Inspiration

rutom alla middagstips en kan önska sig så f

Tårtor och bakverk – behind the scenes på instagram

Instagram är perfekt för matfantaster. Förutom alla middagstips en kan önska sig så finns det också sidor som visar hur saker tillagas bakom kulisserna. En sådan instagram är CakesVideos. De loopade konditorklippen är närmast meditativa. Dagligen uppdateras det med klipp som dokumenterar alltifrån de enklaste (nåväl) tårtglaseringarna till invecklade mästerverk där den ätbara dekoren lagt på plats med bakpincett för bästa möjliga precision. Hypnotiska chokladfall och klara sockerkaksfärger utlovas i massor. Sötsuget ökar, men även […]

Tårtor och bakverk – behind the scenes på instagram Läs mer »

illa kärnan har dessutom vandrat en lång väg

Mandelns dag, 16 februari

Ny vecka, nya matdagar! Nu är det dags för mandeln att firas, den antika nöten som återfunnits i allt ifrån Tutankhamons grav till flertalet bibliska skrifter. Den lilla kärnan har dessutom vandrat en lång väg, från sitt ursprung i länderna kring Medelhavet till Kalifornien, där den största delen av mandelproduktionen sker idag. Marsipan, torrone-nougat, cantuccinikex, amarettikakor på bittermandel och italienska bakverk, mycket hade vi gått miste om utan mandeln. Förutom sina söta egenskaper är mandlarna

Mandelns dag, 16 februari Läs mer »

Bakom kulisserna på en fondkokning

I måndags spenderade jag morgonen hos Latinamerikanska Livsmedel i Hötorgshallen. Vi skulle fota hur man kokar sin egen fond och buljong för en artikel till tidningen Hallen. Artikeln kommer i nästa nummer som finns i saluhallen 10 mars, men här kommer lite bilder från själva fotograferingen så länge. Tänk att koka lite fond på märgben och rotgrönsaker ändå kan vara ganska vackert! Håll utkik efter kommande Hallen för instruktioner till hur du kokar din egen

Bakom kulisserna på en fondkokning Läs mer »

uneberg var finlandssvensk och skrev vackra

Fira Finlands nationalskald med Runebergstårta

5:e februari firas Runebergsdagen till minne av Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg. Runeberg var finlandssvensk och skrev vackra dikter och lyrik om framför allt den finska naturen. På Runebergsdagen är det tradition i Finland att man äter den traditionella Runebergstårtan, som det sägs att Runeberg själv ska ha ätit dagligen. En Runebergstårta är gjord på mandel eller hasselnötter, ströbröd som är indränkt i rom eller punsch och garnerad med kristyr och hallonsylt. Mums! Se, hur herrlig solen träder

Fira Finlands nationalskald med Runebergstårta Läs mer »

Vegetariska dagen

I morgon måndag 1 februari är det den nationella vegetariska dagen. Personligen älskar jag vegetarisk mat; avokadiga sallader, kryddiga linsgrytor, persiskt berberisris och krämiga röror. I Hötorgshallen finns det mängder av handlare att frossa hos. Bosphorus Mezes diskar är fyllda av vegetariska röror och goda färdigrätter, Pierias Livs har Stockholms största(?) utbud av fröer, nötter och sädesslag, och så har vi så klart Sandins frukt och grönt som enbart säljer vegetariska varor. Bland mycket annat!

Vegetariska dagen Läs mer »

Ifall veckan känns grå, middagsinspon låg oc

Stockholms godaste fisksoppa till middag

Efterrätt med regnig vy av Aisha Yusaf och Kajsas fisksoppa av Boularbah. Ifall veckan känns grå, middagsinspon låg och vädret fientligt finns det en god kur som tar dig igenom januaris resterande dagar: Kajsas fisksoppa. Den har figurerat på bloggen förr men goda saker tål att upprepas. Omfamna din inre pluvipfil (en person som älskar regn) och värm dig med en soppa som för tankarna mot havsdrömmar och reseminnen. En redig klick aioli, stenugnsbakad bröd

Stockholms godaste fisksoppa till middag Läs mer »

Finsk soppa på surmjölk och kaffeost

Jag är precis hemkommen från stelfrusna landskap och bastubad i Seinäjoki i Södra Österbotten, Finland. Hos familjen Koskenkorva (ja, de hette faktiskt så) blev vi bjudna på klassisk redig finländsk husmanskostbuffé. Den roligaste maten var nog sillen inlagd i gin eller vodka, och surkålen kokad i öl. Varför? Jo för att de finska männen tyckte denna mat var äcklig och enda sättet att få dem att äta upp var att blanda den med alkohol, förklarade vår värddam.

Finsk soppa på surmjölk och kaffeost Läs mer »

ust nu råder det frukostfeber på instagram.

Smoothiebowls och Breakfast for lunch

Yoghurtskål med muesli och frukt av Laura Ford nutrition och kakaogröt med morot, apelsin och banan av Sophia Burkard. Just nu råder det frukostfeber på instagram. Det trendigaste i matväg är att äta frukost till alla mål, gärna i en rund skål med torkad frukt och nötter i vackra konstellationer på toppen. Sesamfrön, rostade pumpakärnor och solrosfrön ligger som strössel över en bas bestående av yoghurt eller gröt. Acai (ett litet, lila superbär fullproppat med

Smoothiebowls och Breakfast for lunch Läs mer »

Stockholms bästa sushi hos Tokyo Diner i Hötorgshallen

Juvelfärgade sushibitar och en tonfisk i storformat. Ifall december är sillens månad så är januari definitvt sushins tid. Nyårslöften ska uppfyllas, träningspass avbockas och jobbeftermiddagar effektiviseras. Sushin är den perfekta snabbmaten i årets första månad – en hjälte i fullbokade scheman och stillasittande eftermiddagar. I allt detta kämpande förtjänar du förstås förstklassig sushi. Det vill säga Tokyo Diners sushi. Tonfisk-stek i Californien-stuk och Tokyo Diners servering. Futomaki-rullar och nudelsoppa med grillade räkor och pak choi.

Stockholms bästa sushi hos Tokyo Diner i Hötorgshallen Läs mer »

as kärlek för råvarorna, och förmåga att "ko

En anspråkslös & himmelsk italiensk middag

Italienarna verkar komma ut som matkonstnärer redan vid födseln. Deras kärlek för råvarorna, och förmåga att ”koka soppa på en spik” gör varje middag till ett konstverk. I Italien har middagen en närmast gudomlig status, utan att för den delen kräva superlyx eller stela Magdalena Ribbing-sittningar. Jag älskar italienarnas förmåga att ”slänga ihop” en anspråkslös men himmelsk middag på lite delikata feta korvar, smakrika knöliga bitar parmesan, oljig och rosmarintoppad focaccia och ett glas rött i plastmugg. Mmmm. Släng

En anspråkslös & himmelsk italiensk middag Läs mer »