denna ljuvliga höstskapelse passar till det mesta, och helt för sig själv för den delen. Men alla goda ting är tre som de säger. Denna höst fick Österqvist föreslå ett tillbehör. Låt oss presentera: Österrikiska Wälderschinken. Till synes en vanligt skinka men smaken är saftig, kraftfullt rökig och rustik, perfekt på frukostmackan. Kombinationen smörstekta kantareller och rökigt skinka måste upplevas. En klick crème fraiche, finhackad rödlök och lite persilja […]
Den 11 september är Kebabens dag och bör förstås firas med en riktigt god kebab till lunch eller middag. Kanske vill du söka dig till rötterna – åtminstone i Sverige? Hötorgshallen var ett av de första ställena som serverade kebab i Sverige. Året var 1979 och både Izmir kebab och Master kebab lockade nyfikna stockholmare till Hötorgshallen. Kebaben i Hötorgshallen håller (föga förvånande om vi får säga det själva!) hög kvalitet och allt kött produceras […]
Med tanke på att haven är fulla av ett oändligt antal fisksorter är det egentligen lite konstigt att så få av dem hamnar på våra tallrikar. Oftast är de stora rovfiskarna mest populära. Medan de arterna minskar stadigt i haven så ökar småfisken. För att förändra den tendensen och rädda haven gick världens kockelit för några år sedan ut i ”The small fish movement” med ett manifest för att uppmuntra folk till att äta ett […]
Nu prunkar det av grönska i mångas trädgårdar och balkonglådor, och det är dags att skörda örterna av ditt hårda arbete under sommaren. Eller hårt och hårt, mynta växer ju lite som ogräs i Stockholm. Men ogräs är det ju inte, tvärtemot är mynta så väldigt friskt och gott, för att inte tala om hälsosamt (säg hejå till huvudvärk och hudirritation till exempel). Men vad ska en göra med alla blad? Sirap till exempel! Sirap […]
Den gröna tallriken tas på största allvar i Kalifornien och olika trender utlöser varandra. Senast var det kale-salladen som dominerade kändisarnas instagramflöden och dessförinnan skulle salladen drickas i juiceform tillsammans med frukt och fibrer. Nu är det sprouts som gäller och brysselkål har blivit den hetaste salladsbasen på östkusten. Brysselkålen rivs i en matberedare och de robusta bladen fångar upp dressingen på bästa sätt. Dessutom håller sig salladen krispig och fräsch, du kan blanda ihop […]
Augusti är det nya januari var det någon som sa. Och visst är hösten på försiktig ingång men det för ju inte bara ondo med sig, särskilt inte i matväg. Nu är potatisen inne i sin bästa säsong och tryfflarna börjar kika fram på handlarnas butikshyllor. Som bekant så passar tryffel till allt, från tortellini till pizza, men det är något särskilt med tryffel i potatismos. Potatismos är ett lustigt tillbehör, många kockar vill knappt […]
Här kommer ett tips på en helt vegetarisk burgare för sensommargrillen! Perfekt smak-kombo av sötpotatis och syrlig vinägersvärta. För mer inspiration kring vad du kan göra med sötpotatis – kolla in de här fem tipsen. Sötpotatisburgare med fetaost, mejram och vinägersvärta Serves: 6 Ingredients Burgare: 6 medelstora sötpotatisar rapsolja 6 msk grovt havssalt</br></br>Vinägersvärta: 1 tsk rostad pepparkrydda (2 msk korianderfrön, 2 msk sichuanpeppar, 2 msk hel svartpeppar) 2 salladslökar 2 msk mörk maltvinäger eller rödvinsvinäger […]
Nu är det högsäsong för nässlor, omysigt i trädgården men desto trevligare i köket. Använd handskar när du skördar ogräset och klipp enbart bort toppskottet. På våren äts hela plantan men i slutet av juli är det kronan som används till matlagningen. Det är de ljusgröna, bredare bladen som ger bäst smak och det hela påminner lite om spenat med en syrlig underton. Servera med nygräddat bröd och vispa in crème fraichen så den skapar […]
