Handlare

årsolens strålar börjar tina stockholmarnas

Vårigt ostkalas från Saluplats Ost

I Hötorgshallen mäter vi varken vårens ankomst i antalet blåsippor eller gökar – utan i antalet lunchgäster i solen på Konserthusets trappa vid Hötorget. Så fort vårsolens strålar börjar tina stockholmarnas frusna själar, märks det i form av glada möten och soliga matstunder där på trappan. Picknick är ju något av det vårigaste och kalasigaste som finns, så därför tänkte vi tipsa om tre krämiga, vackra, franska getostar som du kan köpa med dig från […]

Vårigt ostkalas från Saluplats Ost Läs mer »

lienska cannoli fyllda med vit- och mörk cho

Handlarintervju med Gelato bar

Krispiga digestivekexs, pistagenötter och saftiga bär: drömlik glass förtjänar mästerlig topping. Italienska cannoli fyllda med vit- och mörk choklad. Fluffigt, krämigt och sammetslent. Pistagegrönt, citrongult, gräddvitt och vaniljprickigt. Därtill: frasigt, sockerpudrat och alldeles oemotståndligt. Du har precis klivit in i hallen från ingångarna mot Hötorget och får ett varmt välkomnande av Gelato bars sagolika glassdiskar. Varje vecka presenteras en butik här på bloggen och nu till påsk är det Kajsa Rådén som berättar om Gelato

Handlarintervju med Gelato bar Läs mer »

n här veckan är det butiken Hav och delägare

Handlarintervju med Hav

Varje vecka presenterar vi lite kort en av Hötorgshallens handlare här på bloggen. Den här veckan är det butiken Hav och delägaren Anders Engwalls tur. Anders äger butiken tillsammans med Pär-Anders Bergqvist – båda med lång kockerfarenheter från stjärnkrogar som Operakällaren och Gyldene Freden. Att som miljövän köpa fisk och skaldjur idag är inte alltid lätt, men Anders och Pär-Anders lovar att hjälpa dig välja rätt. Havet är ju någonting de själva gillar, som ni

Handlarintervju med Hav Läs mer »

är det dags att drömma sig iväg igen – då f

Fira Greklands nationaldag med en riktig klassiker: fetaosten

Få är vi svenskar som inte någon gång låtit sanden sila mellan tårna på en grekisk ö, blickat ut över det klarblåa Medelhavet med en kylande kall ouzo i handen. På onsdag är det dags att drömma sig iväg igen – då firar nämligen Grekland sin nationaldag till minne av självständighetsförklaringen från Osmanska riket 1821. Veckans vara har vi därför, inte helt överraskande kanske, utsett till denna ljuvliga fetaost Kolios. Fetaosten kan du köpa i

Fira Greklands nationaldag med en riktig klassiker: fetaosten Läs mer »

Handlarintervju med Pallas Delikatesser

Handlarna är Hötorgshallens hjärta och Pallas Delikatesser är verkligen just det: hjärtliga. Hos familjeföretaget som drivs utav mamma Francika och hennes två döttrar Suzana och Snezana bjuds det alltid på lika delar god mat och solig stämning. Den färska salsiccian med fänkål importeras direkt från Parma, inte konstigt att det är en av  Snezana Stankovic (till höger i bild) favoriter i sortimentet. Hur länge har du jobbat i hallen? Vi har varit här i cirka

Handlarintervju med Pallas Delikatesser Läs mer »

Båtsmännerne äro ej rädda för skjörbjugg, nä

Marockanska inlagda citroner

Citronen är en underlig frukt, inuti sur, men cortex besk och adstingerande, hetsig och stimulerande. Båtsmännerne äro ej rädda för skjörbjugg, när de ha citron. (Carl von Linné) Finns det något finare än klargula citroner? Jag tror knappt det. I Marocko har man en specialitet, nämligen inlagda citroner; Citron confit. De är inlagda i salt vilket tar bort syran från citronerna och gör att de bara smakar ungefär som en citron doftar. Man kan äta dem med lite

Marockanska inlagda citroner Läs mer »