Länder

Recept: smörstekt skreirygg med lättbrynt matjessillsmör

Bloggade tidigare i veckan om den smarriga fisken från Lofoten som fått sig en helt egen festival i Stockholm: Skrei. I nr 9 av tidningen Hallen så tipsade handlarna från Fiskeläget om sitt bästa Skrei-recept. Så här säger bland annat Johan Lönnberg om fisken: ”Det här är en personlig favorit då den är smidig, smakrik och enkel. Skrei är en vandringstorsk som simmar från Barents hav ner till Lofoten i Norge för att leka. Därmed […]

Recept: smörstekt skreirygg med lättbrynt matjessillsmör Läs mer »

Den omtalade semmelkladdkakan

Semmelwraps, semmelbullar, korv-med-bröd-semla, ja, till och med semmelsmoothie – variationerna på den klassiska semlan är redan många. Men en variant som verkar slå de flesta i populäritet är den så kallade semmelkladdkakan. Som bakbloggaren Lindas bakskola konstaterar: ”Det bästa av två världar – kladdkaka och semla i ett!” ◀Receptlänk! Baka en underbart god semmeltårta till lördagsdessert

Den omtalade semmelkladdkakan Läs mer »

Skrei – torskmiraklet från Lofoten

”Miraklet från Lofoten” – den lilla torsken Skrei har blivit en omtalad delikatess. Faktum är att den till och med har fått en helt egen festival, Skreifestivalen som gick av stapeln nyligen i Stockholm. Melanders är en av arrangörerna bakom. ”Varje år vandrar torsken från Barents hav ner till nord-norska kusten för att leka. Efter den långa vandringen genom kalla klara vatten och hårda strömmar, blir torsken muskulösare och får ett fastare vitare och mer

Skrei – torskmiraklet från Lofoten Läs mer »

Till buffén – Auberginerullar med labneh och dadelsirap

De här rullarna är perfekta som förrätt eller på toppen av en sallad. Dadelsirapen lyfter fram getosten i labnehn på ett fantastiskt vis. Den som har provat klassikern chevré- och rödbetor i ugn kommer att älska den här versionen från Sevan. Dadelsirap passar perfekt i matlagningen när du vill addera något sött som inte är raffinerat, GI-värdet är högre än honung och produkten är helt naturlig, den består bara av kokta och pressade dadlar. Labneh

Till buffén – Auberginerullar med labneh och dadelsirap Läs mer »

Beef burger, lammkorv med fetaostkräm och kabanoss i pita

Perfa servering med stora glasfönster som vetter ut mot Slöjdgatan (people-spotting deluxe). Sizzlande färska pommes och bästaste nötköttsbiffen. Low Carb-alternativ och alla världens korvsorter. Stans bästa Ginger ale och skönaste personal. Bubblare: Korvpytt, Pulled pork, lammburgare, Bangers&mash med onion gravy. Anledningarna till att äta lunch hos Taylor and Jones i Hötorgshallen är med andra ord obefintliga! Korvarna är handgjorda, köttet är noga utvalt och såserna är första klass. Hit tar du både den som är

Beef burger, lammkorv med fetaostkräm och kabanoss i pita Läs mer »

Bulgarisk fetaost på Bulgariens nationaldag

Idag är det Bulgariens nationaldag! Den geografiska placeringen har gjort att Bulgarien har ett spännande kök med influenser från olika håll. Många rätter är typiska för Balkan såsom den långkokade bönsoppan Bon Chorba och Shopska salad med finhackade grönsaker toppade med riven färskost. Grillat kött och lufttorkade korvar förekommer, inte sällan smaksatta med olika örter, till exempel Lukanka-korven med sin karaktäristiska smak av kummin. Bulgariens matkultur är även influerad av Mellanöstern, Grekland, Ryssland och Italien,

Bulgarisk fetaost på Bulgariens nationaldag Läs mer »

Susannes Utflyktsmat – grilla i vintertid

Det finns ett urmysigt program på SVT Play just nu som heter Susannes Utflyktsmat. Varje avsnitt är under 5 minuter långt och tipsar om en enkel måltid du kan laga på utflykten, eller hemma i köket minus den öppna elden. I ett av avsnitten lagar Susanne varma mackor med aubergineröra, ajvar, ost och rostad lök (!). Hon står mitt ute i naturen och själv sitter en framför datorn vilket är varmt och skönt. Susanne fyller

Susannes Utflyktsmat – grilla i vintertid Läs mer »

Så lagar du den perfekta Wagyu-biffen

Wagyu är det allra finaste som finns i nötköttväg. Det kraftigt marmorerade köttet är alldelles mört och utsökt – och väldigt exklusivt. Kanske minns du historien om Kobe-kött och att kossorna fick massage och dricka mängder av öl? Det var en vida spridd myt, och inte heller fick de lyssna på klassisk musik som vissa menade. Kobe är nötkött av rasen Wagyu som tillverkats just i Kobe-distriktet i Japan, det har inget med öl och

Så lagar du den perfekta Wagyu-biffen Läs mer »

Samisk matinspiration

Suktande matfotografier ur kokboken Smak på Sàpmi. Foto: Bianca Brandon-Cox Jag är precis hemkommen från svenska Lappland där jag bland annat besökte en samisk kulturby i Jukkasjärvi. På en hylla hittade jag den här fantastiska kokboken: Smak på Sàpmi – tradition, innovation och framtid. Kokboken har vunnit både ”Gourmand World Cookbook Awards” och Årets Svenska Måltidslitteratur, och är fylld med suktande bilder och smarriga recept. Vad sägs om blodpannkaka med stekt bacon och rårörda lingon? Carpaccio på reninnanlår? Eller renbuljong

Samisk matinspiration Läs mer »

Belgisk mörk mocka latte

Rit– och pluggstället no 1. Värm dig i eftermiddag med en latte gjord på krämigt ångspunnen mjölk hälld över choklad från belgiska Callebaut. Den är toppad med vispad chokladgrädde om du vill, och kanske ripplad med mörk chokladsås. Det beror på hur du hanterar snön idag, eller hur mycket du älskar choklad. Espresso House i Hötorgshallen är en konceptbutik. Det betyder att deras huvudfokus ligger på kaffet istället för bakverken, och personalen är extremt skicklig

Belgisk mörk mocka latte Läs mer »