Handlare

Byt ut chipsen mot chilenskt korvsnacks

Tröttnat på det sedvanliga fredags chips-och-dippandet? Hos Mi Esquina i Hötorgshallen kan du inhandla dessa små gulliga men kryddiga ”pärlebandskorvar”. Perfekt storlek för att ha som mingelmat eller korvsnacks till en skummande öl. Mi Esquina är specialiserade på latinamerkianska delikatesser och just dessa små korvar kommer från Chile. Komplettera med ett gäng Empanadas, goda röror eller lite Queso Fresco (chilensk färskost). Läs mer om butiken i min handlarintervju med ägarinnan Rowena.

Byt ut chipsen mot chilenskt korvsnacks Läs mer »

ka små munsbitar fyllda med havssälta och fr

En förrätt att se (äta) mer av 2016

En nyårsrätt som gärna skulle kunna få göra comeback lite oftare under året är löjromsrutor med crème fraiche och rödlök. Dessa friska små munsbitar fyllda med havssälta och frasighet i kombination med den lena fraichen gör vilken fredag som helst lite ljusare. Ett behövligt inslag såhär i årets mörkaste första månader. Tillsammans med ett högt glas av något iskallt och bubblande blir det inget mindre än perfekt. Björnbärsdrinken kommer härifrån. Löjrom av olika slag, däribland

En förrätt att se (äta) mer av 2016 Läs mer »

Handlarintervju med Mi Esquina

Mi Esquina är en guldgruva av sydamerikanska och filippinska delikatesser. Mustiga chilenska oliver, fluffiga panettone-kakor och hemlagad pebresås är några utav specialiteterna och den muntra personalen med Rowena (till vänster i bild) i spetsen gör varje besök till en trevlig upplevelse. Bloggen var förbi för att höra vad 2016 bjuder på för godbitar. Hej Rowena! Vilken produkt är din personliga favorit i ert sortiment? Pirogen med köttfärs som vi gör själva. Den är lite stark, saftig

Handlarintervju med Mi Esquina Läs mer »

Nyårsmeny från Melanders

Ibland kan det vara skönt att slippa googla nyårsmeny i timtal, springa runt i överfulla matbutiker och sedan kanske ändå bli besviken. Melanders i Hötorgshallen har gjort det enkelt för dig och komponerat ihop delikata nyårsmenyer som du bara kommer förbi och plockar upp. Diskarna är redan fyllda med hummer, havskräftor, ostron, renfilé, anklevermousse och rensteksröra…mmmm… På Melanders hemsida hittar du både recept och vinförslag till deras nyårsmenyer – det kan inte bli enklare. Melanders nyårsmenyer

Nyårsmeny från Melanders Läs mer »

Fromageriet i Hötorgshallen

Handlarintervju med Fromageriet

Fromageriet är en av Hötorgshallens osthimlar. Här blandas klassiker med rariteter, smakrika med mer diskreta. För ett par månader sedan bytte Fromageriet namn från Saluplats Ost, men ostexperterna är fortfarande desamma. Jag fick en snabbintervju med ostkännaren Rickard Renström. Vårigt ostkalas med ostar från Fromageriet. Hej Rickard! Vilken ost är din personliga favorit i ert sortiment? Cusé in Castagno är bland det godaste jag någonsin ätit. Det är även den mest kostsamma ost vi har. Men det är

Handlarintervju med Fromageriet Läs mer »

Hemlagad inlagd sill från Fiskeläget

I hela december (och delar av november) har Fiskelägets tappra kallskänkor och kockar jobbat för fullt med att lägga in sill. Vilka hjältar! Med salt- och sockerlag upp till knäna i vissa fall har de lagt in, blandat till och filéat Clupea harengus (i folkmun sill då) in på de sena småtimmarna. Det är därför ingen slump att deras sill är helt fantastiskt. Varje filé smakar hav, fast i köttet och alldeles mört i konsistensen.

Hemlagad inlagd sill från Fiskeläget Läs mer »

är de förgylls med saffran under december-må

Sockerkringlor med saffran från Gateau

Sockerkringlor är nog bland det bästa som finns. När de förgylls med saffran under december-månad blir de oemotståndliga. Varm glögg, sultanrussin och några nävar valnötter från årets skörd och så är helgfrukosten fixad. Tacka vet vi Gateau som bakar in i småtimmarna under månaden för att det ska kunna dofta jul i var hus. Gateau hittar ni på Hötorgshallens övre plan, ses imorgon!

Sockerkringlor med saffran från Gateau Läs mer »

Haupt Lakrits julpraliner i Hötorgshallen Stockholm

Jultips: Rosaglittriga lakritspraliner doppade i vit choklad

Hos P&B Delikatesser i Hötorgshallen är det svårt att inte köpa på sig hela butiken inför jul. Där finns mängder av vackra burkar och presentförpackningar innehållandes all världens sötsaker. Dessa rosaglittriga lakritspraliner är tillverkade av Haupt Lakrits och tillhör deras limited jul-edition. Julpralinen består av en bit saltlakrits omgiven av belgisk vit choklad som är smaksatt med en juldoftande kryddblandning som påminner om pepparkaka. På det ett tunt lager rosa glitter som får både läppar

Jultips: Rosaglittriga lakritspraliner doppade i vit choklad Läs mer »

affranet säljs numera på Pierias Livs i snyg

Lussekatter med iransk saffran från Pierias Livs

Under Hallenfesten fanns kocken och konditorn Jesse Nobles på plats för att visa upp sin iranska saffran. Saffranet säljs numera på Pierias Livs i snygga en-grams-förpackningar. ”Jag åkte till Iran och reste runt i hela landet och har varit med under skördetiderna för saffranet.” Ett hett tips är att köpa lite iransk saffran och baka egna persiska lussekatter. Om du inte orkar göra egna finns det förstås att köpa färdiga på flera ställen i Hötorgshallen, till exempel hos Thelins i

Lussekatter med iransk saffran från Pierias Livs Läs mer »

Historiskt sett har det inlagda och insaltad

Vegetariskt julbord hos Bosphorus

Det klassiska julbordet är inte det mest vegetariska. Historiskt sett har det inlagda och insaltade varit i fokus, färsk mat var nämligen svår att få tag på under vintern. Dessutom var decemberbuffén tidskrävande på bekostnad av husmödrarna under 1900-talet, många smårätter skulle pyntas och dekoreras till perfektion. Numera är det andra bullar (än köttbullarna) som gäller – det vegetariska julbordet blir alltmer populärt och tack vare Bosphorus i Hötorgshallen kan du köpa allting färdig- och

Vegetariskt julbord hos Bosphorus Läs mer »