Handlare

Veckans handlare: Jacksons ost

Till rödvinet, dessertbrickan, såsen eller toppen av tagliatellen – hos Jacksons ost finns det ostar för varje tillfälle. Jackson’s främsta specialitet är europeiska hårdostar och de har många olika varianter av den omåttligt populära Gruyèreosten. Låt osten agera kronan på verket i form av ett läckert kex till eller toppa med någon delikat fikonmarmelad. Personalen hos Jackson’s kan hjälpa dig att hitta rätt kombo. Nicklas Chaligo är en av dem som jobbar i butiken så […]

Veckans handlare: Jacksons ost Läs mer »

Etiopiens guld – kaffe

Det är få saker som slår den där första kaffekoppen på dagen. Helig på något vis. Morgonstund må ha guld i mund, men min har definitivt kaffe. Läste precis i SAS inflight magazine att vi svenskar i genomsnitt dricker 1,3 koppar kaffe om dagen. Det ger oss en hedersfylld tredjeplats på listan, bara Holland och Finland slår oss med 2,4 resp. 1,8 koppar om dagen. Men visst är det inte bara kvantiteten som räknas? Johan

Etiopiens guld – kaffe Läs mer »

åter som rena Kalle och Chokladfabriken-dröm

Handlarintervju med P&B delikatesser

I Hötorgshallen finns (förutom allt en kan önska sig i lunch- och middagsväg) en presentbutik där du inte kan välja fel. Det låter som rena Kalle och Chokladfabriken-drömmen, och det är det också! Bjuden på fest? Julklappsångest? Middag med svärföräldrarna? Den eviga frågan ”vad ska jag ta med i present” har sitt svar hos P&B.  Beläget på saluhallens övre plan ligger butiken med de många burkarna, askarna och chokladkakorna. Det ena omslagspappret är vackrare än

Handlarintervju med P&B delikatesser Läs mer »

Veckans vara är ett riktigt vårtecken: spa

Gotländsk sparris från Sandins

Salt, timjan och citron – goda sparriskamrater. Veckans vara är ett riktigt vårtecken: sparrisen! Gotländsk sparris för att vara mer specifik. Sparris kan både kokas, stekas eller grillas och passar lika bra i soppor som sallader, till lamm eller spaghetti. Proiscuttio-inlindad sparris är en klassiker på sommarens smörgåsbord, likaså smörstekta stjälkar med riven parmesan. Hos Sandins frukt & grönt i Hötorgshallen finns det förutom ramslök och massa andra nyskördade godgrönsaker även gotländsk sparris just nu.

Gotländsk sparris från Sandins Läs mer »

tjugotre år sedan öppnade Melanders i Hötor

Handlarintervju med Melanders fisk

Påsk, studenten och midsommarafton är givna fiskhelger för många. För tjugotre år sedan öppnade Melanders i Hötorgshallen och många kunder återvänder än idag för den rimmade laxen, de lena rörorna och spänstiga marulkarna. Magnus Nyström har jobbat i hallen hos Melanders i drygt 7 år och vittnar om den fantastiska kunskapen som finns bakom de dignande diskarna. Denna vecka delar han med sig av sina och kundernas egna favoriter: Vilken är din favoriträtt hos Melanders?

Handlarintervju med Melanders fisk Läs mer »

Greens and vitamins!


 Stekt Tavuk-kyck

Middagstips: Tavuk-kyckling från Bosphorus i citrus-sällskap

Allt som behövs. Greens and vitamins! Stekt Tavuk-kyckling. Krispigt, friskt och himmelskt gott. För dig som vill ha en snabb, enkel, näringsrik och balanserad middag är Tavuk-kycklingen från Bosphorus en riktig pärla. Den är spröd, saftig och kryddig och med smakerna rosmarin, anis, oregano, persilja och selleri blir det som en ört-trädgård i en tugga! Mezerätter äts ofta i ett slags smörgåsbord där man kombinerar lite av varje men de går lika bra att lyfta

Middagstips: Tavuk-kyckling från Bosphorus i citrus-sällskap Läs mer »

an får plocka! Ramslök ser ut ungefär som li

Vårig ramslökspesto

Under påsken var jag på Gotland och en av de fina sakerna med just Gotland är att det växer ramslök lite här och var. Som man får plocka! Ramslök ser ut ungefär som liljekonvalj men luktar starkt av vitlök så risken att plocka fel är inte så stor så länge man luktar på den. Ramslök kallas ibland för ”skogsvitlök”. Man kan göra soppa på ramslök eller använda den som krydda i såser och sallad. Min pappa

Vårig ramslökspesto Läs mer »

finns Izmir Kebab som, när det startades 19

Handlarintervju Izmir Kebab

Om du vill äta en av Stockholms godaste kebaber är det till Hötorgshallen du ska gå. Där finns Izmir Kebab som, när det startades 1979, var ett av Stockholms första dönerkebabställen. Förutom kebaben är Izmir Kebab även omtyckta för sin egengjorda köfte, det vill säga turkiska lammfärsbiffar. Izmirs variant kryddas med kajenn, yoghurt, persilja och några till kryddor som hålls hemliga. Perfekt för en lunch på hötorgstrappan en solig vårdag. Vi passade på att fråga Osman Ayvazoglugil, som har

Handlarintervju Izmir Kebab Läs mer »

Fira den ortodoxa påsken med gotländskt dilamm

På söndag infaller den ortodoxa kyrkans största högtid: påsken. Traditionellt sett så förbereder man sig inför denna högtid med en sju veckor lång fasta där kött, ägg och allt som är fett ska undvikas. Så när påsken sedan kommer är kött, och då framför allt påsklammet, desto mer angeläget. Vi skippade fastan och hoppade direkt till lammet, närmare bestämt ett gotländskt dilamm från G. Nilssons livs i Hötorghallen. Ugnsrostade det tillsammans med potatis och morötter

Fira den ortodoxa påsken med gotländskt dilamm Läs mer »

r hittar du svensk klassisk husmanskost som

Handlarintervju med Saluplats Husman

Att äta mat från Saluplats Husman är som en nostalgitripp genom svensk matkultur. Här hittar du svensk klassisk husmanskost som korvstroganoff, strömming och favoriten saftiga köttbullar med rårörda lingon. Tillagade med den där lilla extra kärleken som behövs för att göra rätterna rättvisa. Jeison Pozo tog över Saluplats Husman för bara tre månader sedan så vi tänkte att då är det på plats med en mini-handlarintervju. Hur länge har du jobbat i hallen? Jag började

Handlarintervju med Saluplats Husman Läs mer »