Det här lagar du på under en minut, när gästerna plötsligt dykt upp på terasstrappan och kylen ekar tom. Du behöver nämligen bara tre ingredienser: brieost, nötter och honung. De två sistnämnda brukar finnas i de flesta skafferi, och eftersom att brie har bra hållbarhet så kan du med fördel låta det bli en basvara i kylen. Ifall du råkar ha en näve bär så kan du finhacka och strössla dem över osten innan allt […]
Brunbergs kyssar är den finska versionen av de svenska Mums Mums-bollarna. De chokladdoppade marängpuffarna finns i olika smaksättningar och har funnits ända sedan 1951. Vem skulle inte vilja ha en Kyss? frågar Brunberg på sin hemsida och menar att ”Varje tugga är en fyllig smekning för smaksinnet”. Det låter bra, och det är der också! Speciellt om en strösslar bollarna över sommarsmält, gräddig vaniljglass och låter någon bigarrå gästspela. Sommarens smak är citron-lime och du […]
Vissa saker är lika delar sommar och vinter. Kanske är de mest ledighet. Bläckfisksalladen ovan från Hav till exempel. När den dyker upp så har en det gott (pga ledighet om inte annat!). Den persilje- och vitlöksdoftande bläckfisken passar så bra till semesterdagar när skivat bröd räcker till middag. Då plockar du bara fram de tillbehör du behagar och låter spisen vara av för en stund. På den här snabba sommarbrickan fick bläskfisksalladen sällskap av […]
Philly steak kommer ursprungligen från Philadelphia i Pennsylvania, USA där den ursprungligen serverades i så kallade luncheonettes, eller sandwich shops. Kort och gott är det en baguette fylld med rostbiff, oftast en finare variant som blivit uppskuren i en deli, tillsammans med nygrillad lök och smält ost. Redan på 30-talet ska de första philly steak-baguetterna ha serverats som resultatet av ett experiment i en korvkiosk och idag är den fylliga baguetten ett självklart inslag på […]
Den här lilla kombon ställer du fram på bordet en sensommarkväll i juli när du vill unna dig något riktigt gott. Brillat Savarin är en otroligt krämig ost gjord på komjölk och grädde. Tänk dig världens godaste brie, så smakar den. Om en trycker till försiktigt på toppen så bildas en grop som är perfekt att servera marmeladen i! Till exempel fikonmarmelad eller smultron i sockerlag. Låt det rinna hypnotiserande längs med kanterna, blir bara […]
En rätt för dig som vill imponera på någon! Kombinationen av den syrliga och knapriga kålrabbin, det feta smöret och den lite tyngre gnocchin är grym. Mjölmängden kan variera beroende på vilken potatis du använder så ibland kan du behöva lite mer mjöl, ibland lite mindre. Prova dig fram, det är värt det. För det är så gott. Rödbetsgnocchi med salvia, smör, basilika och marinerad kålrabbi Serves: 5 Ingredients 250 g potatis 250 g rödbetor […]
Aldrig har väl sötpotatis varit så i ropet som nu och trenden verkar inte avta. Framförallt är det nog den goda söta smaken som gör att fler väljer den i stället för vanlig potatis, men kanske också att den har ett lägre GI-värde och är full av nyttigheter. Men vad kan man göra med den egentligen? Sötpotatischips till fredagsmyset? Nu inför sommaren är det perfekt att köpa på sig massa sötpotatis så kan man tillaga […]
I hela världens saluhall finns det inte bara delikatesser och luncher från motsvarande utan även cateringalternativ. Nu nalkas ljuva sommar med fägring och bufféer, här kommer därför en första omgång tips på bufféer du kan beställa från Hötorgshallens handlare på ett ögonblick och njuta av en hel junikväll: Medelhavet & Balkan Salami, lufttorkad skinka, gruyère, comté, coppa och fläskfilé – alla goda ting från kusterna längs Medelhavet och Balkanhalvön. 📞 08-216293 📨 catering@primadelikatesser.com Finland Skärgårdstårta, […]
