Länder

Korv med rabarber och ingefära från Taylor & Jones

Den här somriga korven är lika frisk och god som den är fotogenisk. Handgjord är den också förstås, som alla Taylor & Jones korvar, och den passar lika gott på grillen som i stekpannan. Dessutom är den suveränt god ihop med mangovinägretten från P&B. Visste ni förresten varför vissa korvar kallas för bangers? Det är för att de spricker i skinnet vid tillagningen. Vita korvar känns lite lättare än röda, fylligare sorter. Dessutom är de […]

Korv med rabarber och ingefära från Taylor & Jones Läs mer »

Spanska spädgrisar hos Latinamerikanska livsmedel

Latinamerikanska livsmedel har fått in spädgrisar från Spanien. Grisarna är uppfödda på ekollon och naturbete vilket ger dem en ännu smarriga smak. Ett foto publicerat av Food And prop Stylist (@lindalundgren1) Jul 20, 2016 kl. 12:56 PDT Spädgrismiddag. Ett foto publicerat av Per Morberg (@permorberg_official) Maj 30, 2016 kl. 5:42 PDT Ett tips på spädgrisrecept är Per Mobergs ”helstekt spädgris tillagad på äkta skogvaktarvis”. Tolga från Latinamerikanska livsmedel hälsar alla välkomna (på bilden med deras hemmagjorda buljong). Han kan även hjälpa till att

Spanska spädgrisar hos Latinamerikanska livsmedel Läs mer »

På spaning i Markthalle i tyska Hannover

Maten, mötena, kulturerna och sorlet. Det är någonting speciellt med stämningen i världens saluhallar! I Hannover heter den Markthalle och är full av skojfriska handlare, mat från världens hörn och ovanligt många italienska espressobarer. Här kommer en liten spaning från vår systersaluhall i Tyskland. Bara en av många espressobarer i Markthalle som serverade mycket gott italienskt kaffe. Glada handlare som gärna ställde upp på bloggbilder. Underbart vackra kolhuvuden. Om du har vägarna förbi Hannover i

På spaning i Markthalle i tyska Hannover Läs mer »

Chilenska bakelser från Mi Esquina

Hos Mi Esquina kan du hitta dessa sockersöta bakelser från Chile. Perfekt till fikarasten eller barnkalaset – eller varför inte sommarpicknicken! En skinande vit chilenitos med marängskal. Innehåller mjöl, ägg, juice, socker, kondenserad mjölk och vaniljsocker. Kokospudrig chilensk bakelse. Fylld med krämig dulce de leche – latinamerikansk kolasås. Mmmmmums! Bakelserna kostar 25 kr/st och hittas alltså hos Mi Esquina på nedre plan i Hötorgshallen.

Chilenska bakelser från Mi Esquina Läs mer »

Naschmarkt – Wiens matmarknad

Något av det bästa med att resa är att besöka olika länders motsvarighet till Hötorgshallen, tycker jag. I Wien, Österrike, heter den Naschmarkt och kallas för ”stadens mage”. Naschmarkt är en lång matmarknad utomhus, som har funnits i mitten av staden sedan 1800-talet. Hos de 120 olika handlarna hittar du jordens alla delikatesser – från baklava, till israeliska delikatesser, till norska laxar, ja till och med ett persiskt bröd som (enligt mitt iranska sällskap) inte ens går att hitta

Naschmarkt – Wiens matmarknad Läs mer »

Finsk fika med laktosfri Koskenlaskija och rågbrödslimpa

Semesterflanör eller arbetsmyra: julidagarna är långa, ljusa och kräver riktiga frukostar och mellanmål. Vad passar bättre än mustiga rågbrödsskivor med Koskenlaskija anno 1933. Förutom att den grafiska designen är ruskigt snygg så är ostkrämen dessutom laktosfri. Den är toppengod att bre över brödet men går även att använda i matlagningen, till exempel till lasagnen, soppan eller makaronilådan. Rågbrödet och koskenlaskijan hittar du hos Finska Butiken i Hötorgshallen (på nedre plan).

Finsk fika med laktosfri Koskenlaskija och rågbrödslimpa Läs mer »

Den lyckade japanska dieten

Ät japanskt och lev längre. En ny studie visar på sambandet mellan att äta enligt den traditionella japanska dieten och att förlänga livet. Nyckeln till detta sägs vara så kallad mindful eating, att vara medveten om råvarorna och att äta allsidigt. Det innebär att restriktionerna är få, dieten är fylld kolhydrater i form av nudlar och ris, men även grönsaker, fisk och baljväxter. Portionerna är resonabelt stora och hara hachi bu tillämpas i stor utsträckning,

Den lyckade japanska dieten Läs mer »

Österrikisk bulle – Zelten

Är precis hemkommen från Wiens pampiga gator där jag upptäckte den här inhemska specialiteten: Zelten. Det är som runda munkar fast inte alls lika söta, fyllda med olika innehåll. Från äppelmos, till valnötter. Klassikern är Mohnzelten, dvs en fyllning av vallmofrön. Om du någon gång beger dig till Wien måste du ta en promenad längs med deras matmarknad Naschmarkt (ska försöka blogga lite fler bilder därifrån snart) och köpa på dig ett gäng Zelten. De

Österrikisk bulle – Zelten Läs mer »

Grillade Piementos de Padrón med havssalt ∿ sommartapas

Padrónes är små, gröna och röda paprikor med söt smak från Galicien i nordvästra Spanien. De brukar oftast läggas upp på grillen i väntan på den perfekta glöden, de gör sig nämligen bäst med en kolspräcklig yta, strösslade med havssalt och en skvätt olivolja direkt på tallriken. Smaken är len, bränd och kolaktig och saltkornen förhöjer den saftiga paprikasmaken på det mest fantastiska vis. De smakar sol, sommar och tapas när det är som godast

Grillade Piementos de Padrón med havssalt ∿ sommartapas Läs mer »

Frukt- och bärcocktail, Caffè shakerato con gelato och Groppino -> recept

I nyaste numret av vår tidning Hallen (som ni kan hämta i Hötorgshallen, gratis och fantastisk som ni vet) så bjussar Gelato Bar på triss i cocktailrecept. Perfekt för sommarens varma utehäng! Här kommer recepten: Frukt- och bärcocktail, Caffè shakerato con gelato och Groppino Prep time: 10 mins Cook time: 10 mins Total time: 20 mins Serves: 7 Ingredients Caffè shakerato con gelato 1 portion 1 skopa vaniljgelato 3 cl kall espresso 1 citronskalstrimla (du

Frukt- och bärcocktail, Caffè shakerato con gelato och Groppino -> recept Läs mer »