Sallad fungerar visserligen året om men visst är de extra härliga på sommaren? Ni vet, när man är sådär varm och kanske inte sugen på mastig husmanskost eller timmar av matlagning. Och vad passar bättre då än att piffa dem med somrig och exotisk frukt? Stoppa i lite frukt i dina vanliga favoriter (t ex släng ner lite jordgubbar i potatissalladen, mango i mozzarellasalladen eller några bitar melon på din vanliga kycklingsallad). Här kommer tips […]
Nu finns Hallens finfina gratistidning att hämta i hallen. Rykande färska nummer fjorton, direkt ankommen från tryckeriet (och det är bäst att skynda sig lite då de har en tendens att ta slut..). För säkerhetens skull digitaliseras allt här i bloggen, så att även ni som inte är i Stockholm för jämnan kan få goda tips och rätter. Här kommer ett ljuvligt sommarrecept på citronpasta av Carls deli från nya tidningen: Citronpasta med spenat och […]
Dadlar har funnits i mellanöstern i över 6000 år. De växer i klasar på en palm som kan bli över 35 meter hög och uppskattas för sitt näringsrika innehåll och sin söta smak. I början av 1900-talet åts dadlar traditionellt i stora mängder till jul, men den vanan har minskat. Dadeln har blivit ersatt av fikonet enligt handeln. Däremot har dess popularitet som ingrediens ökat markant. Tack vare sin rika smak och konsistens passar de […]
Det vanligaste i Sverige är att vi vill värma oss genom att äta en soppa. Men ibland så kommer den även hit, den där sommarhettan, och då gäller det att vara förberedd! Spanjorerna har sedan urminnes tider lärt sig att hantera hettan och ett av knepen är den svalkande gazpacho – en slags rå tomatsoppa som serveras kall. Gazpacho Serves: 4 Ingredients 4–5 mogna tomater 4 skivor vitt bröd ¾ gurka, skalad och utan frön […]
Ett sprillans nytt nummer av vår prisbelönta tidning Hallen är just nu på tryckeriet! I slutet av maj kommer du kunna hämta ditt eget gratisexemplar i saluhallen. Men jag tänkte att vi redan nu kan ta en liten tjuvtitt på vad den kommer att innehålla för smaskigheter. I nästa nummer får du ta del av handlarnas bästa recept till semestern, du får tips på massor av fräscha sommarsallader, och så får du lära dig mer om den nya supertrenden Poke. […]
På Balkan äts kåldolmar både till högtider och vardagsmiddag. Rätten är sund men räknas ändå som comfort food tack vare sina lena, varma smaker och surkålens pasta-liknande konsistens som formligen smälter i munnen. I Sverige görs kåldolmar ofta med brunkål vilket ger en lite sötare smak, men på Balkan är det surkål som gäller och den inlagda vitkålen ger en syrlig och frisk smak till rätten. Dolma, eller Sarma som de också kallas, tillagades redan […]
Bloggade nyligen om att empanadas är en av årets mattrender på Pinterest. En annan upcoming trend är bläckfisk! Du har kanske ätit den i form av calamares på någon Medelhavsstrand, men har du provat att tillaga den själv? Vad inte så många vet är att bläckfisk är mycket mer lättlagat än man kan tro. Den passar dessutom bra till det mesta. Låt den ersätta köttfärsen när du fixar tacos nästa gång, gör den till proteinkällan i din sallad […]
Pinterest är en tjänst där du kan spara inspirerande bilder du hittar på internet i olika kataloger, så kallade pinboards. Varje dag pinnas miljontals bilder världen över och den absolut populäraste kategorin är mat. Så, varför inte kika på vad det är som är extra populärt 2017? En av de tio rätterna som trendar i år är empanada, den latinamerikanska versionen av piroger där fyllningen kan bestå av alltifrån köttfärs till äggröra och oliver. Hos […]
Nu har den äntligen landat – Hötorgshallens finfina och trippelt prisbelönade matmagasin Hallen. Soppor, husmanskost och hemlagade kåldolmar, detta nummer är som vanligt fullspäckat med smakrika tips och användbara tricks. Foton av Eva Hildén Smith. Det bjuds bland annat på recept på helgrillad majskyckling från Hellbergs med baconlindad sparris och saftiga wallenbergare med hemlagad mos från Mi Esquina. Foto Cecilia Magnusson. Och i vanlig ordning lär du känna Hötorgshallens handlare bättre. Som de härliga damerna […]
Semmelwraps, semmelbullar, korv-med-bröd-semla, ja, till och med semmelsmoothie – variationerna på den klassiska semlan är redan många. Men en variant som verkar slå de flesta i populäritet är den så kallade semmelkladdkakan. Som bakbloggaren Lindas bakskola konstaterar: ”Det bästa av två världar – kladdkaka och semla i ett!” ◀Receptlänk! Baka en underbart god semmeltårta till lördagsdessert
De här rullarna är perfekta som förrätt eller på toppen av en sallad. Dadelsirapen lyfter fram getosten i labnehn på ett fantastiskt vis. Den som har provat klassikern chevré- och rödbetor i ugn kommer att älska den här versionen från Sevan. Dadelsirap passar perfekt i matlagningen när du vill addera något sött som inte är raffinerat, GI-värdet är högre än honung och produkten är helt naturlig, den består bara av kokta och pressade dadlar. Labneh […]
Snart är den här skönheten på vift i Hötorgshallen! Menar naturligtvis det nyaste numret av vår trippelt prisbelönta tidning Hallen, nummer 13. Olyckans nummer men långtifrån en olycklig publikation! Här kommer ett litet smakprov: Jens Linder är tillbaks med fotografen Stefan Wettainen och de guidar oss genom allt vad snutkäk innebär. Krim-genren har blivit omåttligt populär i Norden, både i serie- och bokform och vi följer alltifrån skandalösa mordrättegångar på SVT Play, till mystiska brottsfall […]
Ett pocherat ägg är den optimala vardagslyxen! Bara ordet låter flådigt. Pochera kommer av franska poche, som betyder ficka – när du pocherar ett ägg lägger sig gulan som i en ficka. På svenska kallas det ibland även för förlorade ägg. Ett pocherat ägg är superkrämigt både inuti och utanpå, och ett enkelt sätt att lyxa vardagspastan med, eller lägga på en bit rostat bröd ihop med färskost och avokado. Så pocherar du ett ägg: Koka upp vatten i en kastrull och stäng […]
Bilder av pihse och robinoscarlarson. Till Turkiska Delikatessers hörna i Hötorgshallen flockas mängder med folk dagligen, den som en gång testat deras så kallade turkburgare tar inte sällan med sig någon för att tipsa. Klientelet består av alltifrån lunchande kontorsnissor till fritidshungriga tioåringar och dedikerade veganer (japp, de har även veganska och vegetariska alternativ). Kändisfaktorn är hög men den kanske största kändisen är burgaren själv, den som inte känner till turkburgaren har inte lunchat i […]
50-talsklassikern Bundt med karamellsås fotad av Klas Sjöberg (ovan) finner du receptet på här. Hötorgshallens tidning är helt proppfylld med fantastiska kontributörer. Inte konstigt att den vunnit 3 st Publishing-pris vid det här laget. Det kanske är lite fjantigt att klappa sig själva på axeln, men det är ju snart alla hjärtans dag så vi passar på att
Istället för att använda torkad saffran i matlagningen så kan du enkelt röra ihop den till en tjock pasta och använda som krydda i matlagningen. Det ger mer tyngd åt rätten, istället för enskilda skott som smakar övermäktigt när du kommer över dem i rätterna. En halv tesked av denna röra förhöjer (och förgyller) alltifrån fiskgrytan till spaghettin, riset eller till och med frukostgröten. Hållbarheten är ungefär ett år i en tätförsluten burk i skafferiet. […]